Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
-
▼
Ιανουαρίου
(
1371
)
-
▼
Ιαν 17
(
97
)
- Abdominal massage: Βρες την υγειά σου
- 9 ξεχασμένοι παράδεισοι...
- Διακόσμηση : Πως να μεγαλώσετε τους χώρους σας
- Γιατί οι άνδρες επιλέγουν τον πληρωμένο έρωτα;
- Οικιακή κομποστοποίηση
- Εθισμός των Εφήβων στο Διαδίκτυο...
- Σβήνουν κάθε ίχνος Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
- Τα αναμμένα φώτα στο υπνοδωμάτιο διαταράσσουν τον ...
- Καρκινική γραφή...
- Ξέρεις να κλέψεις; (τη βασίλισσα της Αγγλίας)
- Ψάρι με διαφανές...κεφάλι
- Θάνατος στις Σέρρες από τον ιό της νέας γρίπης
- Δωρεάν τεστ ΠΑΠ...για όλες τις γυναίκες , 24-31 Ια...
- Θεραπεία για το βουητό
- 4η Έκθεση παιδικού & εφηβικού βιβλίου
- Χανιά-Σύντομα στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού ...
- Δύο συναυλίες αφιερωμένες στον Νίκο Γκάτσο στο Μέγ...
- Aγνωστο είδος αρχαίου δεινοσαύρου
- Οι 7 θανάσιμες ατάκες
- Μάνα και κόρη βασάνιζαν ζώα και ζούσαν ανάμεσα στα...
- Γερμανική μπύρα...4500 ετών
- Η ομορφιά του έρωτα...
- «Φάκελος Κύπρου».... Στο «φως» στα τέλη Ιανουαρίου...
- Βρήκαν θεραπεία στην αλλεργία του σπέρματος
- «Χρυσάφι» κόστισαν οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες δημ...
- Jaga V29:κινητό Ειδικά σχεδιασμένο για ηλικιωμένα ...
- 15 τρόποι χρήσης της ...οδοντόκρεμας
- Οδηγήστε οικονομικά
- Στην Ελλάδα ο άνθρωπος δεν αγοράζεται, ούτε πωλείτ...
- Δοκιμή: ZTE V9 το φθηνότερο επώνυμο tablet που κυκ...
- Πολύ ώρα στον υπολογιστή κάνει κακό στην καρδιά
- Διάλλειμα για διαφημίσεις...
- Στέλνει καρτ ποστάλ σε γάτα!
- “Με είδα να στέκομαι, απέναντι!”
- «Ροζ» πολιτικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τον κόσμο
- Πόσιμο νερό σε 2 λεπτά;
- Τεχνολογικές καινοτομίες στην καθημερινότητά μας τ...
- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο : Απλήρωτοι από τον Οκτώβριο ...
- Πρεμιέρα Zeitgeist III : Moving Forward
- Εισβολή σε server νοσοκομείου λόγω... Call of Duty!
- Έτοιμο για διάθεση το Service Pack 1 των Windows 7
- Η 'χρυσή' επένδυση του Bono
- Τι θα κάνατε αν έκλεινε το Facebook;
- Διπύρηνα τα νέα iPhone 5 και iPad2;
- Τα καλά της γυναικείας απιστίας!
- Νομίζετε ότι ξέρετε τι ζώδιο είστε; Λάθος…
- Η εποχή των διπύρηνων κινητών μόλις ξεκίνησε
- Παράξενοι νόμοι σε όλο τον κόσμο
- Είναι τρελός: Τρισδιάστατη προβολή χωρίς γυαλιά (v...
- H οστεοπόρωση στον ανδρικό πληθυσμό
- flashback...Χαλκίδα
- Έκθεση: «Κωνσταντινούπολη 1900- Φωτογραφικό Οδοιπο...
- Κατά λάθος… εφευρέσεις
- Κινηματογράφος : Κάθε ψέμα κρύβει μια αλήθεια
- Προώθηση της εικόνας της Ελλάδας...
- Διατροφικά ‘ηρεμιστικά’ στο συρτάρι σας
- «Ιστορική» συμμαχία ΒΡ - Ρωσίας για τα κοιτάσματα ...
- Ο χρυσός λάμπει στη Θράκη!
- Η σαπουνόπερα ποτέ δεν πεθαίνει ..
- Το νέο σπίτι του αφεντικού του Facebook. Το νοίκια...
- Ρομπότ-καθαριστής πετρελαιοκηλίδων
- Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, καταστρέφουν το...
- Σεξ στο πρώτο ραντεβού οι 40άρες ...
- Πληθυσμιακή έκρηξη: τι προτείνουν σύγχρονοι στοχαστές
- Διόδια: Τι πληρώνουν στην Ευρώπη
- Ξεπέρασαν τις 1,5 εκατ. οι εγγραφές στον Τειρεσία
- Τουρκικό κουλούρι στην Ελλάδα
- Δευτέρα πρωί...επιστροφή στο γραφείο...
- 60% αύξηση των παράνομων μεταναστών
- Σώθηκε (προς το παρόν) το σπίτι του Κωστή Παλαμά
- Γερμανία: Επικριτικό σχόλιο της "FAZ" για την απόφ...
- Τα αρχαία ελληνικά νοµίσµατα κατέγραψαν την έκλειψη
- «Zελατινοποιημένα» μικρομόρια για την ανάπτυξη νέα...
- Το οικολογικό πρόσωπο της ύφεσης
- Ανήλικος «ανέβαζε» φωτογραφίες βασανισμένων ζώων σ...
- Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού το 2011!
- Το desktop PC έχει πεθάνει...
- Ακμή και παρακμή πολιτισμών σχετίζονται με τον καιρό
- Νεκρή φάλαινα βρέθηκε στα Χανιά
- «Διαδικτυακή ταυτότητα» για τους Αμερικανούς θέλει...
- Γαστρονομική σταθερά
- Στο αρχείο η υπόθεση των μυστικών φυλακών της CIA ...
- Θεσσαλονίκη: Είχε μετατρέψει σε αρχαιολογικό μουσε...
- Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στα χέρια τουρκικής ...
- Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά
- Ο JFK ξαναζεί στον Κυβερνοχώρο
- Το τελευταίο τίναγμα μιας ψόφιας γάτας!...
- Τραγωδία με δουλεμπορικό
- ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΟΚ: «Νομιμοποιήστε την αγορά οργάνων»
- Ο Ελληνας ιατροδικαστής του Μαιάμι
- Απονεμήθηκαν οι χρυσές σφαίρες
- Green Wi-Fi
- Καταστρεπτική Καλημέρα... :P
- Μαμά σήμερα να μαγειρέψεις... :Χοιρινό με λάχανο
- Σαν σήμερα...
- Γενική πρόγνωση καιρού για Δευτέρα 17/01/2011
- Καλημέρα... ;o)
-
▼
Ιαν 17
(
97
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011
Γαστρονομική σταθερά
10:05 π.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Ενα γαστρονομικό ελαιόλαδο μοιάζει πολύ με το κρασί στα αρώματα και τα χαρακτηριστικά, ενώ μπορεί να γίνει κι ένα εξαιρετικά ακριβό χόμπι. Ο τρόπος που διαχειρίζονται το ελαιόλαδο στη νότια Γαλλία, την Τοσκάνη και την υπόλοιπη Ιταλία αποδεικνύει ότι θεωρείται κορυφαίο γαστρονομικό υλικό.
Η γευσιγνωσία του gourmet ελαιολάδου είναι διαδικασία σημαντική. Οπως και στη δοκιμή του κρασιού, πρώτα μυρίζουμε και ανακαλύπτουμε τα αρώματα στη μύτη και στη συνέχεια τα γευόμαστε. Μετά ασχολούμαστε με τα αρώματα που αφήνει στη γλώσσα και μπορεί να είναι από καυτερές γεύσεις ή ψήγματα λεμονιού, μέχρι νότες αχλαδιού, αβοκάντο ή και ξηρών καρπών.
Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις στη γεύση και την τιμή ανάλογα με το πού παράγεται και με ποιον τρόπο. Αν και η Ισπανία είναι πολύ γνωστή ως ελαιοπαραγωγός χώρα, το λάδι της είναι υποδεέστερο από το ελληνικό. Τα ίδια ισχύουν και για εκείνο της νότιας Γαλλίας, με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι Ιταλοί, από την άλλη, σε κάποιες περιοχές παράγουν μοναδικής ποιότητας και γεύσης λάδια.
Πολλοί παραγωγοί κρασιού στην Τοσκάνη, μάλιστα, παράγουν και το δικό τους ελαιόλαδο, το οποίο τυποποιούν, εμφιαλώνουν και μοσχοπουλούν. Σημαντικό για την ποιότητα, τη γεύση και την οξύτητα του λαδιού είναι να μαζευτεί την κατάλληλη στιγμή ωρίμανσης του καρπού, ο οποίος πρέπει να πάει στο ελαιοτριβείο μόλις 24 ώρες από την ώρα του μαζέματος.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τυποποιούνται πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδα όπως αυτά της εταιρείας Poliana, με πρώτες ύλες από την Πελοπόννησο.
Στα gourmet ελαιόλαδα εντάσσονται και ορισμένα αγουρέλαια: Εχουν πιο έντονο πράσινο χρώμα και μεγαλύτερη οξύτητα, που καίει στον ουρανίσκο χωρίς να αποτελεί ελάττωμα αφού συνοδεύεται από υπέροχα αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών.
Δεν μαγειρεύεται, αφού η μοναδικότητά του έγκεται στα αρώματά του και την υπέροχη γεύση του. Η επαφή με τον αέρα καταστρέφει αυτά τα χαρακτηριστικά του, γι’ αυτό φροντίστε να το καταναλώσετε μέσα σε 3 μήνες. Τέλος, υπάρχουν γαστρονομικά ελαιόλαδα με αρώματα από μαύρη ή λευκή τρούφα, αρωματισμένα με φρούτα για να ταιριάζουν σε σαλάτα κ.λπ. Επί της ουσίας, όμως, το καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι gourmet από μόνο του.
Πολύτιμοι καρποί
Το πιο ακριβό ελαιόλαδο στον κόσμο αυτήν τη στιγμή είναι το Uliva 1111 και πωλείται αντί €540/κιλό. Παράγεται στη βόρεια Ιταλία (στο χωριό Riva del Garda) σε πολύ μικρές ποσότητες, από την ντόπια ποικιλία Casaliva, με τους καρπούς να συλλέγονται πρώιμα και να πατιούνται μέσα σε τέσσερις ώρες -το πολύ- από τη συλλογή τους.
Με το γράμμα «λ» στην ετικέτα του, το κρητικό ελαιόλαδο Lambda πωλείται στο Harrods του Λονδίνου σε φιάλη δώρου 500ml αντί €150. Πρόκειται για το πιο ακριβό ελληνικό ελαιόλαδο, με τη συσκευασία του να θυμίζει άρωμα.
πηγή : imerisia
Ετικέτες
γαστρονομία
,
ελαιόλαδο
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου