Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το οικολογικό πρόσωπο της ύφεσης

 
Είναι γνωστό ότι καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δε συμμορφώθηκε σχεδόν με καμία συμφωνία που αφορούσε τη μείωση εκπομπών αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και από ότι φαίνεται και η παρούσα έχει τις ίδιες προθέσεις. 
Παρόλα αυτά οι εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ, ενός εκ των μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως, μετά την κορύφωσή τους το 2005 έχουν πάρει την κατηφόρα και δεν αναμένεται να φτάσουν ξανά σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2020. 
 
Σε αυτή την αποκλιμάκωση σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική ύφεση της χώρας. Η συρρίκνωση της οικονομίας επέφερε μικρότερη δραστηριότητα άρα και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξανόταν με ρυθμό 1 – 1,5 % κάθε έτος αλλά η ύφεση όχι μόνο ανέκοψε την αύξηση αλλά επέφερε και μείωση. Φυσικά η ύφεση κάποια στιγμή θα τελειώσει αλλά είναι δεδομένο ότι και η οικονομία θα έχει άλλη όψη τότε. Ένα παράδειγμα είναι η πολιτική στην τιμή του φυσικού αερίου. Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέτρεψαν την αύξηση της παραγωγής, εκτιμάται ότι οι τιμές θα μείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
 
Οπότε ακόμα και να αυξηθεί κάποια στιγμή η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη οι εταιρίες παραγωγής επενδύουν περισσότερο στην δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου κλείνοντας ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερες μονάδες άνθρακα που είναι εξαιρετικά ποιο ρυπογόνες.
 
Όλα αυτά φυσικά έρχονται συνδυαστικά με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως ποιο αποδοτικοί λαμπτήρες φωτισμού, καλύτερα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι παρόλο που σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το 2035 στις ΗΠΑ θα είναι κατά 20% αυξημένη σε σχέση με σήμερα, τα πράγματα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση μιας και η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει αυξηθεί σε 14% από 10% που είναι σήμερα και η χρήση του άνθρακα θα έχει μειωθεί σε 43% από 45 %. Φυσικά και όλα αυτά είναι εκτιμήσεις που μένει να δούμε αν θα πραγματοποιηθούν και αν τελικά θα αρκούν.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin