Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ο άνθρακας, το στοιχείο για τα κομπιούτερ του μέλλοντος

Ο άνθρακας είναι ένα χημικό στοιχείο με πολύ μεγάλη ποικιλία ως προς τον τρόπο που δρα κι εμφανίζεται. Είναι το κύριο δομικό υλικό όλων των ζωντανών οργανισμών, εμφανίζεται σε ανθεκτική και πολύτιμη μορφή σαν διαμάντι όπως επίσης και στην καθημερινότητα του ανθρώπου σαν γραφίτης (μολύβια). Αυτό που τελευταία έγινε γνωστό και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2004 είναι ότι μπορεί να αποτελέσει συστατικό για τους μελλοντικούς υπολογιστές στη μορφή των λεπτών ατομικών φύλλων γραφίτη. 
Αυτή η υπόθεση στηρίζεται στην ιδιότητα των ηλεκτρονίων των διάφορων στοιχείων να δημιουργούν γύρω τους ένα μαγνητικό πεδίο γνωστού ως spin. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι εύκολο να  ελεγχθεί και να μετρηθεί. Σε αυτό λοιπόν το σημείο ήρθε να δώσει νέα στοιχεία η έρευνα Δανών επιστημόνων του Κέντρου Νανοτεχνολογίας του ινστιτούτου Niels Borh στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η έρευνα τους λοιπόν έδειξε ότι σε καμπυλωμένα λεπτά ατομικά φύλλα γραφίτη τα οποία σχηματίζουν νανοσωλήνες διαμέτρου μόλις μερικών νανομέτρων η κίνηση των ηλεκτρονίων του γραφίτη επηρεάζει και κατευθύνει έντονα το spin τους. Αν και η συγκεκριμένη υπόθεση είχε εκφραστεί και στο παρελθόν αλλά ως προϊόν εξαιρετικά ακραίων και μη ρεαλιστικών συνθηκών, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι αυτό είναι εφικτό σε ευρεία κλίμακα και σε ρεαλιστικότατη βάση. 
Αυτός ο έλεγχος του spin δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ως βάση για τα chips του μέλλοντος. Και άλλα υλικά μπορούν να δρουν κατά τον αυτό τρόπο όπως για παράδειγμα ο χρυσός αλλά η ακανόνιστη κίνηση των ηλεκτρονίων δεν επιτρέπει τελικά τον έλεγχο του spin πράγμα που κατατάσσει τελικά τον άνθρακα ως ένα μοναδικό στοιχείο με μοναδικές ιδιότητες εξαιρετικά σημαντικές για την νανοτεχνολογία του μέλλοντος.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin