Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γερμανική μπύρα...4500 ετών

 

Με μια τεράστια εγκατάσταση παρασκευής μπύρας, η οποία θα χρησίμευε για τελετουργικούς σκοπούς, συνδέει ο ερευνητής Hans-Peter Stika (Πανεπιστήμιο Hohenheim, Στουτγάρδη) την αποκάλυψη χιλιάδων ψημένων καρπών κριθαριού στη θέση Eberdingen-Hochdorf της νότιας Γερμανίας. Οι καρποί, που είχαν εντοπιστεί πριν από μια δεκαετία σε έξι ειδικά κατασκευασμένους λάκκους, είχαν προβληματίσει για χρόνια τους επιστήμονες. Μόλις πριν από τρεις ημέρες όμως, και μέσω της ανακοίνωσης του Stika, προέκυψε ότι το σημείο δεν ήταν τίποτε άλλο από μια βιοτεχνική εγκατάσταση παραγωγής βύνης για μια σκούρα, ξινή και κάπως καπνισμένη μπύρα, η οποία μάλιστα εξαγόταν σε διάφορες περιοχές από τους Κέλτες κατοίκους της θέσης.

Το συμπέρασμα του Stika βασίστηκα στη μεγάλη ομοιότητα των αρχαίων καρπών με τη βύνη κριθαριού που παρασκεύασε ο ίδιος ανασυνθέτοντας διαφορετικές μεθόδους που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού. Στη μελέτη του υποστηρίζεται ότι το κριθάρι μούλιαζε στους λάκκους μέχρι που βλάσταινε. Στη συνέχεια, οι σπόροι ξηραίνονταν με τη χρήση φωτιάς που άναβε δίπλα σε κάθε λάκκο, δίνοντας στη βύνη τη γεύση του καπνιστού καθώς και το σκούρο χρώμα. Καθώς επίσης οι ίδιοι οι σπόροι μούλιαζαν στους λάκκους, παράγονταν βακτήρια που προσέθεταν οξύτητα κατά τη ζύμωση. Κατά τον αρωματισμό της μπύρας φαίνεται να χρησιμοποιούνταν σπόροι καρότου και στρύχνος, υλικά που ήταν διαθέσιμα τότε και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τον Μεσαίωνα. Τέλος, δεν αποκλείεται και η χρήση πυρωμένων λίθων για την επίτευξη μιας καραμελωμένης γεύσης κατά τη ζύμωση, αν και τέτοιοι λίθοι δεν έχουν βρεθεί.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έτυχαν θαυμάσιας υποδοχής από τον επιστημονικό χώρο. Ο ειδικός στην αρχαία μπύρα Max Nelson, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Windsor του Καναδά, επισημαίνει ότι το πείραμα του Stika είναι ασυνήθιστα κοντά στην προσέγγιση της αρχαίας γεύσης, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ιστορία της πειραματικής αρχαιολογίας. Κρίνοντας όμως από το περίεργο γευστικό αποτέλεσμα, η αρχαία κελτική μπύρα θα μπορούσε να αποτελέσει σύγχρονο… έδεσμα όσων ασχολούνται με γευστικά πειράματα


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin