Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το WikiLeaks στο επίκεντρο του spam

Η Kaspersky Lab παρουσιάζει την έκθεση Spam Report για το μήνα Δεκέμβριο του 2010. Οι επιθέσεις spam είχαν ως επίκεντρο το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα Wikileaks, παρά του γεγονός ότι παραδοσιακά τα spam μηνύματα το μήνα Δεκέμβριο χαρακτηρίζονται από τις γιορτές των Χριστουγέννων


Οι αναλυτές της Kaspersky Lab κατέγραψαν σημαντικό αριθμό μαζικών αποστολών spam που αφορούσαν το WikiLeaks και καλούσαν τους χρήστες να διαδώσουν αυτά τα μηνύματα για χάρη της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Χρησιμοποιώντας ειδήσεις από τον ιστότοπο ή να σχετικά με αυτόν, οι spammers προσπαθούσαν να παρακάμψουν τα φίλτρα spam των υπολογιστών. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η λέξη WikiLeaks περιλαμβανόταν σε διάφορα links, γεγονός που ήταν μια ακόμη προσπάθεια των spammers να παρακάμψουν τα φίλτρα.
Κατά το Δεκέμβριο του 2010, ο μεγαλύτερος όγκος μηνυμάτων spam (9,9%) προήλθε από την Ινδία. Η Ρωσία βρέθηκε στη δεύτερη θέση (8,5%) και ακολούθησαν η Ιταλία (4,8%), το Βιετνάμ (4,7%) και η Βραζιλία (4,4%), συμπληρώνοντας την κορυφαία πεντάδα «παραγωγών spam». Σημαντική μείωση (1,6%) σημειώθηκε στον αριθμό των μηνυμάτων spam που προέρχονταν από τη Δυτική Ευρώπη.  

Επίσης εντυπωσιακό είναι και ότι η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των 20 χωρών από τις οποίες προήλθαν τα περισσότερα spam μηνύματα. Συγκεκριμένα, το 1,9% του όγκου των μηνυμάτων spam προήλθε από την Ελλάδα που βρέθηκε στη 16η θέση της σχετικής λίστας της Kaspersky Lab. Γενικότερα, ιδιαίτερη ήταν η κινητικότητα στα Βαλκάνια, καθώς η Βουλγαρία βρέθηκε στην έκτη θέση της λίστας (4,3% του παγκόσμιου όγκου spam), η Σερβία στη 17η (1,7%) και η Ρουμανία στη 19η (1,6%).    

Συνολικά, κακόβουλα αρχεία εντοπίστηκαν στο 1,75% του συνόλου των email που διακινήθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο του 2010, μέγεθος που σημείωσε αύξηση 0,15% σε σχέση με το Νοέμβριο. Τα περισσότερα μηνύματα που περιλάμβαναν malware εντοπίστηκαν στην Ινδία, τη Ρωσία και το Βιετνάμ.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ εναντίον του Ρώσου πολίτη Oleg Nikolaenko, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη δημιουργία του botnet Mega-D, γνωστού και ως Ozdok. Οι «μολυσμένοι» υπολογιστές που αποτελούσαν μέρος του botnet χρησιμοποιούνταν για τη διανομή spam μηνυμάτων από τους συνεργάτες του admin του δικτύου. Τα μηνύματα αυτά αφορούσαν ως επί το πλείστον φάρμακα και απομιμήσεις προϊόντων γνωστών σχεδιαστών. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, αυτό το δίκτυο zombie ήταν υπεύθυνο για τη διακίνηση 30-35% του παγκόσμιου όγκου spam, κατά την κορύφωση της δραστηριότητας του.
«Συνήθως, τα μηνύματα spam του Δεκεμβρίου κυριαρχούνται από θέματα σχετικά με τις γιορτές. Ωστόσο, το 2010 ήταν μια χρονιά που το WikiLeaks βρέθηκε στο επίκεντρο, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο σοβαρό ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε στο τέλος της χρονιάς και αφορούσε το συγκεκριμένο ιστότοπο», δήλωσε η Maria Namestnikova, Senior Spam Analyst της Kaspersky Lab. «Σχεδόν με το ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου παρατηρήσαμε μια πτώση στον όγκο των μηνυμάτων spam. Αυτό είναι ένα εποχικό φαινόμενο, καθώς στο τέλος της χρονιάς πολλοί από τους υπολογιστές που έχουν συνδεθεί σε botnets κλείνουν. Η περίπτωση του κυρίου Nikolaenko αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο στη Ρωσία, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην «αγορά του spam» δεν αντιμετώπισε κατηγορίες στη χώρα του, λόγω ελλείψεων στη νομοθεσία», συμπλήρωσε.  
   
Η πλήρης έκδοση της έκθεσης Spam Report είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: www.securelist.com/en.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin