Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μύθοι και πραγματικότητα για τους κεραυνούς

 
Οι επιστήμονες μελετούν τους κεραυνούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρόλο που ξέρουν αρκετά πράγματα γι’ αυτούς, υπάρχουν ακόμη ορισμένα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτές τις σπίθες ηλεκτρισμού...
 
Μύθος
Οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους κεραυνούς.
Πραγματικότητα
Οι κεραυνοί σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο (περίπου 58) σε σχέση με τους τυφώνες και τους ανεμοστρόβιλους. Μόνο οι πλημμύρες είναι κάποιες φορές υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους από τους κεραυνούς.  
 
Μύθος
Μέσα στο σπίτι είστε 100% ασφαλείς από τους κεραυνούς.
Πραγματικότητα
Είναι αλήθεια πως όταν πέφτουν κεραυνοί, το εσωτερικό του σπιτιού είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα ενσύρματα τηλέφωνα, τα τρεχούμενα νερά και την επαφή με ηλεκτρικές συσκευές κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
 
Μύθος
Οι κεραυνοί είναι η αιτία πτώσης αεροπλάνων
Πραγματικότητα
Οι κεραυνοί συχνά χτυπούν αεροπλάνα αλλά σπάνια είναι η αιτία για την κατάρριψη τους. Τα περισσότερα αεροπλάνα είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο, έναν καλό αγωγό ηλεκτρισμού, όπως επίσης υπάρχουν και άλλα μέτρα προστασίας.
 
Μύθος
Δεν πρέπει να βγάζεις την πρίζα από μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
Πραγματικότητα
Τα ηλεκτρικά κύματα από τους κεραυνούς μπορούν να προξενήσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά του σπιτιού σας ακόμη και αν δεν το χτυπήσει κεραυνός. Βγάλτε τη πρίζα από τη τηλεόραση, τον υπολογιστή και τις άλλες συσκευές πριν από την καταιγίδα.
 
Μύθος
Πρέπει να αποφεύγετε την παραμονή σας σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
Πραγματικότητα
Στην πραγματικότητα τα αυτοκίνητα είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές αν δεν μπορείτε να μπείτε μέσα σε ένα κτίριο. Προσοχή όμως, τα ανοιχτά αυτοκίνητα δε συγκαταλέγονται στην κατηγορία.
 
Μύθος
Ο κεραυνός δε χτυπάει ποτέ δύο φορές στο ίδιο μέρος
Πραγματικότητα
Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει στο ίδιο σημείο περισσότερες από δύο φορές κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας!
 
Μύθος
Δεν υπάρχει κίνδυνος αν είστε έξω κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
Πραγματικότητα
Αν είστε έξω προσπαθήστε να βρείτε ένα κτίριο με γείωση ή κάποιο αυτοκίνητο. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό τότε αποφύγετε τα χωράφια, τα ψηλά απομονωμένα δέντρα, το νερό. Επίσης μην κάθεστε στο έδαφος.
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin