Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ρωγμές στο μεγάλο τοίχος της φωτιάς

Το μεγάλο τοίχος γνωστό και ως Σινικό είναι ίσως το ποιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Κίνας. Η χώρα αυτή όμως είναι συνδεδεμένη και με ένα ακόμη μεγάλο τοίχος, αυτή τη φορά ψηφιακό. Το Grate Firewall (GFW) είναι το πλέον ανεπτυγμένο σύστημα λογοκρισίας που εφαρμόζεται στην Κίνα με σκοπό τον έλεγχο της πρόσβασης των Κινέζων στο διαδίκτυο.
 
Ο Dr. Fang Binxing, ο αρχιτέκτονας αυτού του συστήματος γνωστός και ως ο «Πατέρας», παραδέχεται σε συνέντευξή του ότι το σύστημα χρειάζεται περεταίρω βελτιώσεις προκειμένου να μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει τις προσπάθειες χρηστών που χρησιμοποιούν εικονικά προσωπικά δίκτυα (VPN’s) προκειμένου να το παρακάμπτουν. 
 
Η σπάνια συνέντευξη του Fang έρχεται στον απόηχο των εξαγγελιών της Hillary Clinton για δαπάνη από πλευράς ΗΠΑ ποσού περίπου $ 25 εκατομμυρίων προκειμένου να βοηθηθούν χρήστες να παρακάμπτουν ανάλογα συστήματα μέσω απευθείας συνδέσεων καθώς και της συζήτησης για το ρόλο των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε γεγονότα όπως αυτά της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Το GFW θεωρείται το ποιο εξελιγμένο σύστημα λογοκρισίας παγκοσμίως. Ο Fang είναι πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών του Πεκίνου και αποδέκτης μεγάλης κριτικής στο εσωτερικό της χώρας του σχετικά με την εργασία του πάνω στο GFW. Ο ίδιος θεωρεί την κριτική που δέχεται μέρος του τιμήματος που πληρώνει για τις υπηρεσίες που προσφέρει στη χώρα του.
 
Μάλιστα τονίζει ότι οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν μηχανισμούς ελέγχου της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά βέβαια Κινέζοι bloggers υποστηρίζουν ότι η λογοκρισία ξεφεύγει από τα όρια του ελέγχου της παιδικής πορνογραφίας ή της δράσης τρομοκρατικών ομάδων κι εκτείνεται σε θέματα που άπτονται τα ατομικά δικαιώματα κι ελευθερίες. Ο Fang ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Clinton, τις εκλαμβάνει ως προσπάθεια ανάμιξης ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της Κίνας. Επίσης αποκαλύπτει ότι στο σπίτι του χρησιμοποιεί 6 διαφορετικά VPN’s στην προσπάθειά του να διαγνώσει της αδυναμίες του GFW τη δημιουργία του οποίου θεωρεί τιμή του. Οι επικριτές του θεωρούν ότι ο «Πατέρας» ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν σχετικά με τη λογοκρισία την ίδια ώρα που η Κινεζική κυβέρνηση δεν τολμά ανοιχτά να μιλήσει για αυτή.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin