Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πόσο ψηφιακός τύπος είστε;

Είστε τύπος...ψηφιακός ή αναλογικός; Αν ακούτε ακόµη τους αγαπηµένους σας δίσκους βινυλίου, τραβάτε φωτογραφίες σε φιλµ µε την παλιά σας µηχανή και βλέπετε βιντεοκασέτες, τότε µάλλον δεν είστε ο καλύτερος εκπρόσωπος της ψηφιακής εποχής. Αν πάλι αγοράζατε CD από την πρώτη ηµέρα που κυκλοφόρησαν αλλά πλέον ακούτε µουσική σε MP3, αν δεν αποχωρίζεστε ποτέ την ψηφιακή σας φωτογραφική µηχανή και αν ήσασταν από τους πρώτους που έβαλαν το ψηφιακό µπουκέτο της Digea, τότε η λέξη «αναλογικός» µάλλον σας παραπέµπει στην... εποχή των παππούδων σας.

Μουσική
Μπορεί τα CD να θεωρούνται νέα τεχνολογία, όµως είναι ήδη... 30 ετών. Το βινύλιο, βέβαια, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 100, ωστόσο σε πείσµα των καιρών δεν έχει «πεθάνει» _ αντιθέτως τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη µόδα. Αυτό που κινδυνεύει πλέον είναι το ίδιο το CD.

Ο αντίπαλός του ακούει στο όνοµα MP3. Οι λάτρεις των δίσκων _ πολλοί εκ των οποίων είναι φανατικοί συλλέκτες _ υποστηρίζουν ότι το βινύλιο ακούγεται καλύτερα από το CD καθώς το πρώτο προσφέρει τη «ζεστασιά» και την αµεσότητα που το δεύτερο στερείται και προσθέτουν ότι η ποιότητα στον ήχο δεν µετριέται µε ηλεκτρονικά όργανα αλλά µε το ανθρώπινο αυτί.

Οι υποστηρικτές της ψηφιακής τεχνολογίας αντιτείνουν ότι µε το CD επιτυγχάνεται άριστη ποιότητα ήχου, χωρίς «σκρατς», ατέλειες και ασυνέχειες και υποστηρίζουν ότι το CD όχι µόνο δεν «χαλάει» τη µουσική αλλά αντίθετα την προστατεύει.

Από την άλλη, η «αυτοκρατορία» του CD δείχνει να δύει, αν κρίνουµε από τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια και την αντίστοιχη άνοδο του MP3. Πρόκειται για ένα πρότυπο ψηφιακής κωδικοποίησης του ήχου που συµπιέζει τα αρχεία, µε αποτέλεσµα να µειώνει τον όγκο των δεδοµένων και να µπορεί κανείς να µεταφέρει µαζί του χιλιάδες τραγούδια.

Φωτογραφία
Οι «µάχες» που έχουν δοθεί µεταξύ ψηφιακής φωτογραφίας και φιλµ είναι τιτάνιες. Το κυριότερο πλεονέκτηµα της ψηφιακής φωτογραφίας είναι η άµεση απεικόνιση του αποτελέσµατος.

Ενώ παλαιότερα έπρεπε να περιµένεις δύο και τρεις ηµέρες ώσπου ο φωτογράφος να εµφανίσει το φιλµ, για να διαπιστώσεις αν οιφωτογραφίες που τράβηξες είναι θολές ή «κουνηµένες», σήµερα το βλέπεις στη στιγµή στην οθόνη της ψηφιακής σου µηχανής.

Βέβαια, όσοι ανήκουν στην παλιά σχολή υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της ψηφιακής φωτογραφίας δεν είναι εφάµιλλη της αναλογικής, προσθέτοντας ότι µε την ψηφιακή τεχνολογία χάνεται όλη η µαγεία της φωτογραφίας.

Το πιο σηµαντικό πλεονέκτηµα των αναλογικών µηχανών είναι η εικόνα που προσφέρουν: πολύ υψηλή ποιότητα και φωτογραφίες εξαιρετικά καθαρές. Το κυριότερο µειονέκτηµά τους είναι ότι πρόκειται για ιδιαίτερα... µπελαλίδικα µηχανήµατα. Ο χρήστης πρέπει να προσαρµόσει τις ρυθµίσεις της µηχανής προτού αρχίσει να τραβά.

Στην ψηφιακή φωτογραφία, το παραδοσιακό φιλµ αντικαθίσταται από τη λεγόµενη «συσκευή συζευγµένου φορτίου», που περιέχει µικροσκοπικά πλέγµατα µε εκατοµµύρια φωτοευαίσθητα στοιχεία.

Η λήψη γίνεταιαυτόµατα, κυριολεκτικά µε το πάτηµα ενός κουµπιού. Ενώ στις αναλογικές µηχανές υπάρχει ο κίνδυνος το φιλµ να εκτεθεί στο φως, εδώ αυτό δεν ισχύει, ενώ δεν υπάρχει καµία ανησυχία για σπατάλη από αλλεπάλληλες κακές λήψεις. Απλώς διαγράφετε επιτόπου τις φωτογραφίες που δεν σας αρέσουν.

Ταινίες
Η ψηφιακή τεχνολογία έφερε την επανάσταση και στον κινηµατογράφο, καθώς σήµερα µε µια ψηφιακή βιντεοκάµερα _ ή ακόµη καιµε το κινητό του _ µπορεί οκαθένας να φτιάξει τη δική του ταινία.

Ωστόσο, η πρακτική τηςψηφιακής κινηµατογράφησης κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην κινηµατογραφική βιοµηχανία, µεαποτέλεσµα πολλές ταινίεςστην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ναγυρίζονται εν µέρει ή πλήρως ψηφιακά.

Επίσης, στον χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας το DVD πήρε οριστικά τη θέση του βίντεο. Η ψηφιακή τεχνολογία επεκτείνεται σε µια σειρά από άλλες συσκευές _ από την τηλεόραση (µε την Digea να αποτελεί το τελευταίο εγχώριο «απόκτηµα») µέχρι τα ρολόγια. Για καθεµία από αυτές δίνεται µια ξεχωριστήµάχη του παλιού µε τονέο, χωρίς προφανή νικητή.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin