Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon «Δεν πληρώνω ΕΡΤ»: το ανερχόμενο διαδικτυακό κίνημα

Μετά την εξάπλωση του κινήματος «δεν πληρώνω» σε διόδια και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, και τις πολιτικές παρεμβάσεις που αυτό προκάλεσε, το νέο διαδικτυακό κίνημα πολιτών ακούει στο όνομα «δεν πληρώνω ΕΡΤ». Μάλιστα μπλόγκερς και χρήστες του διαδικτύου διέδωσαν έναν τρόπο να πληρώνει κανείς το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς το τέλος της ΕΡΤ.


Οι διαμαρτυρίες που ανέκαθεν εξέφραζαν οι Έλληνες πολίτες για την καταναγκαστική πληρωμή της ΕΡΤ μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ, εξελίχθηκαν σε μαζικό κίνημα, με βασικό μέσο το διαδίκτυο. Το ξεκίνημα έγινε στον ιστότοπο του Facebook, όπου τα γκρουπ με ονόματα όπως «Δεν πληρώνω Ε.Ρ.Τ.» έχουν συγκεντρώσει πάνω από 120.000 υποστηρικτές.
Η πρόσφατη επέκταση των κινημάτων «δεν πληρώνω», σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις συνεχείς αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οδήγησε στην ανανέωση του πολυετούς διαμαρτυρίας κατά του «χαρατσιού» της ΕΡΤ. Εξαρχής υπήρχε δυσαρέσκεια για τη χρέωση, η οποία επιβάλλεται αδιακρίτως ακόμα και σε χώρους χωρίς τηλεόραση, όπως μαγαζιά, κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, αποθήκες, στάβλους, ακόμα και νεκροταφεία!
Το ζήτημα είχε τεθεί πρωταρχικά από τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία και είχε αρνηθεί να πληρώσει τα τέλη. Όταν όμως το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση και η ίδια ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, το αίτημα ξεχάστηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει αναδρομικά το ποσό που δεν είχε καταβάλλει.
Πρόσφατα διαδόθηκε από μπλόγκερς και χρήστες του διαδικτύου ένας τρόπος να αποφευχθεί η πληρωμή του πάγιου τέλους της ΕΡΤ καταφεύγοντας στο Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών, ωστόσο η διαδικασία είναι νομικά επίφοβη. Βασίζεται στο δικαίωμα άρνηση αναγνώρισης χρέους, που αντιστοιχούν σε 50,88 ευρώ ανά πολίτη ετησίως.
Εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις (π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα), μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι (π.χ.ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο ή λογαριασμό, μπορείς να απαιτήσεις να πληρώσεις μόνο το δεύτερο. Εάν ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Παρακαταθηκών και Δανείων και καταθέτεις μόνον το ποσό της υπηρεσίας που αποδέχεσαι, καταθέτοντας τέλος το γραμμάτιο στη ΔΕΗ.
Το περασμένο έτος περίπου 150 άτομα ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία, είτε υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν τηλεόραση είτε χαρακτηρίζοντας τη χρέωση απαράδεκτη. Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών αυτών, αν και πολλοί διστάζουν μπροστά στην πιθανότητα να έρθει αναδρομικά το σύνολο του ποσού σε επόμενους λογαριασμούς ή να τους κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως συχνά γίνεται.
Συχνά οι πολίτες απευθύνονται στο Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) για να καταγγείλουν το ζήτημα και να απαιτήσουν δράση, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του κ. Γιώργου Λεχουρίτη στο newpost. Το ΙΝΚΑ προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα στο 2011, ωστόσο για τη διαδικασία προσφυγής χρειάζονται χρήματα τα οποία δεν διαθέτει σε πρώτη φάση. Ο κ. Λεχουρίτης υποστήριξε ότι η ΕΡΤ θα έπρεπε να βασίζεται στη διαφήμιση, με τους όρους που επικρατούν στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας πως «όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς τη συνδρομή των απλών πολιτών».


πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin