Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Προσοχή στην χρήση των προβιοτικών, συστήνουν οι επιστήμονες



 
Προσοχή εφιστούν οι ειδικοί στη χρήση προβιοτικών, τα οποία λανσάρονται σε διάφορα προϊόντα διατροφής και σε βρεφικά γάλατα και κρέμες, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
 
Όλα τα προβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για την κάθε πάθηση και συνιστάται σε όσους θέλουν τα να χρησιμοποιήσουν να συμβουλευτούν έναν γιατρό για το πoιο ενδείκνυται για την πάθησή τους και για τη δοσολογία που πρέπει να πάρουν.

«Τα προβιοτικά αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ανοσοκοαταστολή και σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης μετά το χειρουργείο, σε ασθενείς με μη συμπαγή εντερικό βλενογόννο και σε ασθενείς με κεντρικούς καθετήρες», επισημαίνει η διευθύντρια του Tμήματος Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας-Ηπατολογίας και Διατροφής της Παιδιατρικής Κλινικής «Μητέρα» Αίγλη Ζέλλου.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι όταν χορηγηθούν σε συγκεκριμένες ποσότητες επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα σε αυτόν που θα παίρνει.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβιοτικά μικρόβια τα οποία βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα διατροφής, σε βρεφικά γάλατα, σε σκόνη και σε κάψουλες και πωλούνται σε πολλές χώρες.

Η Επιστημονική Επιτροπή για την Διατροφή της Ευρωπαϊκή Επιτροπής συνιστά τη χρήση προβιοτικών στα βρεφικά γάλατα όταν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους έχει αποδειχθεί σύμφωνα με κριτήρια που έχει διαμορφώσει η επιτροπή. Η ίδια επιτροπή έχει προσφάτως εγκρίνει τη χρήση προβιοτικών στα γάλατα άνω του 1ου έτους ζωής», αναφέρει η κ.Ζέλλου.

Πρόσφατη μελέτη σε 41 θηλάζοντα βρέφη έδειξε ότι το προβιοτικό Lactobacillus reuteri μείωσε σημαντικά τους κολικούς και το κλάμα κατά 1 ώρα και 34 λεπτά μετά από 28 ημέρες σε βρέφη σε σχέση με βρέφη τα οποία έλαβαν σιμεθικόνη (φάρμακο για τους κολικούς).
Ωστόσο η κ.Ζέλλου τονίζει ότι αυτή η μελέτη αφορά ένα πολύ μικρό δείγμα βρεφών και θα πρέπει να γίνουν και άλλες μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτό το συμπέρασμα.

Διάφορα είδη προβιοτικών αποδείχτηκαν αποτελεσματικά στη θεραπεία διάρροιας μετά από λήψη αντιβιοτικών.

«Για τη συμπληρωματική θεραπεία παιδιών με οξεία διάρροια χορηγούνται μόνο συγκεκριμένα είδη προβιοτικών και σε κατάλληλη δοσολογία», επισημαίνει η κ.Ζέλλου.
Εξάλλου χρήση των προβιοτικών στα πρόωρα βρέφη έχει γίνει για την πρόληψη της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας η οποία έχει συχνότητα 2,6-2,8% στα πολύ μικρά νεογνά. Οι πιο πρόσφατες μελέτες που αφορούσαν πρόωρα βρέφη έδειξαν ότι τα προβιοτικά μειώνουν τη θνητότητα από την νεκρωτική εντεροκολίτιδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% , χωρίς όμως να μειώνουν τα ποσοστά βακτηριαιμίας (ένα είδος λοίμωξης).

Επίσης πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα προβιοτικά μειώνουν την εμφάνιση νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και το θάνατο στα βρέφη βάρους κάτω των 1.500 γρ. ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ασφαλούς χρήσης σε βρέφη κάτω των 1000 γρ.

«Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά είναι γενικά ασφαλή υπάρχουν αναφορές λοίμωξης από γαλακτοβάκιλλο σε παιδιά και βρέφη, και διάφοροι προβιοτικοί οργανισμοί έχουν απομονωθεί σε ενήλικες ασθενείς με ενδοκαρδίτιδα, βακτηραιμία και τοπικές λοιμώξεις. Τα προβιοτικά αυτά προέρχονταν από την εντερική χλωρίδα των ασθενών. Αλλες παρενέργειες που θα πρέπει να εξεταστούν είναι ερεθισμός του ανοσοποιητικού συστήματος, τοξικά μεταβολικά παράγωγα και μεταφορά γονιδίων από το βακτήριο στον ξενιστή», εξηγεί η κ.Ζέλλου.

Τέλος τονίζει ότι παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που αφορούν το σωστό χρόνο χορήγησης προβιοτικών, τη σωστή διάρκεια χορήγησής τους, το ποιο είναι το σωστό υπόστρωμα για τη χορήγησή τους και το αν διατηρούν μακροχρόνια το ευεργετικό τους αποτέλεσμα.
 
πηγή : paidiatros

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin