Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η Βιονική Γυναίκα της δεκαετίας του 80 και η επιρροή της στις σχέσεις των δύο φύλων



 
Η πρωταθλήτρια του τένις Jaime Sommers (Lindsay Wagner) πέφτει θύμα ενός τρομακτικού δυστυχήματος με αερόστατο. Αποτέλεσμα; Χάρη σε μια high tech επέμβαση αποκτά βιονικά πόδια, βιονικό χέρι και βιονικό αφτί. 


Από τις πλέον cult σειρές της δεκαετίας του '70, που προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Όμως, τελικά αναρωτιέμαι, αν μου έκανε καλό η παρακολούθηση αυτής της σειράς. Ο χαρακτηριστικός βόμβος που συνόδευε τους άθλους της Wagner κυριολεκτικά στοίχειωσε πολλούς εφήβους στην Ελλάδα.

Αναρωτιέμαι, πόσο μπορεί να επηρέασε αυτό το πρότυπο γυναίκας τις συναισθηματικές σχέσεις μας και κατά πόσο υπήρξε καταλυτικό στις ριζικές αλλαγές που επακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες, όσον αφορά στις ισορροπίες των 2 φύλων; 

Η πρωταγωνίστρια Lindsay Wagner είχε ένα πολύ δυναμικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα υπήρξε μια πολύ θελτική θηλυκή παρουσία, που λειτούργησε ως μία "εικόνα" προς μίμηση. Ίσως, ο συγκεκριμένος ρόλος της Jaime Sommers, μαζί με τους χαρακτήρες της σειράς Άγγελοι του Τσάρλυ, να υπήρξαν τα πιο σεξουαλικά και δυναμικά πρότυπα γυναικών που μας πρόβαλε η τηλεοπτική οθόνη.

Άραγε, μήπως η τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές του 1980, λειτούργησε κατασταλτικά για την διατήρηση των ισορροπιών στις σχέσεις των ανδρών με τις γυναίκες;  

Πιστεύω πως ναι. Η επιρροή της ήταν καταλυτική για την αλλαγή της στάσης του γυναικείου φύλλου.

Φυσικά, θα ξέρουν καλύτερα οι ψυχολόγοι αν ισχύει αυτός ο προβληματισμός που μοιράζομαι μαζί σας. Προσωπικά, θεωρώ πως το περιβάλλον που ζήσαμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, επηρέασε πολύ περισσότερο απ΄ ότι νομίζουμε την μετέπειρα πορεία μας. Δηλαδή, αν σε μικρή ηλικία παρακολουθούσαμε στην tv τη σειρά «Βιονική Γυναίκα», τότε, μπορεί αυτό το πρότυπο, να στάθηκε αφορμή να εκδηλώσουμε αργότερα πολύ πιο έντονα μια δυναμική διάθεση.

Τονίζω εδώ, ότι η παραδοσιακή κατανομή των ρόλων άλλαξε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και ένας λόγος μπορεί να είναι και πως η  γυναικα άρχισε να εκφράζει την δυσαρέσκεια της στην εξάρτηση της από το ανδρικό φύλλο και την ανάγκη της ελευθερίως, ώστε να νιώσει από μόνη της αρκετά δυνατή. Η δε στάση της αυτή, μάλλον εξέφραζε μια ανάγκη για αντισυμβατική κατανομή των ρόλων στις σχέσεις, στις οποίες πλέον, η γυναίκα θα είναι εκείνη που αναλαμβάνει τα ηνία της δικής της ζωής - επαγγελματικής, αλλά και οικογενειακής - και υιοθετεί σιγά σιγά τον ρόλο του "κυνηγού".

Ελπίζω οι συνειρμοί μου σας εξέφρασα, να σας βρίσκουν αν όχι σύμφωνους, τουλάχιστον μη αντίθετους και να σας έκανα να νοσταλγήσετε και σεις λίγο αυτές τις όμορφες τηλεοπτικές σειρές που μας ανέθρεψαν, καλώς ή κακώς! Στη δική μου την περίπτωση, μέχρι πρόσφατα, μάλλον "την είχα είδα" λίγο σαν την Βιονική γυναίκα και θεωρούσα πως δεν είχα καμία ανάγκη από την προστασία ενός άνδρα στη ζωή μου. Κατά βάθος, όμως, ακόμη και οι πιο αυτάρκεις και ολοκληρωμένες γυναίκες αποζητούν την στήριξη - αγκαλιά ενός άνδρα σε όλες τους τις στιγμές και ειδικότερα στις δύσκολες...

πηγή : shell-land

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin