Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon "Τιμήθηκε" το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ...


 Στις 8 Ιανουαρίου, άγνωστοι πυρπόλησαν το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ (Σφαγέα των Λαών της Ανατολίας) ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο Ντιγιαρμπακίρ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δράστες της πράξης αυτής είναι υποστηρικτές του ΡΚΚ οι οποίοι πέταξαν βόμβες Μολότοφ και μετέπειτα εξαφανίστηκαν στους γύρω δρόμους..Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σβήσουν τη φωτιά πριν καεί ολοσχερώς το μνημείο ενω η αστυνομία προχώρησε σε έρευνες για την σύλληψη των δραστών (hurriyetdailynews.com,http://news.am)

Οπως τονίζει η Χουρριέτ ο αριθμός των μνημείων του Αττατούρκ σε όλη την Τουρκία είναι τόσο μεγάλος που προκαλεί έκπληξη (υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω απο χίλια). Τα μνημεία είναι τοποθετημένα παντού απο σχολεία και κρατικά ιδρύματα μέχρι πλατείες και δημόσια πάρκα, για την κατασκευή τέτοιων μνημείων έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία. Τα μνημεία αυτά, αποτελούν σύμβολα της σύγχρονης Τουρκίας και έχουν ως στόχο την αναγωγή του Αττατούρκ σε αντικείμενο λατρείας ενώ αποτελούν και ένα νέο εργαλείο για την οπτικοποίηση της ιδεολογίας του σύγχρονου κράτους.Ετσι η βεβήλωση τους ή η κατάργηση τους θεωρείται πράξη που προσβάλει την Τουρκική Δημοκρατία και τιμωρείται ποινικά.Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι οτι παραγγέλνονται κάθε χρόνο περί τα 25 αγάλματα και οτι οι παραγγελίες είναι δυνατόν να αυξηθούν αν υπάρχουν γεγονότα όπως λ.χ. εκλογές ή ίδρυση νέων σχολείων.Παράλληλα είναι συνηθισμένο το φαινόμενο της χρησιμοποίησης της ανέγερσης μνημείων απο κρατικούς αξιωματούχους ως μέσο κάλυψης λαθών ή απόκτησης εύνοιας.

Το 2001 το μνημείο Ατατούρκ στη Μερσίνα παρασύρθηκε απο πλημμύρα στην θάλασσα.Λίγες μέρες αργότερα, το ίδιο μνημείο βρέθηκε στη γειτονική Αττάλεια, αλλά είχε χάσει τα πέλματα του.Δεδομένου ότι είναι παράνομο να καταστρέψει κάποιος μνημείο του Ατατούρκ, σκέφτηκαν οι αρμόδιοι και αποφάσισαν να το τοποθετήσουν σε ένα σχολείο ενός χωριού, το δε άγαλμα να στηρίζεται στους αστραγάλους. Και έτσι σε ένα σχολείο όπου δεν υπάρχει βιβλιοθήκη ή ακόμα και υπολογιστής εντούτοις υπάρχει μνημείο Ατατούρκ.
 
πηγή : infognomonpolitics

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin