Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Δοκιμή: ZTE V9 το φθηνότερο επώνυμο tablet που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά


Το ZTE V9 είναι το φθηνότερο επώνυμο tablet που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά. Έχει τα καλά του και τα κακά του, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό review μας.


Η επανάσταστη που έφερε το iPad είναι οριστική και σε καμμία περίπτωση δεν είναι κάτι που έτυχε. Η συσκευή της Apple κατάφερε να αλλάξει εντελώς τον κόσμο της τεχνολογίας και πλέον όλοι προσπαθούν να έχουν τη δική του “ταμπλέτα”. Το V9, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά από το δίκτυο του Cosmote, δε προσπαθεί να ανταγωνιστεί το iPad, αλλά να απευθυνθεί σε ένα κοινό που θέλει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχει η συσκευή της Apple και κοστίζει πολύ λιγότερο από το αντίστοιχων λειτουργικών, Galaxy Tab της Samsung.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ZTE V9

Διαστάσεις: 192x110x12.6
Βάρος: 392 γραμμάρια
Οθόνη: 7’’, 800x480
Λειτουργικό: Android 2.1
Επεξεργαστής: Qualcomm MSM7227 600MHz,
Μνήμη: 512MB
Κάμερα: 3Mpixel
Συνδεσιμότητα: Wifi 802.11n, Bluetooth 2.1, 3G (HSDPA/HSUPA)

Εξωτερική εμφάνιση

Το V9 είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος, ζυγίζοντας ελάχιστα κάτω από 400 γραμμάρια. Η ποιότητα κατασκευής είναι ικανοποιητική, αν και τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί κάποιος να βρει. Πάντως, δε νοιώθει κάποιος ότι δεν έχει προσεχθεί σαν προϊόν. Η πρόσοψη καλύπτεται κατά κύριο λόγο από την οθόνη διαγωνίου 7’’ και ανάλυσης 800x480 pixel. Η ανάλυση αυτή είναι συνηθισμένη για smartphones με λειτουργικό Android, αν και δε συναντάτε συχνά σε οθόνες αυτών των διαστάσεων. 
Τα εικονίδια και τα γράμματα φαίνονται καθαρά και δεν εντοπίζει κάποιος «πιξέλιασμα». 

Πάνω από την οθόνη βρίσκεται η μια από τις δυο κάμερες που διαθέτει η συσκευή, με τη δεύτερη να είναι ακριβώς στο πίσω μέρος. Η πρώτη χρησιμοποιείται για λόγους video conference και video κλήσεων –αφού το tablet μπορεί να λειτουργήσει και σαν κανονικό τηλέφωνο- και η δεύτερη για τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπιση. Η ποιότητας της μπροστινής κάμερας είναι κατώτερη του μετρίου και απλά κάνει τη δουλειά της. Η πίσω κάμερα, ανάλυσης 3Mpixel, δεν έχει φλας και έτσι σε κατάσταση χαμηλού φωτισμού, σχεδόν, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σε συνθήκες φωτισμού δωματίου, η ποιότητα της εικόνας, τόσο στις φωτογραφίες όσο και στο βίντεο, είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηρισθούν καλές. Σε εξωτερικό χώρο με φυσικό φως, τα καταφέρνει πάντως καλύτερα. 

Το software που διαθέτει το λειτουργικό για τον έλεγχο της κάμερας, προσφέρει πάντως αρκετές δυνατότητες ρύθμισης, όπως ισορροπία λευκού, αποφυγή λωρίδων, τρια εφέ χρώματος και επιλογή ISO μεταξύ τεσσάρων τιμών. Επίσης, προσφέρονται πέντε επίπεδα για τη ρύθμιση της οξύτητας, της αντίθεσης και της «χρωματικής καθαρότητας». Η εστίαση από πλευράς φακού γίνεται αυτόματα. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες αποθηκεύονται με geotagging στοιχεία, τα οποία μαζεύει η συσκευή.

Στο δεξί πλάι της συσκευής, υπάρχει το πλήκτρο power καθώς και τα ρυθμιστικά της έντασης του ήχου, με τα σχετικά ηχείο να βρίσκονται στο πάνω και κάτω μέρος της συσκευής. Η απόδοσή τους είναι εντυπωσιακή, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο κυρίως, από πλευράς έντασης, αφού με το volume στο μέγιστο, άνετα καλύπτονται περιβάλλοντες ήχοι. Σίγουρα ένα από τα δυνατά σημεία της συσκευής. 

Κάτω από την οθόνη, βρίσκονται τα τρια απαραίτητα πλήκτρα αφής που όλες οι Android συσκευές διαθέτουν: το home, το menu και το back. Όπως είπαμε, το ZTE V9 μπορεί να χρησιμοποιθεί και σαν τηλέφωνο, αφού ενσωματώνει modem 3G με υποστήριξη HSDPA και HSUPA. Η πρόσβαση για τη τοποθέτηση της κάρτας SIM ή της αύξησης του αποθηκευτικού χώρου γίνεται αφαιρώντας το πίσω καπάκι της συσκευής και στη συνέχεια τη μπαταρία των 3400mAh, τρόπος σίγουρα όχι απόλυτα λειτουργικός, κυρίως από τη στιγμή όπου η αφαίρεση της μπαταρίας απαιτείται και για την αλλαγή της κάρτας μνήμης MicroSD. Στη συσκευασία υπάρχει μια των 4GB με το V9 να δέχεται έως και 32GB, οπότε δεν τίθεται θέμα αποθηκευτικού χώρου.

Πηγαίνοντας τώρα στο τομέα της χρηστικότητας, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι η ίδια η οθόνη. Η φωτεινότητά της είναι καλή (μετρήσαμε 215nits), η γωνία θέασης επίσης καλή –τουλάχιστον στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές, αφού κοιτώντας από αριστερά, η παραμόρφωση της εικόνας έρχεται πολύ γρήγορα. Όμως η επιλογή του κατασκευαστή να χρησιμοποιήσει resistive τεχνολογία αφής, μας άφησε προβληματισμένους. Η αλήθεια είναι ότι η απόκριση του panel στις κινήσεις μας είναι πολύ καλή, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη πίεση από πλευράς μας. Όμως, το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί μια βασική έλλειψη, αυτή του multitouch. Η οθόνη δε μπορεί να αντιληφθεί περισσότερο από ένα αγγίγματα, οπότε η χρήση ακόμα και σε περιβάλλον Internet δεν είναι το ίδιο άνετη. Στο browser πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εικονικό κουμπί zoom που βρίσκεται στην οθόνη ενώ σε παιχνίδια όπως το Angry Birds, δε μπορούμε καν να κάνουμε zoom (αφού δεν υπάρχει τέτοιο πλήκτρο και το pinch gesture δε λειτουργεί).

Αφήνοντας στην άκρη την οθόνη και πηγαίνοντας στο hardware που χρησιμοποιεί, το ZTE V9 διαθέτει έναν επεξεργαστή της Qualcomm στα 600MHz, ο οποίος σε γενικές γραμμές συνεργάζεται καλά με το Froyo (Android 2.1). Τρέχοντας το Linpach For Android, πήραμε αποτέλεσμα 3,743 MFlops Το υποσύστημα γραφικών καταφέρνει να αντεπεξέλθει στα περισσότερα games. Ακόμα και το Angry Birds, ένα από τα λίγα καλά και ταυτόχρονα απαιτητικά παιχνίδια, παίζει σε γενικές γραμμές με καλό frame rate και ελάχιστα κολλήματα. Το Neocore benchmark μας έδωσε 35fps, τιμή απόλυτα ικανοποιητική, αν και πιστεύουμε πως το υποσύστημα γραφικών οριακά μπορεί να συνυπάρξει με αυτή την ανάλυση λειτουργίας. Και αυτό γιατί προσπαθώντας να αναπαράγουμε ταινίες DivX, δυστυχώς αυτές δε παίζουν όσο άνετα θα θέλαμε. Εγκαταστήσαμε τον Rock Player –γιατί ο default δεν αναγνωρίζει βίντεο divx- και προσπαθήσαμε να δούμε μια ταινία Divx standard definition, αλλά το frame rate ήταν χαμηλότερο του αναμενομένου. Πιθανόν να φταίει το υποσύστημα γραφικών σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη ανάλυση, καθώς τον συνδυασμό CPU/GPU του ZTE V9, τον έχουμε δει και σε άλλες συσκευές (πχ LG GT540 με Android 1.6 μάλιστα) όπου το ίδιο DivX έπαιζε άνετα, σε οθόνη ανάλυσης 480x320 όμως. Γενικότερα, το V9 δεν είναι η καλύτερη συσκευή για να βλέπετε ταινίες, εκτός και αν είστε διατεθιμένοι για τρελλό re-encoding ώστε να δημιουργήσετε συμβατά με τη συσκευή αρχεία.

Στο τομέα της αυτονομίας τώρα, αυτή κρίνεται αρκετά ικανοποιητική. Κατά τη περίοδο που το χρησιμοποιήσουμε, το φορτίζαμε κάθε δυο-τρεις μέρες, με τη συσκευή να χρησιμοποιείται αρκετά κάθε μέρα. Γενικά, η αυτονομία δε θα σας προβληματίσει.

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το συμπέρασμα είναι ότι το ZTE V9 είναι μια μέτρια συσκευή, αλλά κοστίζει πολύ λιγότερο από τον άμεσο ανταγωνισμό –σε επίπεδο διαστάσεων και προσβασιμότητας στο Internet, Galaxy Tab. Έχει Android, συνδέεται το Internet με 3G, έχει ραδιόφωνο, βγάζει φωτογραφίες, διαβάζει αρχεία Word. Απλά, δε τα κάνει όλα, το ίδιο καλά

Διάθεση: Cosmote, 210-6177 566
Τιμή (€ με ΦΠΑ): €349, δωρεάν με σύνδεση στο πρόγραμμα Cosmote Internet on the Go 10GB (24μήνες, €40,31/μήνα)
Βαθμολογία: 3,5

Πηγή: techout.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin