Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Στο αρχείο η υπόθεση των μυστικών φυλακών της CIA στη Λιθουανία


Η Eισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε πως αρχειοθέτησε την έρευνα της υπόθεσης που αφορά τους τρεις πρώην αρχηγούς της υπηρεσίας πληροφοριών της βαλτικής χώρας (VSD), εναντίον των οποίων υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή τους στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της CIA. «Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και οι ημερομηνίες παραγραφής που έχουν ξεπεραστεί προ πολλού δεν επιτρέπουν την άσκηση δίωξης κατά φυσικών προσώπων. 

Με εισαγγελικό διάταγμα, η δικαστική έρευνα εγκαταλείπεται», τονίζεται στο ανακοινωθέν της Eισαγγελίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας από κοινοβουλευτική επιτροπή αναφέρθηκαν τα ονόματα των M. Laurinkus, A. Pocius και D. Dabašinskas, ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της λειτουργίας εγκαταστάσεων της CIA για την ανάκριση υπόπτων της Al Qaeda στη χώρα της Βαλτικής. Τον Δεκέμβριο του 2009 η επιτροπή αποφάνθηκε πως η παρουσία των φυλακών στη Λιθουανία ήταν «πιθανή» και ζήτησε από την εισαγγελία να ερευνήσει για τη δράση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι τρεις ύποπτοι «επέδειξαν ελλιπή άσκηση των καθηκόντων τους, καθόσον δεν ενημέρωσαν την κρατική ηγεσία για τις αποφάσεις τους», ωστόσο καθώς τα πρόσωπα αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους από ενός έτους και πλέον «οι κανόνες για την παραγραφή δεν επιτρέπουν να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον τους». 

Η απόφαση τούτη έγινε αμέσως αντικείμενο δριμείας κριτικής από ΜΚΟ της χώρας για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία χαρακτήρισε την έρευνα «σύντομη και επιφανειακή».
 
Στη φωτογραφία, οι εγκαταστάσεις ιππικού ομίλου έξω από το Vilnius της Λιθουανίας που χρησιμοποιούσε η CIA για την ανάκριση υπόπτων τρομοκρατίας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin