Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πληθυσμιακή έκρηξη: τι προτείνουν σύγχρονοι στοχαστές

 
Φέτος, οι κάτοικοι της γης θα φθάσουν τα 7 δισεκατομμύρια. Το ερώτημα που προβάλει δημοσίευμα του guardian είναι πως ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει την επέκταση του πληθυσμού. Η Ινδία έχει το μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων κάθε χρόνο, 27 εκατομμύρια, περίπου μία στις πέντε γεννήσεις στο σύνολο του πλανήτη. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από 100 χρόνια, ο ανθρώπινος πληθυσμός ήταν 1,6 δισ..
Η επείγουσα αναζήτηση λύσεων για την αύξηση του πληθυσμού ήρθε όταν ο Rev Thomas Malthus όταν δημοσίευσε ένα Δοκίμιο για την Αρχή του Πληθυσμού το 1798, δηλώνοντας ότι η "δυναμική του πληθυσμού είναι μακράν μεγαλύτερη από τη δυναμική της γης να παράγει τα έξοδα διαμονής των ανθρώπων".

Με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξάντληση των πόρων ολοένα αυξάνονται οι ανησυχίες αν και η αύξηση του πληθυσμού δεν έχει θέση στο διάλογο για το περιβάλλον. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό, γιατί δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Όλο και περισσότερο, οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες όπως οι: Jared Diamond, George Monbiot και Fred Pearce έχουν κάνει την υπόθεση ότι η αύξηση του πληθυσμού δεν είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα (ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί στα εννέα δισεκατομμύρια περίπου στα μέσα του αιώνα, πριν αρχίσει σιγά - σιγά να υποχωρεί), αλλά μάλλον η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης είναι το πιο πιεστικό περιβαλλοντικό ζήτημα.

Λέγεται ότι υπάρχουν αρκετοί πόροι για να θρέψουν τον κόσμο, ακόμα και το 2050, που οι αριθμοί φθάνουν στα ύψη – σχετική αναφορά γίνεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε από φορείς για τη Γεωργία και την Ανάπτυξη στη Γαλλία. Το πρόβλημα είναι ότι βλέπουμε τεράστιες ανισότητες στην κατανάλωση. Για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με 250 Αιθίοπες. Η γαλλική έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι πλούσιοι πρέπει να σταματήσουν την υπερβολική κατανάλωση.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών θέτει το ερώτημα στον τίτλο του: "Ένας πλανήτης, πάρα πολλοί άνθρωποι;" Το συμπέρασμα είναι "όχι", αλλά μόνο εάν οι ποσότητες των τροφίμων βελτιστοποιηθούν μέσω της βιοτεχνολογίας, της εκμηχάνισης, της μεταποίησης τροφίμων και της άρδευσης.

Ο Paul Ehrlich, καθηγητής πληθυσμιακών μελετών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, υπήρξε πρωτοπόρος αυτής της συζήτησης με το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο βιβλίο του "Η βόμβα του πληθυσμού" που δημοσιεύθηκε το 1968, όταν ο ανθρώπινος πληθυσμός ήταν στα 3,5 δισ.. Το βιβλίο προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή με τις ψυχρές προβλέψεις της Παλαιάς Διαθήκης για λιμούς που θα καταστρέψουν τον ανθρώπινο πληθυσμό στη δεκαετία του 1970 και του `80 και για την τάση εξαφάνισης ειδών λόγω της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.

Τα επτά δισεκατομμύρια για φέτος είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο αλλά πίσω από αυτό κρύβεται μια πολύπλοκη δημογραφική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η αύξηση του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες έχει σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί. Ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά συνδέονται με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, όπως το Μπαγκλαντές, τα ποσοστά γεννήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά στην τελευταία γενιά.

Το μόνο μέρος όπου τα ποσοστά γεννήσεων εξακολουθούν να παραμένουν σε προ-βιομηχανική εποχή - έξι ή περισσότερα παιδιά ανά γυναίκα - είναι η υπο-σαχάρια Αφρική.



Κάθε περιοχή απαιτεί τη δική της λύση, λέει ο Ehrlich, που εμφανίζεται σήμερα πολύ πιο απαισιόδοξος απ` ότι ήταν όταν έγραφε τη …βόμβα πληθυσμού. Η αυξημένη μετανάστευση εξάλλου αποτελεί παρενέργεια της αύξησης του πληθυσμού και είναι ένας διαρκώς ενισχυόμενος εφιάλτης.

Ο James Lovelock, ανεξάρτητος επιστήμονας που πρώτος πρότεινε τη θεωρία της Γαίας, είναι άλλος ένας σημαντικός περιβαλλοντικός στοχαστής ο οποίος έχει μιλήσει για το ζοφερό μέλλον του ανθρώπινου είδους, αν συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς περιορισμό. Συμβουλεύει τους ανθρώπους να απολαύσουν το σήμερα διότι οι προοπτικές για τις μελλοντικές γενιές είναι κακές. "Περιμένουμε μια συντριβή, αλλά στη συνέχεια οι εξελίξεις της τεχνολογίας ή κάτι άλλο πιθανόν να αλλάξουν το παιχνίδι", λέει.

Όμως, σε αντίθεση με την απαισιοδοξία των Lovelock και Ehrlich, υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι η αύξηση του πληθυσμού φέρνει οικονομική ευρωστία και ευκαιρίες. Ένα τέτοιο είναι η Κωνσταντινούπολη με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10 εκατομμύρια, αύξηση του εισοδήματος κατά 5,5% και αύξηση της απασχόλησης κατά 7,3% το τελευταίο έτος.

Ο Dr Tim Jones, ο Βρετανός συγγραφέας του βιβλίου: "Η Ατζέντα του μέλλοντος: Ο κόσμος το 2020", εκτιμά ότι έως το 2050, το 75% των ανθρώπων θα ζουν σε πόλεις. "Η σημαντική τάση που πρέπει να κατανοήσετε είναι αστυφιλία", τονίζει και πολλοί άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό σε λάθος μέρος αναζητώντας ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει μεγάλες πόλεις. Η λύση σύμφωνα με τον κ. Jones είναι να οικοδομήσουμε πόλεις που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της ραγδαίας μετανάστευσης, όπως το Χονγκ - Κονγκ και το Παρίσι.

Από την πλευρά του βέβαια ο Caglar Keyder, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης συμφωνεί ότι οι πολίτες είναι πολύ υπερήφανοι για την άνοδο της πόλης τους, αλλά η ανάπτυξη δεν έχει έρθει χωρίς προβλήματα, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin