Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γαστρονομική σταθερά

Ενα γαστρονομικό ελαιόλαδο μοιάζει πολύ με το κρασί στα αρώματα και τα χαρακτηριστικά, ενώ μπορεί να γίνει κι ένα εξαιρετικά ακριβό χόμπι. Ο τρόπος που διαχειρίζονται το ελαιόλαδο στη νότια Γαλλία, την Τοσκάνη και την υπόλοιπη Ιταλία αποδεικνύει ότι θεωρείται κορυφαίο γαστρονομικό υλικό. 

Η γευσιγνωσία του gourmet ελαιολάδου είναι διαδικασία σημαντική. Οπως και στη δοκιμή του κρασιού, πρώτα μυρίζουμε και ανακαλύπτουμε τα αρώματα στη μύτη και στη συνέχεια τα γευόμαστε. Μετά ασχολούμαστε με τα αρώματα που αφήνει στη γλώσσα και μπορεί να είναι από καυτερές γεύσεις ή ψήγματα λεμονιού, μέχρι νότες αχλαδιού, αβοκάντο ή και ξηρών καρπών. 

Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις στη γεύση και την τιμή ανάλογα με το πού παράγεται και με ποιον τρόπο. Αν και η Ισπανία είναι πολύ γνωστή ως ελαιοπαραγωγός χώρα, το λάδι της είναι υποδεέστερο από το ελληνικό. Τα ίδια ισχύουν και για εκείνο της νότιας Γαλλίας, με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι Ιταλοί, από την άλλη, σε κάποιες περιοχές παράγουν μοναδικής ποιότητας και γεύσης λάδια.
Γαστρονομική σταθερά
Πολλοί παραγωγοί κρασιού στην Τοσκάνη, μάλιστα, παράγουν και το δικό τους ελαιόλαδο, το οποίο τυποποιούν, εμφιαλώνουν και μοσχοπουλούν. Σημαντικό για την ποιότητα, τη γεύση και την οξύτητα του λαδιού είναι να μαζευτεί την κατάλληλη στιγμή ωρίμανσης του καρπού, ο οποίος πρέπει να πάει στο ελαιοτριβείο μόλις 24 ώρες από την ώρα του μαζέματος. 

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τυποποιούνται πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδα όπως αυτά της εταιρείας Poliana, με πρώτες ύλες από την Πελοπόννησο.
Στα gourmet ελαιόλαδα εντάσσονται και ορισμένα αγουρέλαια: Εχουν πιο έντονο πράσινο χρώμα και μεγαλύτερη οξύτητα, που καίει στον ουρανίσκο χωρίς να αποτελεί ελάττωμα αφού συνοδεύεται από υπέροχα αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών. 

Δεν μαγειρεύεται, αφού η μοναδικότητά του έγκεται στα αρώματά του και την υπέροχη γεύση του. Η επαφή με τον αέρα καταστρέφει αυτά τα χαρακτηριστικά του, γι’ αυτό φροντίστε να το καταναλώσετε μέσα σε 3 μήνες. Τέλος, υπάρχουν γαστρονομικά ελαιόλαδα με αρώματα από μαύρη ή λευκή τρούφα, αρωματισμένα με φρούτα για να ταιριάζουν σε σαλάτα κ.λπ. Επί της ουσίας, όμως, το καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι gourmet από μόνο του.

Πολύτιμοι καρποί

Το πιο ακριβό ελαιόλαδο στον κόσμο αυτήν τη στιγμή είναι το Uliva 1111 και πωλείται αντί €540/κιλό. Παράγεται στη βόρεια Ιταλία (στο χωριό Riva del Garda) σε πολύ μικρές ποσότητες, από την ντόπια ποικιλία Casaliva, με τους καρπούς να συλλέγονται πρώιμα και να πατιούνται μέσα σε τέσσερις ώρες -το πολύ- από τη συλλογή τους.
Με το γράμμα «λ» στην ετικέτα του, το κρητικό ελαιόλαδο Lambda πωλείται στο Harrods του Λονδίνου σε φιάλη δώρου 500ml αντί €150. Πρόκειται για το πιο ακριβό ελληνικό ελαιόλαδο, με τη συσκευασία του να θυμίζει άρωμα.

πηγή : imerisia


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin