Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η σαπουνόπερα ποτέ δεν πεθαίνει ..

Δυνατά και διαχρονικά τηλεοπτικά χαρτιά, οι καθημερινές σειρές διεκδικούν ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα των ιδιωτικών καναλιών
Η αντοχή των καθημερινών σειρών έχει δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Από ιδρύσεως της ιδιωτικής τηλεόρασης τα περισσότερα «αξιώματα» δόθηκαν στους συντελεστές της σαπουνόπερας: τηλεθέαση, αναγνωρισιμότητα, αστρονομικά κασέ, εξώφυλλα, συνεντεύξεις και φυσικά θαυμασμός από το τηλεοπτικό κοινό. Στο πέρασμα του χρόνου ελάχιστα άλλαξαν. Και συγκεκριμένα μόνο τα κασέ. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, το συγκεκριμένο είδος αντέχει και μάλιστα στην κορυφή. Τι κι αν τα ριάλιτι καταποντίστηκαν, οι μεταγραφές αστέρων ακούγονται σαν ανέκδοτα; Η σαπουνόπερα καλά κρατεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα επιστρατεύθηκε να καλύψει κενά στο prime time, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Την εφετινή σεζόν οι καθημερινές σειρές κυριαρχούν τόσο στο σύνολο του προγράμματος των δύο μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, Μega και ΑΝΤ1, όσο και στον πίνακα τηλεθέασης οδηγώντας τους επικεφαλής των σταθμών σε τρεις σημαντικές αποφάσεις: να παρατείνουν την προβολή όσων ήδη είναι στο πρόγραμμα, να βασίσουν μεγάλο μέρος όσων σχεδιάζουν στο συγκεκριμένο είδος και να αγοράσουν επιπλέον τουρκικές ή λατινοαμερικανικές σειρές. Στο παιχνίδι μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν μπει δυναμικά και ο Αlpha αλλά και το Star. Στην πρώτη περίπτωση έγινε άνοιγμα στην τουρκική αγορά, η οποία αποδεικνύεται τηλεοπτικό χρυσωρυχείο· στη δεύτερη η παραδοσιακή κάλυψη της πρωινής ζώνης με σειρές βασισμένες στα έργα και στις ημέρες των ηρώων της Λατινικής Αμερικής έχει καταφέρει να διεκδικήσει με άνεση καλές θέσεις στον πίνακα τηλεθεάσεων εκτοπίζοντας παραδοσιακούς «παίκτες».

Οπως αναφέρουν συντελεστές των ελληνικών σειρών, λόγω οικονομικής κρίσης έγιναν σημαντικές περικοπές. «Κάποτε είχαμε μπάτζετ για δέκα ηθοποιούς, τώρα πλέον έχουμε για δύο και οικονομικούς.Οι αμοιβές μειώθηκαν σημαντικά, τα συμβόλαια αναπροσαρμόστηκαν ενώ και το συνολικό κόστος μειώθηκε σημαντικά» σχολιάζουν. Ωστόσο η συνταγή, αν και με εκπτώσεις, παραμένει επιτυχημένη και καθημερινά για κάθε σειρά αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1 εκατ. πιστοί τηλεθεατές.

Μega: επιμένει ελληνικά
Οι μοναδικές ελληνικές παραγωγές φιλοξενούνται από το κανάλι της Μεσογείων και είναι και οι δημοφιλέστερες. Γι΄ αυτό και η «Ζωή της άλλης» όπως και τα «Μυστικά της Εδέμ» πήραν παράταση με αποτέλεσμα μερικές δεκάδες επεισόδια να προβληθούν το φθινόπωρο, οπότε θα γίνει και το φινάλε τους. Οσον αφορά την εξ Αργεντινής σαπουνόπερα «Ρatty, μια όμορφη ιστορία», λόγω των σαρωτικών τηλεθεάσεων στα παιδικά και νεανικά κοινά θα συνεχιστεί την επόμενη σεζόν, όπως και τα events γύρω από την πρωταγωνίστρια. Το κανάλι έχει αγοράσει και τους δύο κύκλους επεισοδίων της σειράς τους οποίους και θα προβάλει. Εν τω μεταξύ έχει ήδη ανατεθεί στον δημιουργό της «Ζωής της άλλης» Δημήτρη Αρβανίτη και στην ομάδα του η συγγραφή της νέας καθημερινής σειράς που θα διαδεχθεί το εν λόγω σίριαλ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η συνεργασία του καναλιού με την Ελενα Ακρίτα σε επίπεδο καθημερινής σειράς.

ΑΝΤ1: από την Τουρκία με αγάπη
Η επιτυχία της σειράς «Χίλιες και μία νύχτες» έμελλε να είναι μόνο η αρχή για να ανοίξει το σεντούκι με τον θησαυρό από την Τουρκία. Ακολούθησαν το «Κismet» και τώρα τα «Ασημένια φεγγάρια». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κανάλι του Αμαρουσίου έχει αγοράσει επιπλέον τουρκικές σαπουνόπερες οι οποίες- όπως όλα δείχνουν- θα καλύψουν μεγάλο ποσοστό του προγράμματος του καναλιού και την επόμενη σεζόν. Ελληνική παραγωγή προς το παρόν δεν προβλέπεται καθώς απαιτεί υψηλό κόστος, ωστόσο εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής παραγωγής με μοναδικό αγκάθι μέχρι στιγμής το θέμα της γλώσσας.

Αlpha, Star: το ξένο είναι πιο γλυκό
Τα ριάλιτι οδήγησαν σε αδιέξοδο το κανάλι της Κάντζας, το οποίο διαπιστώνοντας ότι το συγκεκριμένο είδος έχει «ξεθυμάνει» αναγκάστηκε μεσούσης της σεζόν να στρέψει το βλέμμα του προς Ανατολάς, εντάσσοντας το «Αγιάζι του έρωτα» στο πρόγραμμά του. Αυτό θα είναι μόνο η αρχή καθώς από τις επιδόσεις θα αποφασιστεί και ο αριθμός τέτοιων σειρών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μελλοντικά. Το Star επιμένει λατινικά, και μετά την «Κορίνα την αγριόγατα», η οποία πολλές φορές βρέθηκε στην τρίτη θέση της πρωινής ζώνης, ακολούθησε η σειρά «Μαρία, άγγελέ μου» με παρόμοιες επιδόσεις....

πηγή : tovima

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin