Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Οικιακή κομποστοποίηση


Mια έξυπνη κίνηση που θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητά μας είναι η οικιακή κομποστοποίηση. Τοποθετώντας έναν κομποστοποιητή, όπως ονομάζεται, στον κήπο ή το μπαλκόνι μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Eτσι λοιπόν, τρόφιμα, κλαδιά και άλλες οργανικές ουσίες δεν χρειάζεται πλέον να κατευθύνονται στη χωματερή, αλλά να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φυσικού λιπάσματος για τα φυτά μας.
 
Η οικιακή κομποστοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία οργανικά απορρίμματα που παράγουμε σπίτι μας μετατρέπονται σε κομπόστ. Πρόκειται για έναν τύπο οργανικής λάσπης που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, έχει άριστες φυσικές και χημικές ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα στο γκαζόν και συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών.
Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης τα οργανικά σκουπίδια αποτελούν το 50% των απορριμμάτων μας, το 70% των οποίων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε νοικοκυριό μπορεί να διαχειριστεί μόνο του το 1/3 των απορριμμάτων του και έτσι να βοηθήσει στη μείωση του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο.

Αν και η διαδικασία παραγωγής του κομπόστ είναι απλή, πρέπει να τηρούνται τρεις προϋποθέσεις: να υπάρχει σωστό μείγμα υλικών, αερισμός και υγρασία.

Τα υλικά που τοποθετούνται στον κάδο κομποστοποίησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα «πράσινα» υλικά, που είναι πλούσια σε άζωτο, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γκαζόν, η κοπριά, και τα «καφέ» υλικά, που είναι πλούσια σε άνθρακα, όπως τα φύλλα, οι φλούδες των κορμών, το πριονίδι και το χαρτί κουζίνας. Οι γεωσκώληκες και τα μικρόβια της κομποστοποίησης χρησιμοποιούν το άζωτο για να αναπτύσσονται και τον άνθρακα για ενέργεια. Η ιδανική αναλογία αυτών των υλικών είναι ένα μέρος «πράσινα» υλικά και τρία μέρη «καφέ», αφού αυτή επιτρέπει στα μικρόβια να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να διατηρούν το σωρό άοσμο.

Για να επιτευχθεί η επιτάχυνση της κομποστοποίησης και η αποφυγή δυσάρεστων οσμών, ο σωρός μέσα στον κάδο πρέπει να έχει αρκετό οξυγόνο και λίγη υγρασία. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση σχετικά ογκώδων υλικών που να επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα, καθώς και με το συχνό ανακάτεμα του σωρού ώστε να οξυγονώνεται. Οσον αφορά στην υγρασία είναι πολύ σημαντική, αφού οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν μόνο υγρά υλικά. Ωστόσο, η υπερβολική υγρασία επιβραδύνει τη διαδικασία και ευθύνεται για την παραγωγή δυσάρεστων οσμών.

Η κομποστοποίηση, αποτελώντας μια μορφή ανακύκλωσης, μας προσφέρει αρκετά οφέλη. Συμβάλλει στη μείωση κατά 35% του συνόλου των οικιακών απορριμμάτων. Ως αποτέλεσμα, ο δήμος θα μαζεύει λιγότερα σκουπίδια κάτι που θα μειώσει δραστικά το κόστος συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, επιμηκύνοντας παράλληλα το χρόνο ζωής των ΧΥΤΑ. 

Βοηθά στην προστασία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό συμβαίνει διότι όταν τα οργανικά απορρίμματα δεν κομποστοποιούνται, θάβονται ή αφήνονται να σαπίσουν, γεγονός το οποίο κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο (CH4) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Στα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης συγκαταλέγεται και η ιδιότητά του ως εξαίρετου εδαφοβελτιωτικού. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι το κομπόστ -το μείγμα δηλαδή των οργανικών απορριμμάτων- επιστρέφει στη γη όλες τις απαραίτητες για τη γονιμότητα του εδάφους οργανικές και ανόργανες ουσίες, ελαχιστοποιώντας τη χρήση λιπασμάτων.

Θα έχετε ήδη πειστεί και εσείς. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία από τις πλέον εύκολες και οικονομικές λύσεις. Το κόστος αγοράς του κομποστοποιητή κυμαίνεται από 85 έως 160 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος. Και δεν είναι μόνον αυτό. Μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin