Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Θα πληρώνουν πρόστιμο αν συναινούν στην εισφοροδιαφυγή του "αφεντικού"


*Θεσπίζονται πρόστιμα (ύψους 400-500 ευρώ) ακόμη και για τους εργαζόμενους που θα συλλαμβάνονται να «συνεργάζονται» με εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν.


Για παράδειγμα, πρόστιμο θα επιβάλλεται όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και σε όσους εργαζόμενους εμφανίζονται στα χαρτιά να... ημιαπασχολούνται αλλά βρίσκονται από τους ελέγχους των επιθεωρητών εργασίας να τηρούν κανονικό ωράριο.
*Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά το υπουργείο Οικονομικών, κάθε φορά που θα εκδίδουν ή θα λαμβάνουν ένα τιμολόγιο. Παράλειψη ενημέρωσης θα σημαίνει ότι η συναλλαγή δεν θα μπορεί να συμπεριληφθεί στα βιβλία της επιχείρησης, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο. Η νομοθετική κάλυψη του ηλεκτρονικού «φακελώματος» των τιμολογίων έχει ήδη γίνει με τον περυσινό φορολογικό νόμο και τώρα προωθείται η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει το μέτρο. Σε πρώτη φάση, το «φακέλωμα» θα αφορά τα τιμολόγια που θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο (π.χ. πάνω από 3.000 ευρώ).

*Παρά τις αντιρρήσεις νομικών κύκλων, προωθείται η διαδικασία του αυτοφώρου για όσους δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ. Επίσης, μελετώνται ακόμη υψηλότερα πρόστιμα για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβάσεων.

*Ηδη ξεκίνησαν επαφές της κυβέρνησης με τις τράπεζες, καθώς από τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα -μέσω τραπεζών- τόσο τους μισθούς όσο και τις εισφορές και τους φόρους που αντιστοιχούν. Πρακτικά, η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς αν δεν είναι ταυτόχρονα σε θέση να αποδώσει τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν την εφαρμογή ενός μεταβατικού σταδίου προκειμένου να είναι ομαλό το πέρασμα στο νέο σύστημα.

Το ασφυκτικό πλαίσιο που τείνει να δημιουργηθεί στην αγορά με όλες αυτές τις προωθούμενες διατάξεις η κυβέρνηση επιδιώκει να το μετριάσει με μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούνται

 πηγή : dete

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin