Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στα χέρια τουρκικής τράπεζας

 
Τα επεκτατικά σχέδια της Ziraat bank στον ελληνικό χώρο δεν σταματούν στα ανταγωνιστικά επιτόκια με τα οποία δανείζει τις ελληνικές επιχειρήσεις στον Έβρο, αποσπώντας μερίδια από τις εγχώριες Τράπεζες, οι οποίες ακολουθούν σφιχτή πολιτική. Τώρα η αγροτική Τράπεζες της Τουρκίας ετοιμάζεται να μπει και στις επιχειρήσεις. Θέλει να αγοράσει τα δύο εργοστάσια σε Λάρισα, Ξάνθη μαζί με των Σερρών που μάλλον κλείνει.
Έχοντας ήδη μετοχές σε αγροτικές επιχειρήσεις της γείτονος, και μεγάλη τεχνογνωσία στον αγροτικό χώρο η Ziraar bank, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να αποκτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, 

η οποία βγαίνει, μαζί με τις άλλες θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής Τράπεζας στο «σφυρί».

Το ενδιαφέρον της Ziraat bank προέκυψε μετά την πληροφορία ότι η Αγροτική Τράπεζα, προτίθεται να κλείσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, για να περιορίσει τις ζημιές που καταγράφει η ελληνική βιομηχανία.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι στελέχη της τουρκικής τράπεζας, έχουν σχεδιάζει να υποβάλλουν πρόταση για την εξαγορά της ΕΒΖ. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει απευθείας, αλλά μετά από διεθνή διαγωνισμό, ωστόσο το αρχικό σχέδιο της Ziraat bank προβλέπει να γίνει επίσημη πρόταση στον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θόδωρο Πανταλάκη για εξαγορά των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Ξάνθη και Λάρισα, των οποίων η λειτουργία έχει διακοπεί, καθώς και του εργοστασίου των Σερρών, εφόσον έχει αποφασιστεί το κλείσιμό του. Ήδη στελέχη της τράπεζας, έχουν ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με παραγωγούς τεύτλων πάνω στα θέματα των τιμών που προσφέρει η ΕΒΖ.

Η σχέση της Ziraat bank με την Αγροτική Τράπεζα πάντως δεν είναι καινούργια. Το περασμένο καλοκαίρι, το Bloomberg είχε αναφέρει, επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Sabah, ότι η Ziraat bank ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ποσοστό της Αγροτικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των stress test στα οποία η ΑΤΕ ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που είχε αποτύχει.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin