Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Aγνωστο είδος αρχαίου δεινοσαύρου

 
Ένα νέο είδος μικρόσωμου αλλά άγριου δεινοσαύρου, που έζησε πριν από περίπου 230 εκατ. χρόνια, στην ύστερη Τριασική περίοδο, μια εποχή που άρχισαν να αναδύονται οι δεινόσαυροι, ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους δεινοσαύρους που έχουν ποτέ βρεθεί.



Ο νέος σαρκοφάγος δεινόσαυρος ονομάστηκε «Eodromaeus» (σημαίνει «δρομέας της αυγής»). Σε ό,τι αφορά την ανατομία του είχε μήκος περίπου 1,3 μ., βάρος πέντε έως επτά κιλά, μακρύ λαιμό, μακριά μυτερά νύχια, ουρά, πόδια γρήγορου αιλουροειδούς, μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια.
Η ανακάλυψή του έγινε στη βορειοδυτική Αργεντινή από ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο και τον Ρικάρδο Μαρτίνεθ του Εθνικού Πανεπιστημίου Σαν Χουάν της Αργεντινής, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science».

Με βάση την ανατομία του, η οποία παραπέμπει σε ένα πλάσμα ικανό να κυνηγά και να ξεσχίζει τη λεία του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί πρώιμο πρόγονο της ομάδας των σαρκοβόρων δεινοσαύρων (θηρόποδα), η οποία περιλαμβάνει και τον «Τυραννόσαυρο» (T. Rex).

Ο Eudromeaus μοιάζει στο μέγεθος και στην ανατομία με ένα άλλο δεινόσαυρο, τον φυτοφάγο Eoraptor, που επίσης έχει ανακαλυφθεί στην Αργεντινή και θεωρείται πρόγονος μιας άλλης ομάδας δεινοσαύρων (τα σαυρόποδα), από τα οποία ξεπήδησαν και οι φυτοφάγοι τεράστιοι δεινόσαυροι με τον μακρύ λαιμό, που κινούνταν στα τέσσερα πόδια.

Και οι δύο πρόγονοι των δεινοσαύρων έτρεχαν στα δύο τους πόδια και έζησαν περίπου την ίδια εποχή, οδηγώντας τους επιστήμονες στην θεωρία ότι ο κοινός πρόγονος όλων των δεινοσαύρων -ο οποίος πρέπει να έζησε λίγο πριν- θα ήταν ένα μικρό πλάσμα λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο σε μήκος. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin