Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το τελευταίο τίναγμα μιας ψόφιας γάτας!...

 
Όσοι έχουν δει μία γάτα να πεθαίνει, θα έχουν παρατηρήσει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτόχρονα με τον θάνατο της γάτας το σώμα του ζώου συσπάται. Όταν όμως το σώμα της γάτας, αμέσως μετά τον θάνατο χαλαρώσει και παρ’ ότι το ζώο είναι πλέον νεκρό, εκτελεί ένα αρκετά μεγάλο άλμα, σαν το ζώο να παραμένει ζωντανό. Η αιτία αυτού του εντυπωσιακού μεταθανάτιου άλματος, είναι οι μυϊκές δυνάμεις που εκτονώνονται από την σύσπαση. Το εντυπωσιακό δε μεταθανάτιο άλμα, είναι αυτό που στην λαϊκή σοφία αναγόρευσε την γάτα σαν εφτάψυχη. 
 
Οι αγγλοσάξονες πιο πρακτικοί, παρομοίωσαν αυτό το μεταθανάτιο άλμα της γάτας, σαν την τελευταία αλλά καταδικασμένη να αποτύχει απόπειρα ανάκαμψης ενός χρηματιστηρίου που είναι ήδη καταδικασμένο αμετάκλητα να καταρρεύσει. Χαρακτηριστικά οι αγγλοσάξονες αναφέρουν Dead cats bounce (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση: Το τελευταίο τίναγμα μιας ψόφιας γάτας).
 
Είχαμε αυτήν την εβδομάδα τον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου μέσω εντόκων γραμματίων 6-μηνης διάρκειας με απόδοση 4,9 %. Θεωρήθηκε ανεκτή απόδοση, επειδή ήταν μικρότερη από το επιτόκιο του 5 %, με το οποίο δανείζεται η χώρα από τον μηχανισμό του περιβόητου μνημονίου. Κατά την γνώμη μας ήταν μία επιτυχημένη διαχείριση χρέους, αφού επέτυχε δανεισμό με απόδοση μικρότερη του πληθωρισμού (επίσημος πληθωρισμός Νοεμβρίου 5,2 %). Ήταν όμως αποτυχημένη διαχείριση δανεισμού από τις τράπεζες, που δάνεισαν με απόδοση μικρότερη από τον πληθωρισμό. Παρ’ όλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές αυτήν την εβδομάδα κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο. ...
 
Τα ίδια και με τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες. Ενώ υποφέρουν από πτώση τζίρου και ανεξόφλητα υπόλοιπα και κινδυνεύουν με αναστολή (κλείσιμο) της λειτουργίας τους, βλέπουμε τις μετοχές τους να ανεβαίνουν.
Παρακολουθούμε τις χρηματαγορές πάρα πολλά χρόνια. Φαινόμενα όπως τα παραπάνω δεν προκαλούν ποτέ ανοδική κίνηση. Πάντα έχουμε πτώση δεικτών και τιμών μετοχών. Μα θα απαντήσει κάποιος υπέρμαχος της κυβερνητικής πολιτικής: οι αγορές προβλέπουν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επιτύχουν και γι’ αυτό σπεύδουν, αυτήν την στιγμή που οι τιμές είναι χαμηλά, να τοποθετηθούν για να κερδίσουν αργότερα όταν οι θετικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν.
 
Σωστά, θα απαντήσουμε. Οι αγορές κινούνται πιο μπροστά από τα γεγονότα.
Αλλά στην Ελληνική περίπτωση, θετική πρόβλεψη δεν υπάρχει.
Η πιο θετική πρόβλεψη, που όσο περνάει ο χρόνος διατυπώνεται πλέον όλο και αραιότερα, μιας και φαίνονται τα αρνητικά αποτελέσματα της Τροϊκανής παρέμβασης στην ανάπτυξη, είναι ότι λόγω του περιβόητου μνημονίου δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα το 2011.
Τι θα γίνει λοιπόν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών;
Το πλέον πιθανό σενάριο και εξέλιξη, θα είναι να συνεχισθεί για λίγο ακόμα η ανοδική κούρσα και μετά να ακολουθήσει πτώση, στην οποία θα καταγραφούν τιμές δεικτών και μετοχών, ακόμα μικρότερες από αυτές που καταγράφηκαν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 (χαμηλά 13-ετίας). 
 
Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ και σίγουρα ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ερμηνεία, για όλη αυτή την αρχικά ανοδική και στην συνέχεια καθοδική κίνηση, μπορεί να είναι ότι κάποιοι να θέλουν να σπρώξουν το Χρηματιστήριο προς τα πάνω για να πουλήσουν ακριβά και να κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα, αλλά ποιος τρελάθηκε να αγοράσει.
 
Ποιοι μπορεί να παίζουν, έστω και σαν ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αυτά τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, όταν στην Ελληνική Κοινωνία, φτώχια και ανεργία, σαν τέρατα της αποκαλύψεως απειλούν την κάθε ελληνική οικογένεια;
 
Ανόητοι νεοφιλελεύθεροι, που πριν την μεγάλη κρίση του 2008, δήλωναν επωνύμως και δημοσίως «ότι τα χειρότερα πέρασαν» και αμετανόητα, ατιμώρητα αρπακτικά, που φιλοδοξούν να ξαναζήσουν τις μεγάλες και προσοδοφόρες εποχές του μαύρου χρηματιστηριακά 1999.
 
Η στήλη δεν πρόκειται να ασχοληθεί εκ νέου με παρόμοιες θεωρίες συνομωσίας, αλλά και τα τεκταινόμενα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Δεν επιθυμεί άλλωστε να κατηγορηθεί ότι συνέβαλε ούτε κατ’ ελάχιστο στην οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Θα περιμένει και πιθανότατα δεν θα διαψευσθεί, ούτε αυτήν την φορά!
 
πηγή : stoxasmos

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin