Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon «Ιστορική» συμμαχία ΒΡ - Ρωσίας για τα κοιτάσματα της Αρκτικής

 

Σε ιστορική συμφωνία για την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αρκτική κατέληξαν η ΒΡ και η ρωσική Rosneft.

Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΡ στο ρωσικό κρατικό γίγαντα με αντάλλαγμα το 9,5% των μετοχών της Rosneft και πρόσβαση στις βόρειες ακτές της Σιβηρίας, κάτω από τις οποίες επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν 5 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Κατά το βρετανικό όμιλο, η περιοχή «είναι σχεδόν ίση σε μέγεθος και προοπτικές με τη Βόρειο Θάλασσα στη Βρετανία».

Όπως εξηγεί ο ειδικός σε ρωσικά ενεργειακά θέματα του Ινστιτούτου Μπρούκινγς Κλίφορντ Γκάντι, η ΒΡ θεωρεί ότι τα τρία κοιτάσματα, στα οποία της δόθηκε πρόσβαση, «θα μπορούσαν να βγάζουν 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για σχεδόν τριάντα χρόνια. Πρόκειται για απίστευτες ποσότητες πετρελαίου που θα αποφέρουν στη Ρωσία πολλά δολλάρια για τις επόμενες δεκαετίες».

Και οι δύο πλευρές ωστόσο χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «ιστορική». ΒΡ και Rosneft θα εκμεταλλευτούν από κοινού τρεις περιοχές στην Αρκτική Ρωσία, στην περιοχή της Νότιας Θάλασσας του Κάρα, που είναι γνωστές ως ΕΡΝΖ 1,2 και 3.

«Η ΒΡ αποκτά πρόσβαση στους φυσικούς πόρους [της Ρωσίας] και η Rosneft αποκτά πρόσβαση στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία [της ΒΡ]», συνοψίζει ο αναλυτής του οίκου Argus Φιλ Βάις. Επιπλέον οι δύο όμιλοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν στη Ρωσία ένα «τεχνολογικό κέντρο», όπου ρωσικά και ξένα ιδρύματα και οργανισμοί θα συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη εξαγωγή υδρογονανθράκων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin