Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Έκθεση: «Κωνσταντινούπολη 1900- Φωτογραφικό Οδοιπορικό του T. Wild»

 
Τα νερά του Βοσπόρου, οι επιβλητικές γέφυρες, το πολύβουο λιμάνι, οι εντυπωσιακοί δρόμοι και άλλες όψεις της Κωνσταντινούπολης των αρχών του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται σε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Κωνσταντινούπολη 1900- Φωτογραφικό Οδοιπορικό του T. Wild».
Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Μαρτίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Β. Όλγας 108), στη Θεσσαλονίκη.

Τις εικόνες αποτύπωσε με το φακό του ο Άγγλος περιηγητής T. Wild, ο οποίος στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δράσης και των κατασκοπευτικών υπηρεσιών που προσέφερε στη Βασίλισσα της Αγγλίας, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Παρουσιάζονται πανοραμικές εικόνες της Κωνσταντινούπολης σε μια περίοδο που άκμασε ο Ελληνισμός εκεί», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επιμελητής της έκθεσης και συλλέκτης, Χρήστος Καλεμκερής.

Πρόκειται για αποτυπώσεις των τοπίων και της καθημερινής ζωής μιας πολύβουης όσο και πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη.

Στις φωτογραφίες του Wild, κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν οι εμπορικοί δρόμοι της Πόλης σε μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες αποτελούσαν ζωτικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της.

Πρόσφατα το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» εξέδωσε, επίσης, σχετικό λεύκωμα με τις φωτογραφίες του T. Wild, σε κείμενα του Ζαν- Φρανσουά Περούζ.

Το Μουσείο Φωτογραφίας

Το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς ιδρύθηκε το 2001 και στεγάζεται προσωρινά στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, ενώ στο μέλλον πρόκειται να μεταφερθεί σε τριώροφο κτίριο 600 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή του στρατοπέδου «Κόδρα», το οποίο θα αποτελέσει το μόνιμο εκθεσιακό του χώρο.

Αν και επιχειρηματίας, ο κ. Καλεμκερής από πολύ νωρίς ανέπτυξε έντονη συλλεκτική δραστηριότητα, γραμματοσήμων αρχικά και φωτογραφιών στη συνέχεια. «Ξεκίνησα να συλλέγω γραμματόσημα, ωστόσο μόλις στράφηκα στη φωτογραφία, πούλησα τα γραμματόσημα για να την ενισχύσω. Η φωτογραφία είναι η μεγάλη αγάπη μου», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Με πολλά ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέψεις σε καταστήματα και συμμετοχή σε δημοπρασίες, ο κ. Καλεμκερής κατάφερε να εντοπίσει μερικές από τις πιο σπάνιες φωτογραφίες, όπως φωτογραφίες του πρώτου Έλληνα φωτογράφου Φίλιππου Μαργαρίτη.

Το αρχείο του, που δώρισε στη συνέχεια στο Μουσείο, περιλαμβάνει σήμερα χιλιάδες φωτογραφίες, μεταξύ αυτών και δαγκεροτυπίες του πρώτου τρίτου του 19ου αιώνα. Οι ενότητες που περιλαμβάνει αφορούν στην Ιστορία της Φωτογραφίας με αντιπροσωπευτικά δείγματα όλων των τεχνοτροπιών από τη γένεση της φωτογραφίας μέχρι σήμερα, φωτογραφικά ντοκουμέντα σχετικά με την Ιστορία της Ελλάδας, πορτρέτα σημαντικών προσωπικοτήτων, τοπία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και φωτογραφίες των τεσσάρων Σιδηροδρομικών Δικτύων της Ελλάδας (Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου).


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin