Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ξεπέρασαν τις 1,5 εκατ. οι εγγραφές στον Τειρεσία

 
Με τις ακάλυπτες επιταγές και μεταχρονολογημένες συναλλαγματικές να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ τη διετία 2009-2010, η αγορά αναζητά τρόπο να σταθεί στα πόδια της και οι επιχειρηματίες "ψάχνουν" την έξοδο για να βγουν από τη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία καθώς το ίδιο διάστημα οι εγγραφές στα δυσμενή ξεπέρασαν τα 760.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Συνολικά στη "μαύρη λίστα" είναι καταχωρημένες περισσότερες από 1,5 εκ. εγγραφές καθώς πέρα από τους επιχειρηματίες έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των ιδιωτών που μπαίνουν στη μαύρη λίστα, καθώς δεν εξυπηρετούν τις δόσεις τους σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Οι  τράπεζες προσπαθούν μέσα από τα προγράμματα ρυθμίσεων και αναχρηματοδοτήσεων να "φρενάρουν" όσο είναι δυνατόν τις νέες εγγραφές σε ότι αφορά τους δανειολήπτες.

Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στο κομμάτι των επιχειρήσεων, οι οποίες κινούνται αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια με μεταχρονολογημένες επιταγές ακόμα και 12μηνης διάρκειας. Μάλιστα την τακτική έχουν υιοθετήσει ακόμα και μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες πληρώνουν πλέον με σημαντική καθυστέρηση τις υποχρεώσεις τους.

Ο πρόεδρος της Τειρεσίας Α.Ε. κ. Γιάννης Μούργελας θεωρεί ότι το ζήτημα είναι αποκλειστικά θέμα της πολιτείας η οποία θα πρέπει να θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο σε ότι αφορά τη διακίνηση των επιταγών. Ένα πρώτο βήμα για παράδειγμα είναι να απαγορευθεί στα πινάκια των τραπεζών να καταχωρούνται μεταχρονολογημένες επιταγές. Η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύσει σταδιακά ώστε σε βάθος 18 μηνών να περιοριστεί -αν δεν εξαλειφθεί τελείως- το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Όπως είναι γνωστό οι επιχειρηματίες μπορούν να καταθέσουν τις επιταγές στην τράπεζα  τους ως πλαφόν για να εισπράξουν ένα ποσοστό ανάλογο με την φερεγγυότητα του εκδότη.

Ενδεικτικό της ασφυξίας που επικρατεί σήμερα στην αγορά είναι ότι ο 1 στους 4 που έκανε χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης (με το νόμο Κατσέλη) να πληρώσει το χρέος για να διαγραφεί από τη μαύρη λίστα, πριν περάσει ένα εξάμηνο είχε καταχωρηθεί και πάλι στα δυσμενή στοιχεία του Τειρεσία.

Το 2009 τα "φέσια"  ξεπέρασαν τα 3,25 δισ. ευρώ με τις νέες καταχωρήσεις  στη "μαύρη λίστα" να φτάνουν τις 456 χιλιάδες φυσικά και  νομικά πρόσωπα. Το 2010 και μέχρι το Νοέμβριο τα φέσια ήταν ύψους 1,86 δισ.  ευρώ και οι εγγραφές στα δυσμενή στοιχεία του Τειρεσία να διαμορφώνονται στις 307.541.

Σήμερα μέχρι  το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αναλυτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου 2010.


πηγή


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin