Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Νοικιάζουν εργαζομένους στο ψυχιατρείο «Δαφνί»

Με τις συνοπτικές διαδικασίες της «ενοικίασης εργαζομένων» επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία.
Από τους stagiers στους νοικιασμένους εργαζομένους μέσω ΜΚΟ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής  
Από τους stagiers στους νοικιασμένους εργαζομένους μέσω ΜΚΟ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Σε εφαρμογή έχει ήδη μπει το πρόγραμμα «Κοινωφελούς εργασίας», που προβλέπει προσλήψεις προσωπικού συχνά ανειδίκευτου, εκτός ΑΣΕΠ, μέσω ΜΚΟ, και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 
 
Κατ' αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο, με 5μηνες δηλαδή συμβάσεις, μισθό 625 ευρώ το μήνα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ένσημα που θα τα καλύπτει ο ΟΑΕΔ αποφασίστηκε να προσληφθούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» 113 άτομα. Πρόκειται για 30 νοσηλευτές Δ.Ε., 30 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 12 κοινωνικούς λειτουργούς, 6 εργοθεραπευτές, οδηγούς, τεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων κ.ά. Η ανάθεση έγινε απ' ευθείας στη ΜΚΟ «ΕΔΡΑ». 

«Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά», είπε μιλώντας στην «Ε» ο ψυχίατρος διευθυντής του ΨΝΑ «Δαφνί», Θόδωρος Μεγαλοικονόμου: «Με κυριότερο το τι μπορεί να προσφέρει ένας νοσηλευτής με 5μηνη σύμβαση που, ώσπου να προσανατολιστεί και να καταλάβει "πού βρίσκεται", θα λήξει η σύμβασή του και θα φύγει. Το ίδιο ισχύει και για το λεγόμενο βοηθητικό προσωπικό, όπως π.χ. τις τραπεζοκόμους, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας. Το ίδιο για έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν εργοθεραπευτή κ.ο.κ.». 

«Λάβετε υπόψη», πρόσθεσε ο κ. Μεγαλοικονόμου, «ότι πέρσι έφυγαν περί τους 120 εργαζομένους με σύνταξη και ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου για το 1 προς 10, δεν αντικαταστάθηκαν. Φέτος θα φύγουν με σύνταξη άλλοι τόσοι και φυσικά δεν πρόκειται ν' αντικατασταθούν. Το ίδιο και του χρόνου.
Αισχρές συμβάσεις 

Το νοσοκομείο σε λίγο δεν θα μπορεί να λειτουργεί. Γι' αυτό χρησιμοποιούν αυτές τις αισχρές συμβάσεις και όρους πρόσληψης παρόμοιους με αυτούς των "συνεργείων καθαριότητας", δηλαδή με τη διαδικασία των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, όχι πια μόνο καθαριστριών, αλλά και νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και κατά τα φαινόμενα, σύντομα θα υπάρξουν εταιρείες που θα προσλαμβάνουν και θα νοικιάζουν άνεργους γιατρούς για ένα κομμάτι ψωμί». 

Σύμφωνα με το ψυχίατρο διευθυντή, του ΨΝΑ «Δαφνί», «το υπουργείο και οι διοικούντες (με τη σιωπηρή συνενοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας) επωφελούνται από την κόπωση (λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού), το θυμό (λόγω και των δραστικών μειώσεων των αποδοχών) και επομένως, την απογοήτευση και τα αδιέξοδα εντός των οποίων αναγκάζεται να λειτουργεί το νυν υπάρχον προσωπικό, μέσα σ' ένα άκρως δυσλειτουργικό, υπό κατάρρευση και διαρκώς εκβαρβαριζόμενο σύστημα, για να περάσουν (ελπίζοντας να κάνουν και αποδεκτή) αυτή την ουσιαστικά δουλοκτητική συνθήκη εργασίας μέσα στο Δημόσιο. Πρόκειται, παραφράζοντας τον παλιότερο όρο "λεροποίηση" για την ιδρυματική εξόντωση των ψυχικά ασθενών και για το σύστημα ψυχικής υγείας της χώρας πριν από 25 χρόνια, για την πλήρη "Λοβερδοποίηση" της Υγείας. 

Οχι μόνο οι 5μηνες συμβάσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά πρόκειται, αντιθέτως, να το επιδεινώσουν. Θα κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, που έχει το υπουργείο στα σκαριά, όσο κι αν τώρα το αρνούνται».
Τους φόβους του για το μέλλον του ΨΝΑ «Δαφνί» εξέφρασε ο κ. Μεγαλοικονόμου σχολιάζοντας τις αποφάσεις του υπουργείου: «Ξέρουμε ότι το "Δαφνί" αναφέρεται στα σχέδια του υπουργείου με την υποσημείωση "κλείσιμο", χωρίς κανείς να γνωρίζει τι εννοούν μ' αυτό.
Εισάγοντας ένα καθεστώς "ενοικιαζόμενων εργαζομένων" των 625 ευρώ και πιθανώς αυξάνοντας τον αριθμό τους τον επόμενο χρόνο, να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς μέσα στο (πάλαι ποτέ) "Δημόσιο", των επισφαλών και πρόσκαιρα εργαζομένων (θα δουλεύουν δίπλα δίπλα), που θα κάνει πιο εύκολη την αποπομπή των μονίμων ή, σε πρώτο στάδιο, τη διαπραγματευτική θέση των μονίμων. 

Κάτι ανάλογο είχε γίνει παλιότερα με τις προσλήψεις stage: είχε ήδη φανεί η χρεοκοπία του όλου εγχειρήματος και η ανάγκη μονιμοποίησης των stagiers. Απλώς τώρα η έκταση και η μορφή που παίρνει αυτή η διαδικασία με την πρόσληψη μέσω ΜΚΟ ξεπερνάει, από κάθε άποψη, κάθε προηγούμενο».
Η «Ε» ζήτησε από τον αναπληρωτή διοικητή του ΨΝΑ «Δαφνί» Λάμπρο Σκλαβούνο να σχολιάσει το επίμαχο θέμα των προσλήψεων και εκείνος δήλωσε: «Οι καιροί είναι δύσκολοι και το νοσοκομείο έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Η επιλογή αυτή ήταν λύση ανάγκης. Επιλέξαμε μια νόμιμη οδό, αφού οι προσλήψεις μέσο ΜΚΟ προωθούνται πλέον από το υπουργείο. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι οι αμοιβές αυτών των εργαζομένων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Από το να παραμείνουν άνεργοι όμως...». * 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin