Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Υπογλώσσιο χάπι κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

 
Ένα ακόμη “όπλο” κατά της νόσου Αλτσχάιμερ έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες. Πρόκειται για την εξελιγμένη μορφή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται στους ασθενείς με άνοια αρχικού και σοβαρού σταδίου και περιέχει τη δραστική ουσία δονεπεζίλη.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί με τη μορφή υπογλώσσιου χαπιού, το οποίο ο ασθενής λαμβάνει μία φορά την ημέρα. Η ιδιότητά του είναι ότι απορροφάται αμέσως μόλις μπει στο στόμα, οπότε είναι εύκολα ανεκτό από τους ασθενείς που… αντιπαθούν την κατάποση χαπιών κι έχουν και πρόβλημα με το στομάχι τους.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 16-20 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9% σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και είναι μικρότερος από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποδίδεται στη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης του γονιδίου ε4 (11% στην Ελλάδα έναντι 32% στις άλλες χώρες), αλλά και στην κατανάλωση ελαιολάδου. Επίσης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ υπολογίζεται στις 120.000, ενώ στην Ευρώπη τα 10 εκατομμύρια.
“Οι προσπάθειες των επιστημόνων στρέφονται στον εντοπισμό των γονιδίων που ευθύνονται για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε ίσως μια μέρα να καταφέρουμε να λέμε στους ασθενείς να παίρνουν δύο γονίδια την ημέρα, σαν χάπι, και να θεραπεύονται. Η μέρα αυτή όμως αργεί πολύ”, επισήμανε η κ. Τσολάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι στιγμής έχει βρεθεί ότι το γονίδιο ε4 ευθύνεται για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ στο 20%-25% των ασθενών και άλλα τρία γονίδια ευθύνονται για άλλο ένα 25%. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποια γονίδια ευθύνονται για το υπόλοιπο 50%, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στη γονιδιακή θεραπεία.


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin