Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Φεβρουαρίου
(
568
)
-
▼
Φεβ 14
(
35
)
- ΜΑΛΒΙΝΑ LIVE - Οδηγός για ερωτευμένους
- Δικτάτορες σε στάση προσοχής, μπροστά στις γυναίκε...
- Ποιος σας κοπιάρει;
- Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία
- Μυστηριώδη αγάλματα του San Severo στη Νάπολη
- Το Ξενοδοχείο-Βιβλιοθήκη
- Έρωτες στην μυθολογία : Ο Ορφέας...και η Ευρυδίκη
- Μηνιαία διατροφή στον πατέρα καλείται να καταβάλει...
- Οδοντόκρεμα με γεύση Μπέικον!
- Ζει στην Κρήτη εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια!
- Απίστευτες πωλήσεις Viagra παραμονές Αγ. Βαλεντίνου
- Υπογλώσσιο χάπι κατά της νόσου Αλτσχάιμερ
- Αυτοκίνητο : Πέντε νέες τεχνολογίες θα σώζουν ζωές
- χοντρός γατούλης... (video)
- Τηλεπαρουσιαστής τερματίζει την 25ετή καριέρα του ...
- Το Grace δε πρόκειται για ποδήλατο, αν και μοιάζε...
- Πολυτελές USB από τη LaCie
- Το πλοίο του "Μόμπι Ντικ"
- Γονιδιακή ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή στις ΗΠΑ
- Οι μισοί μαθητές κάνουν κατάχρηση αλκοόλ
- Νεά ομαδική αγωγή κατά του Facebook
- Γιόρτασε τα 110α γενέθλιά του
- Ανακύκλωση Αλουμινίου – Συμβουλές και Κέντρα Ανακύ...
- «Ελάτε να με προσλάβετε»
- Παιδί με 31 δάκτυλα
- Χρήστης του Google Earth έβαλε σημαίες των Σκοπίων...
- To Top Gear ληστεύει Alpha Bank στην Αλβανία!(video)
- Ενοχλητική έως και καταθλιπτική είναι η ημέρα του ...
- Αεροδρόμιο για εξωγήινους από το 1976
- Η μαριχουάνα μπορεί να οδηγήσει στο ψυχιατρείο
- Δάκρυα αίματος!
- Κλοπή αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας από το μουσεί...
- Σαν σήμερα...
- Γενική πρόγνωση καιρού για Δευτέρα 14/02/2011
- Καλημέρα... ;o)
-
▼
Φεβ 14
(
35
)
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Φεβρουαρίου
(
568
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Γονιδιακή ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή στις ΗΠΑ
11:45 π.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Από την εποχή του Δαρβίνου το «δέντρο της ζωής» είναι η κατ’ εξοχήν εικόνα που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα από κάθε άλλη την πολυπλοκότητα της εξέλιξης στη Γη, όμως νέα στοιχεία έρχονται σιγά-σιγά να ανατρέψουν αυτή την αντίληψη, δείχνοντας ότι η Ζωή είναι περισσότερος ένας «ιστός» ή ένα «μωσαϊκό» παρά ένα «δέντρο». Μια νέα ανακάλυψη ενός έλληνα επιστήμονα στις ΗΠΑ, ότι τα γονίδια «πηδάνε» μαζικά και απευθείας από το ένα είδος μύκητα στο άλλο, χωρίς να μεσολαβήσουν ενδιάμεσα εξελικτικά στάδια και βαθμιαίες «διακλαδώσεις», ενισχύει τη νέα εικόνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Αντώνη Ρόκα του τμήματος βιολογικών επιστημών, σε εργασία που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, ανακάλυψαν ότι, πριν από εκατομμύρια χρόνια, μια ομάδα 23 γονιδίων «πήδηξαν» από το ένα είδος του μύκητα της μούχλας (Aspergillus) που βρίσκεται σε αμυλώδη τρόφιμα όπως το ψωμί και η πατάτα, σε ένα άλλο είδος μύκητα (Podospora) που ζει στα κόπρανα των φυτοφάγων ζώων και εξειδικεύεται στη διάσπαση των φυτικών ινών.
Η ανακάλυψη αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι σήμερα είναι γνωστές ελάχιστες περιπτώσεις στην πρόσφατη εξελικτική ιστορία, που έχουν γίνει τέτοιες άμεσες μεταβιβάσεις γονιδίων (η λεγόμενη «οριζόντια μεταφορά γονιδίων») μεταξύ πολύπλοκων κυττάρων οργανισμών όπως τα ζώα, τα φυτά και οι μύκητες. «Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι τόσο μεγάλες ομάδες γονιδίων μπορούν να μεταφερθούν οριζόντια, δεν έχουν ψάξει για αυτές και δεν τις έχουν βρει», δήλωσε ο Ρόκας. Η ομάδα του έλληνα ερευνητή συνέκρινε λεπτομερώς τα πλήρη γονιδιώματα σχεδόν 100 ειδών μυκήτων για να καθορίσει τις μεταξύ τους εξελικτικές σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό, ανίχνευσε την ομαδική μεταφορά των 23 γονιδίων, τα οποία συνεργάζονται για την κωδικοποίηση και την παραγωγή μιας τοξικής ουσίας που επιτρέπει στους μύκητες να επιτίθενται σε άλλους οργανισμούς ή να αμύνονται. Ουσίες τέτοιου είδους αποτελούν την πηγή διαφόρων σημαντικών φαρμάκων, όπως η πενικιλίνη και οι κυκλοσπορίνες. «Οι μύκητες παράγουν μια εντυπωσιακή ποικιλία φαρμάκων και φυσικών δηλητηρίων.
Η ανακάλυψή μας ότι μια από τις μεγαλύτερες γονιδιακές ομάδες, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενός τέτοιου δηλητηρίου, μεταφέρθηκε ανέπαφη μεταξύ από ένα είδος μύκητα σε άλλο, δείχνει ότι οι οριζόντιες μεταφορές ολόκληρων βιολογικών ‘μονοπατιών’ μπορεί να έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία αυτής της ποικιλίας», ανέφερε ο Ρόκας. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η οριζόντια μεταφορά γονιδίων δεν μπορεί να γίνει σε πιο πολύπλοκους οργανισμούς, όπως τα ζώα και τα φυτά, όμως η ανακάλυψη του Ρόκα ότι είναι δυνατή -και μάλιστα σε μαζικό βαθμό- στους μύκητες, δείχνει ότι η οριζόντια μεταφορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο εξελικτικό «παιγνίδι».
Ο Αντώνης Ρόκας αποφοίτησε το 1998 από το τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2007 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, όπου έχει το δικό του ερευνητικό εργαστήριο. Προηγουμένως, αφού πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1991), υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου