Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γιόρτασε τα 110α γενέθλιά του

 
Έγινε 110 ετών και χαίρει άκρας υγείας. Με πνευματική διαύγεια, πηγαίνει καθημερινά στο καφενείο του Ασκού Θεσσαλονίκης, όπου μένει, και παίζει χαρτιά με τους φίλους του, απολαμβάνει τις τοπικές νοστιμιές και χαίρεται την οικογένειά του.
Ο λόγος για τον υπεραιωνόβιο Χαράλαμπο Μητσόγλου, ο οποίος κουβαλά τη νεοελληνική ιστορία από τη γενοκτονία του Πόντου, την οποία βίωσε ως αντάρτης στα βουνά, μέχρι τη σημερινή οικονομική κρίση. Χθες, γιόρτασε τα γενέθλιά του και την ονομαστική του εορτή (που συμπίπτουν) μαζί με τη μικρότερη κόρη του, η οποία τον φιλοξενεί στο σπίτι της στον Ασκό. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι μικρό παιδί, καθώς, όπως λέει, “το κοντέρ μηδένισε στα 100 χρόνια και άρχισα να μετρώ από την αρχή”.
“Δόξα τω Θεώ, είμαι καλά και εύχομαι σε όλο τον κόσμο να έχει υγεία και εργασία. Περάσαμε πολλή φτώχεια και δυστυχία, και με θλίβει το γεγονός ότι ακόμη και στις μέρες μας, που δεν έχουμε πολέμους, μένει πολύς κόσμος άνεργος”, ανέφερε στη “Μ” ο κ. Χαράλαμπος, ο οποίος παίρνει αναπηρική σύνταξη. Στα 110 χρόνια του χρειάστηκε ελάχιστες φορές να πάει στον γιατρό, ενώ το μόνο φάρμακο που παίρνει είναι για την πίεσή του, και αυτό… προληπτικά. Το μυστικό της μακροζωίας, όπως λέει, είναι να μην καπνίζεις, να τρως υγιεινά και να μην πίνεις εμφιαλωμένα ποτά, παρά μόνο κρασί ή τσίπουρο ντόπιας παραγωγής. Επίσης, να μην έχεις άγχος.
Μια συνηθισμένη μέρα, για τον υπεραιωνόβιο, περιλαμβάνει το πρωινό, με τραχανά, κους κους ή χαβίτς. Στη συνέχεια πηγαίνει στο καφενείο και παίζει ξερή μέχρι το μεσημέρι. Το μεσημέρι τρώει πάντα κρέας γιδίσιο με ένα ποτήρι κρασί. Ξεκουράζεται και από τις 7 το απόγευμα παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση μέχρι τις 11 το βράδυ. Το βραδινό του περιλαμβάνει μια φέτα ψωμί με γιαούρτι ή τυρί.
Ο κ. Μήτσογλου έχασε νωρίς την πρώτη του σύζυγο, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε άλλα τρία παιδιά. Η δεύτερη σύζυγός του, αν και 20 χρόνια νεότερη, έφυγε από τη ζωή πριν τρία χρόνια.
Ο υπεραιωνόβιος έχει συνολικά έξι παιδιά, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι μια κόρη που είναι σήμερα 83 χρονών, δώδεκα εγγόνια, δεκαέξι δισέγγονα και δύο τρισέγγονα.


Από τα βουνά του Πόντου στην Καλαμαριά

Ο Χαράλαμπος Μητσόγλου, γιος εμπόρου καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Σαμψούντας, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1902 στην Τοούζ Αγά της Πάφρας του Πόντου. Σε ηλικία 12 ετών, το 1914, κι ενώ είχε ξεκινήσει ο διωγμός των Αρμενίων από τους Τούρκους, αναγκάστηκε να ανέβει στο βουνό μαζί με τον πατέρα του, τη μητέρα του, τον αδελφό του και τις τρεις αδελφές, για να γλιτώσουν. “Ζούσαμε σαν αγρίμια. Θυμάμαι που έτρωγα χελώνες”, περιγράφει. Μετά από δύο χρόνια κατέβηκε από το βουνό, για να ξαναγυρίσει εκεί το 1918, όταν οι Τούρκοι άρχισαν την καταδίωξη των Ποντίων, στην οποία έχασε τους γονείς και τον αδελφό του.
Το 1924 μπήκε σε ένα καράβι στη Σαμψούντα με τις τρεις αδελφές του, ντυμένος γυναίκα με μουσουλμανικό τσεμπέρι, όπως έκαναν όλοι οι άνδρες, για να μην τους αναγνωρίσουν. Το καράβι, αφού έκανε μια στάση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τους αποβίβασε στην Καλαμαριά. Από κει, πήγε στο Κοκκινόχωμα Λαγκαδά και μετά η οικογένεια κατέβηκε στη Νυμφόπετρα.
Ο κ. Μητσόγλου παντρεύτηκε, έκανε τα πρώτα τρία παιδιά του και πήγε στρατό το 1933, σε ηλικία 31 ετών, στην Ηράκλεια Σερρών. Ο πόλεμος του ’40 βρήκε τον κυρ-Χαράλαμπο στα βουνά της Αλβανίας να αντιστέκεται με τον ελληνικό στρατό στους Ιταλούς. Βγήκε αλώβητος σε αυτές τις μάχες, αλλά τραυματίστηκε με σφαίρες στο πόδι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, το 1947, σε ενέδρα ανταρτών στο Κοκκινόχωμα. Μετά από νοσηλεία ενός έτους σε νοσοκομείο της Αθήνας, επέστρεψε στο χωριό του, για να συνεχίσει τη ζωή του ως αγρότης καλλιεργώντας καπνά.

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin