Ο ιστότοπος WikiliLeaks προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νομπέλ Ειρήνης 2011 από νορβηγό πολιτικό για τον ρόλο του στη ελευθερία του λόγου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ.

«Ο WikiLeaks είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές αυτού του αιώνα στην ελευθερία του λόγου και τη διαφάνεια», δήλωσε ο Σνόρε Βάλεν αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο των αποκαλύψεων του ιστότοπου για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και της οικογένειάς του ως συμβολή στο κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην εκδίωξή του από τη εξουσία και τη χώρα.

Ο Σνόρε Βάλεν, βουλευτής του Κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, αναφέρθηκε επίσης στη δημοσίευση εγγράφων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά αρχών, κυβερνήσεων και εταιρειών, καθώς και παράνομες παρακολουθήσεις, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια σε πολλές χώρες. Η Επιτροπή Νομπέλ συνιστά σε όσους καταθέτουν υποψηφιότητες να μην αποκαλύπτουν εκ προοιμίου τις προτάσεις τους, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες γι αυτό, γεγονός που επιτρέπει τη φημολογία πριν από την ανακοίνωσή της βράβευσης στις αρχές Οκτωβρίου.