Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Άρθρο των «New York Times»: Οι απίστευτες περιπέτειες του Ελληνα επιχειρηματία…

Οι New York Times της Κυριακής δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο: «Το πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία» , θέλοντας να σχολιάσουν και να διεκτραγωδήσουν τις απίστευτες περιπέτειες που έζησε ένας Έλληνας επιχειρηματίας.




Ο κ. Πολιτόπουλος, ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας “Βεργίνα”, αναφέρεται διεξοδικά στον πόλεμο που δέχεται επί 12 ολόκληρα χρόνια από τον ολλανδικό κολοσσό Heineken, ο οποίος μονοπωλεί την ελληνική αγορά ζύθου, φθάνοντας στο σημείο να κατέχει το 95%. Σήμερα το ποσοστό της Heineken έπεσε στο 72% και, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το 99% που κατέχει στην αγορά της Αιγύπτου, γεγονός που δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να επιβάλλει στην ελληνική αγορά τιμές κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές στην ολλανδική.
 
Ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρει ότι αντιμετώπισε απροσπέλαστα προβλήματα κατά την εμπλοκή του στον ελληνικό κλάδο ζύθου. Όταν το 2006 πήρε την απόφαση να διαμαρτυρηθεί με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά μπύρας, δεν περίμενε τις συνέπεις. Οι υπάλληλοί του δωροδοκούνταν προκειμένου να σταματήσουν να εργάζονται στην επιχείρηση, άγνωστοι έσκαγαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου του, κατέστρεφαν τα φορτηγά της εταιρείας του και ο ίδιος άρχισε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα.

 
Σήμερα, η “Βεργίνα” κατέχει το 5,5% της αγοράς, αλλά η μάρκα δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή στην αγορά, προκειμένου να είναι αρκετά ανταγωνιστική. Για το λόγο αυτό, ο επιχειρηματίας σκέφτεται να στραφεί σε διαφορετικές επιχειρηματικές διεξόδους.

 
«Ενα δαιδαλώδες νομικό καθεστώς επιτρέπει τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, καθώς και τη δημιουργία επαγγελματικών διακρίσεων», γράφει η αμερικανική εφημερίδα αναφερόμενη και στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, «ακόμη και του οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου». Και όλα αυτά «πλήττουν τον ανταγωνισμό σε μια χώρα που τόσο απελπισμένα προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική», σημειώνουν η ΝΥΤ και η ευρωπαϊκή της έκδοση International Herald Tribune.


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin