Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Κατά 56% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα

 
Συνάντηση με τον υφυπουργό Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Γκάο, πραγματοποίησε σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε κυρίως πολιτικές για τον ανταγωνισμό, για τις οποίες η κινεζική πλευρά επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο νέο νόμο περί ανταγωνισμού που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο 2011 και περιέχει σειρά καινοτόμων διατάξεων οι οποίες, όπως τόνισε ο υπουργός «συμβάλλουν αδιαμφισβήτητα θετικά στην προστασία του ανταγωνισμού και τη λειτουργία της αγοράς». 
 
Όπως τόνισε ο υπουργός, «ο ανταγωνισμός, αποτελεί το θεματοφύλακα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και αποσκοπεί στην ουσιαστική και θεσμική προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και την υλοποίηση σημαντικών συνταγματικών στόχων στον ευάλωτο και κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία τομέα της προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ανάγεται, δηλαδή, σε λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος».
Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε τις επιτυχίες της χώρας μας στον τομέα του εμπορίου το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα κατά 56% για το 2010, ενώ όπως τόνισε «τα περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση είναι πολύ μεγάλα με τη διεύρυνση της παρουσία της Κίνας στη χώρα μας μέσα από τις άμεσες επενδύσεις».
Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή με την κινεζική κυβέρνηση ενός νέου μνημονίου για την τυποποίηση προϊόντων, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, κοινή δράση μπορεί να επιτευχθεί και σε άλλους τομείς, όπου Ελλάδα και Κίνα εμφανίζουν αυξημένη τεχνογνωσία, όπως ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.
Αναφορικά με τον τομέα της ναυτιλίας, ο υπουργός υπογράμμισε τις συμφωνίες με την κινεζική κυβέρνηση πάνω σε ζητήματα ευρύτερης διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας.
Συνοπτική αναφορά έκανε για το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογράψει το υπουργείο με την κινεζική πλευρά για συνεργασία στους τομείς των ναυτιλιακών μεταφορών και των ναυτιλιακών τεχνολογιών, καθώς και για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα του Πειραιά που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία κινεζικών συμφερόντων COSCO.
Από τη μεριά του, ο κινέζος υφυπουργός Εμπορίου, τόνισε ότι στο πλαίσιο της στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κινεζική κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και προτρέπει κινεζικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναδεικνύοντας τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που παρέχει η χώρα μας. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin