Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon 12 Πρόσθετα-Συντηρητικά που πρέπει ν΄ αποφεύγουμε

 
 
Το να προσθέτουμε κάτι, μία ουσία, σε κάποιο τρόφιμο δεν είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά όσον αφορά την υγεία μας. Παρακάτω λοιπόν, αναφέρονται 12 πρόσθετες ουσίες, που είναι καλό ν΄ αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MSN Health and Fitness:

 
1. Νιτρικό ή νιτρώδες άλας νατρίου (Sodium Nitrate ή Sodium Nitrite)
Ένα συντηρητικό, χρωστική και αρωματική ουσία που προστίθεται συνήθως στο μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα κονσερβοποιημένα κρέατα, τα καπνισμένα ψάρια, και το παστό βοδινό. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση του με διάφορους τύπους καρκίνων.
2. BHA και BHT (Butylated hydroxyanisole ή butylated hydrozyttoluene)
Χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση κοινών οικιακών τροφίμων. Βρίσκονται σε δημητριακά, τσίχλες, πατατάκια και φυτικά έλαια. Είναι οξειδωτικά, τα οποία σχηματίζουν ενδεχόμενες καρκινογόνες αντιδραστικές ενώσεις στο σώμα μας.
3. Propyl Gallate
Ένα συντηρητικό, που χρησιμοποιείται συχνά μαζί με τα BHA και BHT. Βρίσκεται μερικές φορές στα προϊόντα κρέατος, τη βάση σε σούπες κοτόπουλου, και τις τσίχλες. Μελέτες σε ζώα έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με τον καρκίνο.
4. Monosodium Glutamate (MSG)
Το MSG είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε σούπες, σάλτσες σαλάτας, πατατάκια, κατεψυγμένες εντράδες (γεύματα με κρέας) και τα τρόφιμα εστιατορίων. Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλους και ναυτία και συνδέεται, μέσω μελετών σε ζώα, με την καταστροφή νευρικών κύτταρα στους εγκεφάλους νεαρών ποντικιών.
5. Trans λίπη
Τα Trans λιπαρά, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Τα τρόφιμα εστιατορίων, ειδικά οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού, σερβίρουν συχνά τρόφιμα που είναι φορτωμένα με trans λίπη.
6. Ασπαρτάμη
H ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία που βρίσκεται στα αποκαλούμενα τρόφιμα διαίτης όπως τα επιδόρπια με λίγες θερμίδες, οι ζελατίνες, μίγματα ποτών και αναψυκτικά. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή νευρολογικά προβλήματα, όπως ο ίλιγγος ή οι παραισθήσεις.
7. Ακεσουλφάμη-Κ (acesulfame-Κ)
Αυτή είναι μια σχετικά νέα τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ψημένα προϊόντα, τσίχλες και επιδόρπια ζελατίνης. Υπάρχει μια γενική ανησυχία που η δοκιμές σε αυτό το προϊόν είναι πενιχρές και μερικές μελέτες παρουσιάζουν ότι η πρόσθετη ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε αρουραίους.
8. Χρωστικά τροφίμων: Μπλε 1, 2 - Κόκκινο 3 - Πράσινο 3 – Κίτρινο 6
Πέντε χρωστικά τροφίμων που ακόμα χρησιμοποιούνται, συνδέονται με τον καρκίνο σε δοκιμές σε ζώα. Το μπλε 1 και 2, βρίσκετε στα ποτά, γλυκίσματα, ψημένα προϊόντα και τρόφιμα κατοικίδιων ζώων, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε ποντίκια. Το κόκκινο 3, που χρησιμοποιείται στον χρωματισμό κερασιών, κοκτέιλ φρούτων, γλυκά και ψημένα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί όγκους θυροειδή σε αρουραίους. Το Πράσινο 3, προστίθεται σε γλυκά και ποτά, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Το ευρέως χρησιμοποιούμενο κίτρινο 6, προστίθεται σε ποτά, λουκάνικα, ζελατίνη, ψημένα τρόφιμα, γλυκά και έχει συνδεθεί με όγκους στα επινεφρίδια και τα νεφρά.
9. Το Olestra
Το Olestra, ένα συνθετικό λίπος που βρίσκεται σε μερικά τσιπ πατάτας, μπορεί να προκαλέσει έντονη διάρροια, κοιλιακούς πόνους και αέρια. Το Olestra εμποδίζει επίσης την υγιή απορρόφηση βιταμινών από τα λιποδιαλυτά καροτινοειδή που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.
10. Βρωμικό άλας καλίου (Potassium Bromate)
Το βρωμικό άλατος καλίου χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ουσία για να αυξήσει τον όγκο σε κάποια λευκά άλευρα και ψωμιά. Είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα και ακόμη και μικρές ποσότητες στο ψωμί μπορούν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους.
11. Λευκή ζάχαρη
Ας προσέχουμε τα τρόφιμα με την προσθήκη ζάχαρης, όπως τα ψημένα, τα δημητριακά, τα κράκερ, τις σάλτσες και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι επισφαλές για την υγεία μας, και προάγει την κακή διατροφή.
12. Χλωριούχο Νάτριο (Sodium Chloride)
Μία μικρή ποσότητα χλωριούχου νατρίου, κοινώς γνωστό ως αλάτι, μπορεί να δώσει γεύση στο γεύμα μας. Αλλά πάρα πολύ αλάτι, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, οδηγώντας σταδιακά σε υψηλή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, και νεφρική ανεπάρκεια.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin