Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Σχέδιο «ήλιος» για την Ελλάδα


Δίκτυα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας στις βορειοευρωπαϊκές αγορές περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο «ήλιος» που συζητείται για την Ελλάδα σε υψηλό πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα προβλέπει επενδύσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων στη χώρα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού, με προορισμό όχι μόνο την ελληνική αλλά κυρίως την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε.
Το σχέδιο «ήλιος» βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε - που πρώτος άνοιξε τη συζήτηση - όσο και, αυτήν την εβδομάδα, με τον κοινοτικό επίτροπο Ενέργειας Γκ. Οτινγκερ, αλλά και παλαιότερα με τον αντιπρόεδρο της Deutche Bank, Κάιο Βέσερ.

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να «μεταφερθεί» στην Ελλάδα ένα μέρος του φιλόδοξου σχεδίου που έχει δρομολογηθεί στη Βόρεια Αφρική με την ονομασία «Desertec» (στο οποίο μετέχουν κυρίως γερμανικές εταιρείες) για την παραγωγή στη Σαχάρα ηλιακής ενέργειας και την εν συνεχεία εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα για την κάλυψη μέρους των αναγκών της. Αλλά το «Desertec» έχει εν μέρει παγώσει, τόσο λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Β. Αφρική όσο και λόγω του τεράστιου προϋπολογισμού του, ύψους άνω των 400 δισ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Οπως μεταφέρθηκε από τους συνομιλητές του στον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ευρώπη αναζητά πιο... οικονομικές λύσεις, και η Ελλάδα - που είναι πιο κοντά στη Γερμανία από ό,τι η Σαχάρα και που ούτως ή άλλως συμμετέχει στο «Desertec» αλλά με δευτερεύοντα ρόλο (θα διέλθει από το έδαφός της ένας μικρός αγωγός προερχόμενος από Αίγυπτο) - μπορεί να αναβαθμίσει το μερίδιό της, ώστε να καλύψει προσωρινά μέρος του σχεδίου. Να μη χρειαστεί, δηλαδή, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, όλα τα δίκτυα να «ταξιδέψουν» υποθαλάσσια στη Μεσόγειο, αλλά να ξεκινήσουν από την Ελλάδα μεταφέροντας το ρεύμα που θα παραχθεί εδώ προς τις χώρες του Βορρά από φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά που θα κατασκευαστούν στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί και η ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Ενα από τα βασικότερα εμπόδια για να διοχετευθεί η ενέργεια αυτή στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι η απουσία σύγχρονων δικτύων υψηλής τάσης, τεράστιας χωρητικότητας και πολύ μεγάλου κόστους που απαιτούνται για τη μεταφορά της. Ανάμεσα, λοιπόν, στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι κάποιοι από τους αγωγούς που επρόκειτο να κατασκευαστούν στη Σαχάρα να κατασκευαστούν εδώ.

Μεγάλα έργα. Παράλληλα, επιδίωξη της Γερμανίας καθώς και άλλων χωρών είναι να επενδύσουν στην ελληνική φωτοβολταϊκή βιομηχανία. Είτε σε μεγάλα πάρκα όπως αυτό της ΔΕΗ στη Κοζάνη - όπου υπάρχουν τέσσερις γερμανικές συμμετοχές ανάμεσα στα 15 σχήματα που προκρίθηκαν στη β' φάση του διαγωνισμού - είτε σε εργοστάσια κατασκευής εξοπλισμού (πάνελ κ.λπ.). Οι γερμανικές εταιρείες θεωρούνται από τις κορυφαίες του είδους, με διεθνές μερίδιο 50% σε εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα και 15% στην παραγωγή πάνελ ή άλλου εξοπλισμού.

Ξένες τράπεζες αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) μέσω του αντιπροέδρου της Πλ. Σακελάρη δηλώνουν πρόθυμες να εξετάσουν τη χρηματοδότηση, τόσο ενός «ελληνικού Desertec» όσο και ηλιακών έργων μεγάλης κλίμακας.

Εθνικό μας καύσιμο. «Θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας γύρω από τον ήλιο - που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο - έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τις επαφές του με κοινοτικούς επιτρόπους.

Αλλωστε, όπως λέει στο «Χρήμα», «η λογική που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι από τη Σκανδιναβία παίρνουμε νερό, από τη Β. Ευρώπη αέρα και από τον Νότο ήλιο».
Το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο οφείλεται σε δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον της γερμανικής οικονομίας.

Ο πρώτος είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής της τεχνογνωσίας που αποτελεί πλέον προϊόν υψηλής ζήτησης παγκοσμίως. Ο δεύτερος αφορά την απόφαση του Βερολίνου να «κλείσει» έως το 2022 και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας. Στόχος της Γερμανίας είναι να αναπληρώσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες εναλλακτικές πηγές και ίσως η Ελλάδα να αποτελεί την ευκαιρία για την εκπλήρωσή του.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin