Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Μαΐου
(
531
)
-
▼
Μαΐ 19
(
43
)
- Καληνύχτα σας...
- Μύθοι και αλήθειες για το σεξ
- Κατασκευάζονται προφυλακτικά για παιδιά!
- Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ ο δανεισμός 121 αρχαιοτήτων γ...
- φυσικό στοματικό διάλυμα με κανέλα
- ΗΠΑ: τους εξουσιοδότησαν να σκοτώνουν λύκους
- Τι μπορεί να μας διδάξει η προϊστορική διατροφή
- Ψηφιακός «καθρέφτης» καταργεί το δοκιμαστήριο
- Διαρροή πληροφοριών στο 99% των Android συσκευών
- "Ηπιόνη": Μία ελληνική εφαρμογή ικανή να διαχειρισ...
- Σας Ευχαριστούμε...
- 900.000 ευρώ για ανέκδοτα χειρόγραφα του Ροβεσπιέρου
- 26χρονος ακρωτηριάζει το παράλυτο χέρι του για το ...
- Ανακαλύφθηκε παράξενο πουλί που μοιάζει με δεινόσαυρο
- Οι 6 «θαυματουργές» τροφές χρώματος… μαύρου
- Όταν οι Τούρκοι μετατρέπουν τα βυζαντινά μοναστήρι...
- Bild: Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;
- Το Spiegel "αδειάζει" την Μέρκελ για τις δηλώσεις ...
- Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της
- 'Εφαγε... 25.000 μπέργκερ και συνεχίζει!
- Το iPad απειλεί τις πωλήσεις των PC’s
- Έρευνα: Είναι ρατσιστές οι Έλληνες και πόσο;
- Αεροπορικό δυστύχημα στην Αργεντινή
- Αυτοκτόνησε μέλος της Αλ Κάιντα στο Γκουαντάναμο
- Στην Ελλάδα ακόμη θάβουμε σκουπίδια
- Σπάνε τη συμφωνία οι ακτοπλόοι για μείωση ναύλων 10%
- Δώρισε το νεφρό της σε άγνωστο!
- Σε μερικό κώμα η Zsa Zsa Gabor
- 4,9 εκ. ο αριθμός των άνεργων Ισπανών
- Παραιτήθηκε από το ΔΝΤ ο Στρος Καν
- 62% κατά του Μνημονίου - 64% χρεοκοπούμε
- Υπάλληλος του Sofitel άνοιξε στην καμαριέρα
- Το Σάββατο 21 Μαΐου στις 6 το απόγευμα έρχεται το....
- Μονόδρομος οι απολύσεις στο Δημόσιο - Από που θα α...
- Ένας αλλιώτικος «ροζ πάνθηρας»
- Ελλάδα - Τουρκία κατασκευάζουν όπλα διασποράς
- Φωτογραφία της ημέρας...
- Καταστρεπτική ...καθυστερημένη Καλημέρα... :P
- Το ζώδιο σας σήμερα Πέμπτη 19 Μαϊου
- Μαμά σήμερα να μαγειρέψεις... : Κολοκυθόπιτα µε ρύ...
- Σαν σήμερα...
- Γενική πρόγνωση καιρού για Πέμπτη 19/05/2011
- Καλημέρα...
-
▼
Μαΐ 19
(
43
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Μαΐου
(
531
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011
"Ηπιόνη": Μία ελληνική εφαρμογή ικανή να διαχειριστεί κάθε είδους ανθρώπινο σωματικό και ψυχολογικό πόνο
5:30 μ.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Μία ευφυή εφαρμογή, ικανή να διαχειριστεί κάθε είδους ανθρώπινο σωματικό και ψυχολογικό πόνο, δημιούργησε ομάδα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εντός του καλοκαιριού θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αξιολογηθούν πειραματικά τα πρώτα αποτελέσματα σε ασθενείς...
Πρόκειται για την εφαρμογή «Epione» (Ηπιόνη) - από το όνομα της συζύγου του Ασκληπιού, που λατρεύονταν ως αυτή που απάλυνε τον πόνο. Μέσω αυτής, εισάγεται μία νέα αντίληψη στη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου και διαχρονικού προβλήματος, όπως είναι ο πόνος, για τον οποίο δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά από κρατικούς φορείς (μόνο στις ΗΠΑ, ξοδεύονται 90 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως), καθώς αφορά εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Όπως εξηγεί ο συντονιστής της επιστημονικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, τα τέσσερα χαρακτηριστικά της «Ηπιόνης» είναι ότι υπάρχει, νιώθει, αλληλεπιδρά και μοιράζεται. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, προκειμένου να εξαλείψει χρόνιους πόνους (π.χ. σε καρκινοπαθείς) ή οξείς (π.χ. από ατυχήματα, εγχειρήσεις κ.α.), πόνους φανταστικών μελών του σώματος (phantom limp pain), ανέκφραστους ψυχολογικούς πόνους, ακόμη και τις οδύνες του τοκετού σε έγκυες.
Πέραν της ευρείας χρήσης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εξειδικευμένο εργαλείο για τους γιατρούς, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ολοκληρωμένα τους ασθενείς τους εξ αποστάσεως, να προσφέρουν θεραπευτικά σενάρια διαχείρισης του πόνου, να δημιουργήσουν βάση δεδομένων για τη συμπεριφορά των ασθενών τους κ.α.
Το σπουδαιότερο είναι ότι το κόστος δεν ξεπερνά σήμερα τα 400 ευρώ, καθώς εκτός από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα πρέπει να διαθέτει ο χρήστης για να χειρίζεται το λογισμικό, απαιτούνται επιπλέον, μία συσκευή e-motiv, δηλαδή το «στεφάνι» που τοποθετείται στο κεφάλι και στέλνει στον υπολογιστή - μέσω τεχνολογίας blue tooth - τα εγκεφαλογραφήματα, καθώς και μία συσκευή «kintec», που χρησιμοποιείται συχνά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τοποθετείται απέναντι από τον χρήση και χρησιμοποιεί δύο κάμερες ανίχνευσης της κίνησής του.
Η εφαρμογή μπορεί να είναι υπαρκτή στην επιφάνεια εργασίας κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή, και να νιώθει μέσα από την κάμερα του υπολογιστή, η οποία μεταφέρει στο λογισμικό τις εικόνες του προσώπου του χρήστη, τις αναλύει και τις συνδέει με τον πόνο και τις διαβαθμίσεις του, σε κλίμακα 1-16. Για τον ανέκφραστο πόνο, που είναι συνήθως ψυχολογικός (π.χ. κατάθλιψη) χρησιμοποιούνται βιο-σήματα, ικανά να αντιληφθούν την ψυχολογική κατάσταση. Στο μέλλον, μάλιστα, θα χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον πληροφορία για την καλύτερη «διάγνωση» και η ομιλία.
Σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση, ο κ.Χατζηλεοντιάδης εξηγεί ότι είναι εφικτή με δύο τρόπους: την βιοανάδραση και την απόσπαση προσοχής μέσω οπτικοακουστικών μηνυμάτων. Στην πρώτη περίπτωση, στέλνονται με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ηλεκτρικές διεγέρσεις, οι οποίες μπλοκάρουν τα σήματα πόνου και τον βοηθούν να εκκρίνει τις φυσικές ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση ευφορίας στον οργανισμό μας. Στην περίπτωση της απόσπασης προσοχής, η εφαρμογή προσφέρει την ψευδαίσθηση της «ηλεκτρονικής αγκαλιάς» μέσα από έναν τρισδιάστατο χώρο, ο οποίος προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθένα. Εκεί, ο κάθε χρήστης μπορεί να τοποθετήσει φίλους, συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα (όπως κάνει στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης), να δημιουργήσει εικόνες με αγαπημένα μέρη και να ακούσει την μουσική της αρεσκείας του.
«Σε αυτή την περίπτωση στέλνονται τα κατάλληλα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, αυτά που είναι στην προτίμηση του καθένα και που θα είναι τα καταλληλότερα για να του αποσπάσουν την προσοχή» εξήγησε ο κ.Χατζηλεοντιάδης. Συγκεκριμένα, η μουσική στέλνεται με χαμηλές συχνότητες στον εγκέφαλο, ώστε να οδηγούν σε ηρεμία και χαλάρωση, ενώ μπορεί και ο ίδιος ο χρήστης να δημιουργήσει τη δική του μουσική, στιγμιαία. «Αυτό επιτυγχάνεται με κάθε κίνηση των χεριών και του σώματος, από την οποία παράγονται διαφορετικοί ήχοι, προσφέροντας αμεσότητα και χαλάρωση» υπογράμμισε.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου