Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Ασπίδα κατά της ραδιενέργειας στο νερό της Αθήνας

Ενα μεγάλο στοίχημα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που πίνουμε στο λεκανοπέδιο Αττικής, καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΥΔΑΠ.

Στόχος είναι η μείωση της δόσης του χλωρίου, το οποίο σε ένα ποσοστό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά προκαλεί δυσάρεστες οσμές. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα εξασφαλισθεί η θωράκιση από τυχόν ραδιενεργά υλικά που ενδέχεται το επόμενο διάστημα να φθάσουν στη χώρα μας από το πυρηνικό δυστύχημα της Ιαπωνίας.

Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να έχει τοποθετήσει μέχρι το καλοκαίρι στα Κιούρκα Πολυδενδρίου το πρώτο φίλτρο ενεργού άνθρακα, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον φίλτρο άμμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει στα χέρια του ο πρόεδρος της εταιρείας, Θεμιστοκλής Λέκκας, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε σε δεκαετή πειραματική έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη χρησιμότητα του φίλτρου αυτού στην ποιότητα του νερού, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να απομακρύνει ραδιενεργά υλικά όπως το ραδόνιο και το στρόντιο, καθώς και βαρέα μέταλλα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια στην περίπτωση που εμφανιστεί ραδιενεργές υλικό από φαινόμενα τύπου Φουκουσίμα. Στη Ελλάδα, αν και υπάρχουν μέτρα πρόληψης, όπως η σκόνη ενεργού άνθρακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αποδεικνύονται περισσότερο αποδοτικά, με τη διαφορά ότι μετά τη χρήση τους μετατρέπονται σε ραδιενεργό κατάλοιπο και θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.

Μετρήσεις στα Κιούρκα

Στο διυλιστήριο των Κιούρκων έχουν ήδη ξεκινήσει μετρήσεις, δειγματοληψίες και αναλύσεις για την ποσότητα χλωρίου που χρησιμοποιείται στο νερό, ώστε σε λίγους μήνες, οπότε θα υπάρξει 6μηνη πιλοτική αντικατάσταση, να γίνουν οι κατάλληλες συγκριτικές μελέτες για το κατά πόσον η εφαρμογή του πειράματος μειώνει αισθητά το χλώριο και με ποιο κόστος μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το νερό. Στην περίπτωση που η μέθοδος αποδειχθεί αποδοτική για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, η αντικατάσταση φίλτρων ενεργού άνθρακα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα διυλιστήρια νερού σε Γαλάτσι, Μενίδι και Ασπρόπυργο.

«Το νερό της Αθήνας είναι πολύ καλής ποιότητας. Η λεκάνη απορροής του Μόρνου δεν έχει ούτε βιομηχανικά απόβλητα, ούτε φυτοφάρμακα. Χωρίς χλώριο δεν θα έδινα νερό στην κατανάλωση. Δεν θέλω, όμως, να είναι πολύ, αλλά όσο χρειάζεται», δηλώνει στη Real planet ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θ. Λέκκας. «Αν βρούμε μία μέθοδο για να μειωθεί η ποσότητα του χλωρίου, το νερό θα είναι ακόμη καλύτερο», καταλήγει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μικρότερη ποσότητα χλωρίου στο νερό απομακρύνει τις οσμές κάνοντάς το περισσότερο εύγεστο, όπως το νερό των πηγών. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα απομακρύνουν αιωρούμενα στερεά και μικροοργανισμούς, ενώ προσροφούν ενώσεις που αναλώνουν χλώριο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερες δόσεις για τη χλωρίωσή του.

Οι προσπάθειες γίνονται προκειμένου να απολαύσουν οι καταναλωτές νερό ανώτερης ποιότητας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ηδη έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός και το πρώτο φίλτρο ελέγχου της μείωσης του χλωρίου -που κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ- έχει παραγγελθεί για να τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και να ελεγχθεί, με μετρήσιμα και συγκριτικά πλέον στοιχεία, η χρησιμότητά του.

Σε πέντε μήνες θα επισκευασθεί ο αγωγός

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει σταδιακά να έρχεται νερό στην πρωτεύουσα από τον Μόρνο, ώστε, σε συνδυασμό με το ήδη ενεργοποιημένο δίκτυο μεταφοράς νερού από την Υλίκη και τον Μαραθώνα, να συνεχιστεί χωρίς διακοπές η παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε τελείως εκτείνεται σε μήκος 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων.

Ο πρώτος από τους δύο μεταλλικούς αγωγούς μεγάλης διατομής έχει τοποθετηθεί, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον πέντε μήνες για τη συνολική αποκατάσταση της ζημιάς.

Αναγκαία η συνδρομή της Υλίκης

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Νίκο Μπάρδη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις των εργασιών στην περιοχή, το νερό του Μόρνου δεν θα επαρκεί για το καλοκαίρι και θα χρειαστεί να συνεχιστεί η συνδρομή Υλίκης και του Μαραθώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μόρνο, πριν υποστεί τη ζημιά, η πρωτεύουσα λάμβανε 12 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο και το καλοκαίρι 16. Τώρα πια θα μπορεί να λαμβάνει 10 κυβικά. Κι ενώ υπάρχει επάρκεια ώστε να καλυφθεί η χρήση 1 εκατ. κυβικών για τον χειμώνα και 1,4 εκατ. κυβικών για το καλοκαίρι, δίνεται μάχη να βρεθεί λύση ώστε να σταματήσει η άντληση του νερού από τηνΥλίκη και τον Μαραθώνα, η οποία κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Οσον αφορά την ποιότητα του νερού, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπογραμμίζει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και οι όποιες ενστάσεις υπήρχαν τις πρώτες ημέρες για νερό θολό, με διαφορετική οσμή, ήταν αποτέλεσμα της μεταβατικής περιόδου από το νερό του Μόρνου στο ακατέργαστο της Υλίκης - Μαραθώνα, που, πριν διοχετευτεί στα 2 εκατ. ρολόγια της πρωτεύουσας, είχε ρυθμιστεί και εξεταστεί.

«Ναι» στα νέα φίλτρα

Θετικός στη χρήση των φίλτρων ενεργού άνθρακα προκειμένου να απομακρυνθούν από το νερό ανεπιθύμητες οσμές κι ενώσεις είναι ο δρ Δημήτης Αλεξάκης - επιστημονικός συνεργάτης στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα χρησιμοποιούνται ήδη σε μονάδες της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «στη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας νερού, στο Ιλινόι των ΗΠΑ, που καλύπτει τις ανάγκες 5 εκατ. καταναλωτών, ο ενεργός άνθρακας προστίθεται απευθείας στον ταμιευτήρα, προκειμένου η ανάμιξή του με το νερό να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη και να επιτυγχάνεται η μέγιστη βελτίωση της ποιότητάς του. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα», καταλήγει.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin