Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Μείωση-ρεκόρ στο στρώμα του όζοντος στην Αρκτική

Σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έφτασε το στρώμα του όζοντος στον Αρκτικό Κύκλο αυτό το χειμώνα λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Στα τέλη Μαρτίου, 40% του στρώματος του όζοντος είχε καταστραφεί, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 30%.


Τα καινούργια δεδομένα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση των ευρωπαίων γεωεπιστημόνων, που έγινε στη Βιέννη,
«Έχουμε κάποιους χειμώνες, που είναι πολύ πιο ψυχροί και ψυχρές περίοδοι που διαρκούν περισσότερο από πριν μέχρι και την άνοιξη», εξηγεί στο «BBCNews» ο Γκέιρ Μπράθεν, επιστήμονας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. «Αυτό σε συνδιασμό με τα θερμοκηπικά αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, και την ηλιοφάνεια, προκαλούν μείωση του στρώματος του όζοντος».
Η μείωση αυτή είναι συχνό φαινόμενο στην Ανταρκτική, όμως στον Αρκτικό Κύκλο τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, γιατί η κατάσταση στη στρατόσφαιρα είναι λιγότερο προβλέψιμη.
Αυτό τον χειμώνα, οι θερμοκρασίες εδάφους στην Αρκτική ήταν υψηλότερες από το συνηθισμένο, όμως στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας, 15-20 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη, ήταν χαμηλότερες από το κανονικό και κρατούν ακόμα και σήμερα, πράγμα ασυνήθιστο, επισημαίνει ο Φαρανάζ Κοσράουι, ειδικός στο όζον στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τον άνθρωπο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Γι’αυτό το λόγο, η αραίωσή του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, προκαλώντας καρκίνο του δέρματος, προβλήματα στα μάτια και βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Φανταστείτε ότι το στρώμα του όζοντος αντιστοιχεί σε δείκτη προστασίας 70», λέει ο Μπράθεν.
Στην Ανταρκτική, η μείωση του όζοντος το χειμώνα φτάνει ακόμα και το 55%, όμως επειδή η περιοχή είναι ακατοίκητη, δεν επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Στον Αρκτικό Κύκλο όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αραίωση του στρώματος του όζοντος στη Σκανδιναβία, τη Γροιλανδία και τμήματα του Καναδά και της Ρωσίας. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός συνιστά στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ελέγχουν καθημερινά τις συνθήκες για να προστατέψουν την υγεία τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin