Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μισό εκατομμύριο Έλληνες θα αλλάξουν δουλειά

Με την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία να έχει οδηγήσει την ανεργία στο 13,9%, εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μετακινηθούν μέσω της αγοράς εργασίας 450.000 εργαζόμενοι. 
 
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι το 10%του εργατικού δυναμικού πρόκειται να μετακινηθεί από το Δημόσιο, τις δημοτικές εταιρείες, τους κλάδους της κατοικίας και των κατασκευών και τις υπηρεσίες (π.χ. εμπόριο αυτοκινήτων) σε κλάδους εξωστρεφείς, δηλαδή στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό, για να μη μείνουν άνεργοι.Δεδομένου ότι εντείνεται το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι "κλειδί" για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι να ανοίξουν οι αγορές για τις τράπεζες και τη χώρα.
Η κυβέρνηση, όπως σημειώνεται στο "Βήμα", προετοιμάζει εκείνες τις αλλαγές στην οικονομία που θα έχουν άμεση απόδοση στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Τρεις είναι οι επί μέρους τομείς στους οποίους θα γίνουν δραστικές παρεμβάσεις:
1. Ο τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει εφέτος διψήφιο ρυθμό αύξησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Για την περαιτέρω τόνωση σχεδιάζονται κίνητρα ενίσχυσης του συνεδριακού τουρισμού και του γαστρονομικού.
2. Στις εξαγωγές θα επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ και μάλιστα θα γίνει συμψηφισμός οφειλών με τοΔημόσιο.
3. Το κυριότερο, θα προχωρήσει ολοταχώς η απελευθέρωση του εμπορίου και της αγοράς. Το υπουργείοΟικονομικών κάνει μελέτη για τις "αγκυλώσεις" που υπάρχουν σε όλα τα στάδια του εμπορίου, στη λειτουργία των καταστημάτων, στην αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων, αλλά και στο ωράριο, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο ανοιχτή σε νέες επιχειρήσεις και ανταγωνιστική.
Το αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ι. Στουρνάρας, αλλάζει καθώς συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας, αλλά ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η ισορροπία.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin