Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Μηνύματα προς Τουρκία, Σκόπια και Τίρανα στέλνει ο Λαμπρινίδης


Διαψεύδοντας τις φήμες που θέλουν την Ελλάδα να συζητά για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι συζητήσεις με την Τουρκία γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα δήλωσε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Κυπριακό. Αλλαγή νοοτροπίας ζήτησε και από την κυβέρνηση των Σκοπίων ενώ καμπανάκι χτύπησε και για τη στάση της Αλβανίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα.
"Βρισκόμαστε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα. Ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και υπογραφή συνυποσχετικού. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται, είναι σε εξέλιξη αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διαρρέονται. Όταν θα είμαστε κοντά σε συμφωνία θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση. Ας μην δίνουμε λοιπόν το δικαίωμα, σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα. Εμείς προχωράμε με αυτοπεποίθηση. Δεν φοβόμαστε. Η εξομάλυνση είναι ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά. Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με εντατικό ρυθμό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με το Κυπριοακό ο κ. Λαμπρινίδης τόνσιε ότι: "Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης. Θα πρέπει ο τουρκικός στρατός κατοχής να εγκαταλείψει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα το νησί. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κρούει την πόρτα της Ευρώπης είναι σαφές από όλους ότι πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή. Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού επί τη βάσει του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποφασιστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους", συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όσον αφορά στα Σκόπια και στο θέμα της ονομασίας ο Στ. Λαμπρινίδης τόνισε: "Ο κ. Γκρούεφσκι εγκλωβίστηκε στην αδιαλλαξία του και κρατά όμηρο το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του. Είναι καιρός να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να γράψει ιστορία για τη χώρα του και όχι να ξαναγράψει την δική μας ιστορία. Το ζητάνε ομόφωνα όλες οι χώρες. Θέλουμε λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Η Ελλάδα είναι διατιθεμένη να προχωρήσει, δεν βλέπουμε όμως σε αυτή τη φάση σημάδια θετικά ελπίζουμε οι γείτονες μας να αλλάξουν νοοτροπία."
Σχολιάζοντας τη στάση της Αλβανίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Ξέρει πολύ καλά η Αλβανία ότι η αθέτηση των υποχρεώσεων της επηρεάζουν και τη δική της ευρωπαϊκή προοπτική και το συμφέρον της. Η αύξηση του εθνικισμού στη γειτονική χώρα, προκαλεί εύλογους προβληματισμούς. Η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας είναι βαρόμετρο στις σχέσεις μας και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές".
Ολοκληρώνοντας ο Στ. Λαμπρινίδης, σχολίασε με πολύ θετικό τρόπο την παρουσία του Μανώλη Γλέζου που ενημέρωσε την Επιτροπή, με την ιδιότητα του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις προσπάθειες του.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin