Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon «Ταχυδρόμοι» του καρκίνου οι γάτες

Είναι πιθανό να μεταδίδουν καρκίνο του εγκεφάλου στους ανθρώπους

Μια απρόσμενη και άκρως ανησυχητική ανακοίνωση έκαναν Γάλλοι ερευνητές που αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι γάτες να μεταδίδουν στους ανθρώπους καρκίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα κατοικίδια φιλοξενούν ένα παράσιτο το οποίο συνδέεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου στους ανθρώπους. Το εν λόγω παράσιτο είναι το Toxoplasma gondii που είναι γνωστό ότι εάν μολύνει μία έγκυο γυναίκα υπάρχει κίνδυνος να πλήξει το έμβρυο.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη απόδειξη ότι το παράσιτο προκαλεί τον καρκίνο στους ανθρώπους και ότι πρέπει να γίνει περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης θα πρέπει ασφαλώς να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους.

Το ύποπτο παράσιτο

Επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου CNRS στο Μονπελιέ συγκέντρωσαν στοιχεία για περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τα συνέκριναν με τα επίπεδα μολύνσεων από το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Πρόκειται για ένα παράσιτο των θηλαστικών και των πτηνών. Είναι πολύ διαδεδομένο σ' όλο τον κόσμο και είναι ήδη γνωστό ότι έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία. Ο βασκός ξενιστής του παρασίτου είναι η γάτα που το «φιλοξενεί» στο στομάχι της ενώ και πολλά άλλα ζώα μπορεί να είναι επίσης ξενιστές.

Το παράσιτο προσβάλλει συχνά τους ανθρώπους και διάφορες πληθυσμιακές ομάδες όπως, για παράδειγμα, οι έγκυοι έχουν ενημερωθεί ότι καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με γάτες αφού το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο κυοφορούμενο έμβρυο.

Η σύνδεση

Ο καρκίνος του εγκεφάλου προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους και οι αιτίες του παραμένουν άγνωστες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου εμφανίζονταν σε χώρες όπου επίσης είχε έντονη παρουσία το Toxoplasma gondii. Το παράσιτο έχει συνδεθεί με ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο των ζώων αλλά και με διάφορες αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο του ανθρώπου που οδηγούν σε αλλαγές στην συμπεριφορά ακόμη και στη σχιζοφρένεια.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της έρευνάς μας αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για την σύνδεση του παράσιτου με τον καρκίνο του εγκεφάλου στους ανθρώπους» αναφέρει ο Φρεντερίκ Τομάς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin