Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Πεθαίνουν άνθρωποι εδώ πέρα! Κάντε γρήγορα...


Πεθαίνουν άνθρωποι εδώ πέρα! Κάντε γρήγορα...
Κόβουν την ανάσα τα μηνύματα που αντάλλασσαν επί δύο ώρες η 16χρονη Τζούλι Μπρέμνες με τη 46χρονη μητέρα της Μαριάν, η οποία παρακολουθούσε την τραγωδία από την τηλεόραση. Η αγωνία των 600 νέων που με χτυπήματα στο Twitter και ψιθύρους στα κινητά τους καλούσαν σε βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να κρυφτούν από τον μακελάρη


"Μαμά, πες στην αστυνομία να κάνει γρήγορα. Πεθαίνουν άνθρωποι εδώ πέρα!"
"Προσπαθώ, Τζούλι. Η αστυνομία έρχεται. Μπορείς να με ξαναπάρεις;".
"Οχι! Πες στην αστυνομία ότι εδώ βρίσκεται ένας τρελός που τρέχει πάνω κάτω και πυροβολεί τον κόσμο. Πρέπει να βιαστούν".
"Το ξέρουν, τους έχουν πάρει πολλοί. Δίνε μας ένα σημάδι ότι είσαι ζωντανή κάθε πέντε λεπτά. Μπορείς, αγάπη μου;".
"ΟΚ. Φοβόμαστε για τη ζωή μας".
"Καταλαβαίνω, κορίτσι μου. Μείνε κρυμμένη, μην πας πουθενά. Η αστυνομία έρχεται, αν δεν έχει ήδη φτάσει. Βλέπεις κανέναν τραυματισμένο ή νεκρό;". 
"Κρυβόμαστε στα βράχια της ακτής".
Κείμενα SMS γεμάτα αγωνία αντάλλασσαν επί δύο δραματικές ώρες η 16χρονη Τζούλι Μπρέμνες με τη 46χρονη μητέρα της, Μαριάν, μέλος του Εργατικού Κόμματος από το Τρόμσο. Οι παραπάνω διάλογοι είναι ένα απάνθισμα από τη γραπτή συνομιλία τους την ώρα που ο 32χρονος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκορπούσε τον θάνατο στο νησί Ουτόγια το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας ολόκληρη τη Νορβηγία να κρατάει την ανάσα της. Η μητέρα της 16χρονης παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην τηλεόραση την ώρα που αντάλλασσε γραπτά μηνύματα με την κόρη της.
Η 16χρονη Τζούλι Μπρέμνες με τη 46χρονη μητέρα της, Μαριάν, μέλος του Εργατικού Κόμματος
Το ίδιο έκαναν οι περισσότεροι από τους 600 νεολαίους του Εργατικού Κόμματος, που βρέθηκαν στο στόχαστρο του σφαγέα. Με χτυπήματα στο Twitter, ψιθύρους στα κινητά τους και συνεχή SMS σε φίλους και γνωστούς καλούσαν σε βοήθεια προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρυφτούν από τον μανιακό με τη στολή.
"Κατάλαβα τη σοβαρότητα της κατάστασης, όταν η Τζούλι μάς είπε ότι μας αγαπάει. Αντίκρισε πτώματα στο νερό και στην ακτή. Ηταν αυτόπτης και σε έναν από τους φόνους. Ομως είναι καλά, είναι δυνατό κορίτσι. Κάποιες στιγμές πανικοβλήθηκε, αλλά ποτέ δεν έχασε την ελπίδα της", είπε στη βρετανική Telegraph η μητέρα της 16χρονης. Η καρδιά της πήγε στη θέση της όταν έλαβε μήνυμα από την κόρη της ότι την παρέλαβε ένα σκάφος της αστυνομίας.
Εκατοντάδες τέτοιες ιστορίες εκτυλίχθηκαν τις ώρες της φρίκης πάνω στο μικρό νησί, όχι όλες με αίσιο τέλος. Συνολικά 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (ο ανθός της Εργατικής Νεολαίας και μερικοί επισκέπτες) μεταξύ των οποίων και μια 43χρονη Δανή, η μόνη αλλοδαπή νεκρή. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχει μόνο ένας αγνοούμενος (ο 14χρονος Γιοχάνες Μπούο), οπότε ο συνολικός απολογισμός θα φτάσει τους 69 νεκρούς (77 συνολικά, μαζί με τα θύματα της βόμβας στην καρδιά του Οσλο).
Δεν είχαν όμως όλοι την τύχη της 16χρονης Τζούλι Μπρέμνες. Ο πατέρας του Ρόαλντ Λινάκερ είπε ότι επικοινώνησε με τον γιο του -τον "μεγάλο αρκούδο" όπως τον αποκαλούσε η οικογένειά του- τη στιγμή που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. "Το τελευταίο που άκουσα ήταν: 'Μπαμπά, μπαμπά, μας πυροβολούν. Πρέπει να σε αφήσω. Ηταν εξαιρετικά δύσκολο. Το αγόρι μου, ο Γκούναρ, πέθανε? Δεν μπορούσα να το φανταστώ", δήλωσε συντετριμμένος ο τραγικός πατέρας.
Και νέοι... έπαινοι
Ενας ακόμη ακροδεξιός πολιτικός της Λέγκας του Βορρά επαίνεσε το Νορβηγό δολοφόνο. Μετά τον ευρωβουλευτή Μάριο Μποργκέζιο, ο πρώην υπουργός Θεσμικής Μεταρρύθμισης του Μπερλουσκόνι Φραντσέσκο Σπερόνι δήλωσε ότι "με τις ιδέες του ο Μπρέιβικ ήθελε να υπερασπιστεί τον δυτικό πολιτισμό". Για λογαριασμό και των δύο ο υπαρχηγός της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Καλντερόλι, ζήτησε συγνώμη από τη Νορβηγία.
Μαρτυρία για τη σύλληψη του Μπρέιβικ
Πέταξε το όπλο και σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν είδε τους αστυνομικούς

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ πέταξε κάτω το όπλο του και σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν τον πλησίασαν οι αστυνομικοί στο νησί όπου είχε σκοτώσει 68 ανθρώπους, όπως έγινε χθες γνωστό από τις νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας. Τη σκηνή περιέγραψε ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στη σύλληψη του σφαγέα, ο Γιάκομπ Μπιέρτνες. Μαζί με εννέα συναδέλφους του των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στάλθηκε να σταματήσει το μακελειό που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Ουτόγια. Η πρώτη πενταμελής ομάδα αποβιβάστηκε στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ η δεύτερη διαπίστωσε ότι ο μακελάρης βρισκόταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο Μπιέρτνες αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την "καθυστερημένη επέμβαση" της αστυνομίας, που χρειάστηκε πάνω από μία ώρα για να εξουδετερώσει τον Μπρέιβικ από τη στιγμή που πληροφορήθηκε το συμβάν. "Τρέξαμε αμέσως προς τη νότια πλευρά. Διασχίσαμε 350 μέτρα κι αρχίσαμε να φωνάζουμε προς το μέρος του δράστη για να αποσπάσουμε την προσοχή του από τα παιδιά", είπε ο Νορβηγός αστυνομικός. "Ξαφνικά εκείνος στάθηκε μπροστά μας με τα χέρια ψηλά. Είχε πετάξει το όπλο του 15 μέτρα παραδίπλα". Οταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ο δολοφόνος δεν έδειχνε διάθεση αντίστασης, ένας από αυτούς τον ακινητοποίησε περνώντας του χειροπέδες και οι υπόλοιποι έτρεξαν να βοηθήσουν τα θύματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Δεν θα τρομοκρατηθούμε διαμηνύει ο Νορβηγός πρωθυπουργός:
Η απάντηση θα είναι περισσότερη δημοκρατία, πιο ανοιχτή κοινωνία

"Δεν θα τρομοκρατηθούμε, ούτε θα απειληθούμε από επιθέσεις", δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, την ώρα που στην "πληγωμένη" Νορβηγία αποκαθίσταται η ηρεμία και η ζωή επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. "Θα υπερασπίσουμε τις αρχές μας", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι η απάντηση στο πλήγμα που δέχτηκε η χώρα του θα είναι "περισσότερη δημοκρατία, πιο ανοιχτή κοινωνία".
Σε μια συμβολική κίνηση ο υπουργός Διοίκησης και Εκκλησίας, Ρίγκμορ Αασερούντ, επέστρεψε στο γραφείο του στο κτίριο στο κέντρο του Οσλο που χτυπήθηκε από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ενώ ο πρωθυπουργός, το γραφείο του οποίου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, θα εργάζεται από ένα γραφείο στο υπουργείο Αμυνας.
Πάντως τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση στο κοινοβούλιο, πριν κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές, ως φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού της Παρασκευής.
Εν τω μεταξύ η νορβηγική αστυνομία πραγματοποίησε χθες ελεγχόμενη έκρηξη σε αποθήκη φάρμας που είχε νοικιάσει ο 32χρονος δράστης στην πόλη Ρένα, 160 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, ενώ "αθώα" αποδείχτηκε μια αποσκευή που εντοπίστηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Οσλο, που προκάλεσε αναστάτωση και οδήγησε σε εκκένωση και διακοπή δρομολογίων.
Η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Νορβηγίας, Γιάνε Κρίστιανσεν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι θεωρεί ότι ο Μπρέιβικ έδρασε μόνος του και ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να τον συνδέουν με ακροδεξιούς εξτρεμιστές στη Νορβηγία ή στο εξωτερικό. Ακόμη δήλωσε ότι αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του δράστη ότι είναι "τρελός". Πάντως ο 32χρονος μακελάρης, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, έχει ζητήσει να εξεταστεί από ξένους ψυχιάτρους.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Ο σφαγέας του Οσλο σε κελί με όλα τα... κομφόρ
Στην "πιο ανθρώπινη φυλακή" ενδέχεται να εκτίσει την ποινή του

Στην... "πεντάστερη" φυλακή Χάλντεν, που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, θα εκτίσει κατά πάσα πιθανότητα την ποινή του ο σφαγέας του Οσλο. Πρόκειται για ένα συγκρότημα υψίστης ασφαλείας, που διαθέτει 252 κελιά με... όλα τα κομφόρ. Μεταξύ άλλων δορυφορική τηλεόραση και ιδιωτικό μπάνιο.
Ο μικρόκοσμος του Χάλντεν (δολοφόνοι, βιαστές και δράστες των χειρότερων κακουργημάτων) ήταν καθρέφτης της ανέμελης νορβηγικής κοινωνίας στην "προ-Ουτόγια εποχή".
Οι φύλακες κυκλοφορούσαν άοπλοι και πολλές φορές συνέτρωγαν δίπλα δίπλα με τους κατάδικους. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το μισό προσωπικό του ιδρύματος αποτελείται από γυναίκες. Ομως αυτή η "χαλαρή" ατμόσφαιρα αναμένεται να αλλάξει με την -πιθανή- άφιξη του Μπρέιβικ.
Εκτενές αφιέρωμα στην "πιο ανθρώπινη φυλακή του κόσμου" έκανε πρόσφατα το περιοδικό Time, ενώ η βρετανική Telegraph έγραψε ότι το ανεκτικό πείραμα σωφρονισμού της σκανδιναβικής χώρας απέδωσε καρπούς: μόνο το 20% όσων αποφυλακίστηκαν από το Χάλντεν ξαναγύρισαν στην παρανομία.
Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ και στη Βρετανία επιστρέφουν στο κελί περίπου οι μισοί αποφυλακισμένοι.
Η κατασκευή του Χάλντεν κόστισε στο νορβηγικό κράτος γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Μια πρωτοποριακή επένδυση "επανένταξης" των παραβατικών, που ζουν ανάμεσα σε τοίχους με πίνακες μοντέρνας τέχνης, γυμναστήρια και εργαστήρια μαγειρικής. Φυσικά, πολλοί Νορβηγοί θα διαμαρτυρηθούν για τη μεταγωγή σε αυτό το "κολέγιο" του στυγερότερου δολοφόνου στην ιστορία της χώρας.
Προς διαγραφή
Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν απάλλαξε από τα καθήκοντά του και παρέπεμψε για διαγραφή στο πειθαρχικό έναν υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, ο οποίος στο ιστολόγιό του έπλεξε το εγκώμιο του δολοφόνου του Οσλο. Ο Ζακ Κουτελά χαρακτήρισε τον Μπρέιβικ "αντιστασιακό", "εικόνισμα","πρώτο υπερασπιστή της Δύσης" και "δεύτερο Κάρολο Μαρτέλο". Η πειθαρχική παραπομπή του ακροδεξιού υποψηφίου από τα όργανα του FN έγινε κατόπιν καταγγελίας του γαλλικού Κινήματος Ενάντια στον Ρατσισμό για τη Φιλία των Λαών (MRAP).


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin