Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Από 20 Αυγούστου έρχεται το εργόσημο - Πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι


Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν με κατ΄ οίκον απασχόληση ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά.


Πρόκειται για το "εργόσημο" που κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος. Το "εργόσημο" θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.

Η παραλαβή του "εργόσημου" θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει μάλιστα ενημερωθεί, ότι κάποια μεγάλα super markets μελετούν το ενδεχόμενο να εντάξουν τα εργόσημα σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.

Με αφορμή ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε ότι το μέτρο του εργοσήμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Αυγούστου.

Όπως διευκρινισε ο υπουργός, το μέτρο είναι για όλους, μετανάστες και μη. Εκτιμάται όμως ότι αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες. Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, όπως εξήγησε ο υπουργός, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄ οίκον μαθήματα. Με "εργόσημο" θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.

"Καταλήξαμε σε αυτή τη μορφή ασφάλισης που διευκολύνει και τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους είτε όσους εργάζονται κατ΄ οίκον είτε στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπου παρατηρείται μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, θυμίζοντας ότι το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου. Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Σήμερα κάποιος που απασχολεί εργαζόμενο στο σπίτι του, έστω και περιστασιακά, οφείλει κανονικά να υποβάλλει περιοδική αναλυτική δήλωση και ταυτόχρονα να παρακολουθεί τον εργαζόμενο αν είναι ασφαλισμένος. Με τη νέα διαδικασία ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο το δίπτυχο κουπόνι που θα φέρει ταινία γνησιότητας και όταν το εξαργυρώνει ο απασχολούμενος, θα γίνεται απευθείας η παρακράτηση (σ.σ. 20% για μισθωτή εργασία και 10% για αγροτική εργασία). Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι "το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι χωρίς κόστος και γραφειοκρατία, εξασφαλίζει πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα γλυτώνει τον εργοδότη από τη διαπόμπευση που θα υπάρξει αν συμβεί κάτι στο σπίτι του".


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin