Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Είστε σίγουροι ότι έχετε ελέγξει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook;

http://gugoo.gr/wp-content/uploads/2011/06/392545620-11060231.jpg 

Για το ότι το Facebook είναι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν αμφιβάλλει κάνεις. Οι χρήστες του μοιράζονται νέα τους, φωτογραφίες τους, απόψεις από την καθημερινότητά τους και σίγουρα, για να το κάνουν αυτό, νιώθουν ασφαλείς και δεν ανησυχούν για τυχόν παραβιάσεις των δεδομένων αυτών. Τηρούν όμως κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας στο Facebook;
 
Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει μία σειρά από ρυθμίσεις ασφαλείας οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν εντός λίγων λεπτών από το χρήστη. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιλογές στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις; Τι πρέπει δηλαδή οπωσδήποτε να ελέγξετε και πιθανώς να αλλάξετε; Κάποια από τα παρακάτω θα σας φανούν αυτονόητα, όμως είναι πολύ πιθανό να μην τα τηρείτε λόγω αμέλειας ή λόγω άγνοιας.

Ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και τηλέφωνο
Απαντήστε μου ειλικρινά. Είναι δυνατόν να υπάρχουν χρήστες οι οποίοι έχουν δημοσιευμένα τη διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνό τους και μάλιστα έχουν επιλέξει να είναι προσβάσιμα από όλα τα μέλη του Facebook; Κι όμως, υπάρχουν πολλοί και πιθανώς οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν ότι τις πληροφορίες αυτές τις βλέπουν όλοι και όχι μόνο οι φίλοι τους.
Είναι προφανής ο λόγος που δεν πρέπει να εκτίθενται τόσο λεπτά προσωπικά δεδομένα σε κοινή θέα στο Facebook. Σκεφτείτε ότι δεν έχουν όλοι οι χρήστες καλό σκοπό και γνωρίζοντας το πού μένετε και το πότε γεννηθήκατε, έχουν στα χέρια τους δύο σημαντικά στοιχεία της ταυτότητάς σας. Δε θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Ελέγξτε λοιπόν τις ρυθμίσεις ασφαλείας και επιλέξτε να φαίνονται τα παραπάνω στοιχεία μόνο στους φίλους σας ή ακόμα καλύτερα σε επιλεγμένους φίλους.

Λίστα φίλων, εκπαίδευση και likes
Το να έχετε σε δημόσια προβολή τη λίστα των φίλων σας, τα ιδρύματα στα οποία έχετε φοιτήσει, καθώς και τις σελίδες που έχετε κάνει like, ίσως δε σας απασχολεί ως προς το πόσο ασφαλές είναι. Όμως, αρκεί να σκεφτείτε ότι από τις πληροφορίες αυτές μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα για εσάς και να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες ώστε να πέσετε στην παγίδα να αποδεχθείτε μία αίτηση φιλίας.
Για να αποκρύψετε τα παραπάνω στοιχεία, θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις ασφαλείας και να πατήσετε τις ρυθμίσεις προβολής. Εκεί, θα πρέπει να επιλέξετε να εμφανίζονται οι πληροφορίες αυτές μόνο στους φίλους σας.

Φωτογραφίες και τοποθεσίες
Από τα πιο σημαντικά δεδομένα που πρέπει να προσέξετε στο Facebook είναι οι φωτογραφίες και οι τοποθεσίες στις οποίες κάνετε check-in.
Δε νομίζω να θέλετε να μπορεί όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες σας. Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος σας κλέψει κάποιες δε θα τις εκμεταλλευτεί για να σας φέρει σε δύσκολη θέση.
Επίσης, το να γνωστοποιείτε σε ολόκληρο το δίκτυο του Facebook σε ποιο μέρος βρίσκεστε κάθε στιγμή δεν είναι και ο,τι καλύτερο. Επίσης, οι φίλοι σας μπορούν να σας κάνουν check-in μία τοποθεσία χωρίς τη συγκατάθεσή σας (default ρύθμιση).
Μην παραλείψετε λοιπόν να αλλάξετε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ασφαλείας ώστε μόνο οι φίλοι σας να έχουν πρόσβαση στα φωτογραφικά άλμπουμ και τα check-in σας.

Δημιουργία λιστών
Το τελευταίο και μάλλον το πιο σημαντικό είναι το ότι το Facebook σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείτε λίστες φίλων ώστε να επιλέγετε ποιες πληροφορίες θα φαίνονται σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη δημιουργία δύο λιστών: «Κολλητοί» και «Συνάδελφοι».
Στη λίστα «Κολλητοί», θα προσθέσουμε όλους τους καλούς μας φίλους που ερχόμαστε σε επαφή συχνά, και γνωρίζουν το πού μένουμε, με τι ασχολούμαστε και διάφορες λεπτομέρειες από τη ζωή μας. Συνεπώς, είμαστε ελεύθεροι να μοιραστούμε όλες τις πληροφορίες μαζί τους: γενέθλια, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας, φωτογραφίες, check-in κλπ.
Στη λίστα «Συνάδελφοι», στην οποία θα βάλουμε όλους τους συναδέλφους μας από το γραφείο, καλό είναι να αποφύγουμε να μοιραστούμε τις φωτογραφίες μας, καθώς εκτός από το ότι θέλουμε να διατηρούμε έναν επαγγελματισμό, δε θέλουμε να πέσουμε θύμα κάποιας φάρσας (μιλάω εκ πείρας).
Έτσι, δημιουργώντας λίστες μπορείτε να έχετε καλύτερο έλεγχο για το τι μοιράζεστε και με ποιον, ώστε να αυξήσετε τα επίπεδα ασφαλείας του λογαριασμού σας.
Για να δημιουργήσετε μία λίστα, πατήστε «Φίλοι» και μετά «Επεξεργασία φίλων». Έπειτα επιλέξτε τη «δημιουργία λίστας» και πλέον θα είστε έτοιμοι να διαλέξετε τους φίλους που θα συμπεριλάβετε σε αυτή. Αφού δημιουργήσετε τη λίστα, θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και προβολής της.

Σίγουρα οι συγκεκριμένες επιλογές ασφαλείας έχουν συζητηθεί πολλές φορές όμως είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί στο τι μοιραζόμαστε και με ποιους. Οποιαδήποτε διευκρίνηση ή γνώμη είναι φυσικά καλοπροαίρετη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin