Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Θεσσαλονίκη: έρχεται το απορριμματοφόρο που καίει τηγανέλαιο


Απορριμματοφόρο που θα καίει βιοντίζελ από τηγανέλαιο θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το επόμενο καλοκαίρι.
Όπως δήλωσε η  ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Στέλλα Μπεζεργιάννη, το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο αγοράστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από δήμο της Θεσσαλονίκης και θα «καίει» το βιοντίζελ δεύτερης γενιάς που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο της πρώτης παγκοσμίως εφαρμογής καταλυτικής υδρογονοκατεργασίας σε 100% τηγανέλαιο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το εγχείρημα εφαρμόζεται πιλοτικά και χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα «Life+». Μέχρι στιγμής, έχουν παραχθεί 900 λίτρα βιοντίζελ, έναντι στόχου για 2 τόνους. Το τηγανέλαιο συλλέγεται από 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.
Το απορριμματοφόρο που καίει βιοντίζελ από τηγανέλαιο είναι μια από τις πολλές πρωτοποριακές ιδέες που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και Περιβάλλον: πρωτοποριακές εφαρμογές και στην Ελλάδα», που οργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).
Στις ιδέες που ξεχώρισαν συγκαταλέγεται επίσης το ενεργειακά αυτόνομο σκάφος αναψυχής, που μπορεί να ταξιδεύει για δυο εβδομάδες με καύσιμο τον ήλιο, καθώς και το προκατασκευασμένο σπίτι που εξοικονομεί ενέργεια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin