Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon ΣΟΚ: Κόζα Νόστρα & Κινεζικές Τριάδες 'επενδύουν' στην Ελλάδα!

IRA_Terrorism-321x259.jpg
Σε συνέδριο για το οργανωμένο έγκλημα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο Βερολίνο οι συμμετέχοντες εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση προσφέρεται για επενδύσεις και πλύσιμο βρώμικου χρήματος της μαφίας. Ο Γερμανός ειδικός Jürgen Roth έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία για το υπερεθνικά οργανωμένο έγκλημα. Όχι μόνο για το πως δραστηριοποιείται στη Γερμανία, αλλά και στη Ρωσία, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια.Μια από τις πτυχές της έρευνάς του αφορά τις προσπάθειες που καταβάλει το οργανωμένο έγκλημα για να νομιμοποιήσει τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.


Γι' αυτό ακριβώς, υποστηρίζει ο Jürgen Roth, η Ελλάδα προσφέρεται αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Θεωρεί μάλιστα δεδομένο «ότι οι Τριάδες, το κινέζικο οργανωμένο έγκλημα, που διαθέτουν πολύ χρήμα, έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στην Ελλάδα. Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τόσο η σικελική Κόζα Νόστρα, όσο και η καλαβρέζικη Ντράγκετα.»

Η διεθνής μαφία, σύμφωνα με τον Jürgen Roth, προσπαθεί να επενδύσει φθηνά και να χρησιμοποιήσει αυτή της την πρόσβαση «μελλοντικά ως στρατηγική βάση για οικονομικές δραστηριότητες, καθώς θα έχουν αποκτήσει έναν εντελώς νόμιμο χαρακτήρα.»

Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Αμερικανός καθηγητής Edgardo Buscaglia, σύμβουλος σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και διεθνών οργανισμών όπως των ΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Edgardo Buscaglia εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι ευάλωτη: «η χώρα πλήττεται από μια οικονομική κρίση τεράστιων διαστάσεων. Προέκταση της είναι μια κοινωνική και οπωσδήποτε μια πολιτική κρίση. Όταν σε αυτές τις συνθήκες αστάθειας αρχίζουν να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων και να αυξάνεται η ζήτηση για κεφάλαια, τότε έρχεται και η ώρα του οργανωμένου εγκλήματος. Ξαφνικά εμφανίζονται διαθέσιμα κεφάλαια, ύποπτα κεφάλαια, δηλαδή βρώμικο χρήμα. Βλέπεις αυτό το χρήμα να επενδύεται σε ακίνητα, σε εμπορικά κέντρα, στο τραπεζιτικό σύστημα. Θα πρέπει η Ελλάδα να συνειδητοποιήσει καλά αυτούς τους κινδύνους.»

Τραπεζικές καταθέσεις: ο δρόμος της μαφίας για επενδυτική δραστηριότητα.

Οι επενδύσεις του οργανωμένου εγκλήματος εισρέουν στην Ελλάδα μέσω κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα λεγόμενα Hedge Funds, μέσω ανώνυμων ομολόγων, μέσω εταιριών που έχουν έδρα για παράδειγμα τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία, και είναι θυγατρικές νόμιμων εταιριών που ίδρυσε η μαφία στην Ιταλία.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επενδύσεις χωρίς να αφήσεις πολλά ίχνη για την προέλευση του χρήματος, είναι μέσω τραπεζών.

Και αυτές μπορεί να τις ιδρύσει ο καθένας μας, υποστηρίζει η πολιτολόγος Regine Schönenberg από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου εξηγώντας πως σήμερα τα ηλεκτρονικά μέσα μας δίνουν μεγάλες δυνατότητες: «Μπορείτε να ιδρύσετε μια ιντερνετική τράπεζα στο διαδίκτυο μόνον με τον αριθμό μιας πιστωτικής κάρτας. Έναν τέτοιο αριθμό, π.χ. της εταιρίας VISA, τον αποκτά κανείς πολύ εύκολα στη Ρωσία. Με αυτόν τον αριθμό ιδρύεις για λίγες ώρες δύο τράπεζες, μεταβιβάζεις χρήματα από τη μία στην άλλη και από εκεί σε άλλους προορισμούς, και μετά διαλύεις πάλι τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, η μεταβίβαση και η πλύση μαύρου χρήματος έχουν γίνει πανεύκολα.»

Οι συνέπειες της διείσδυσης κεφαλαίων του οργανωμένου εγκλήματος στην οικονομία μιας χώρας είναι δραματικές: επέκταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, δυσλειτουργία της δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών, αύξηση της εγκληματικότητας, επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει ο Γερμανός ειδικός Jürgen Roth και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Ελλάδα: «Η ελληνική αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει αυτό το διάστημα να επαγρυπνούν. Κανονικά θα έπρεπε την όλη υπόθεση να την αναλάβει η ΕΕ, καθώς αυτή είναι που παρέχει τα δάνεια στην Ελλάδα. Αλλά ΕΕ δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Εδώ δεν έδειξε ενδιαφέρον να αναχαιτίσει έγκαιρα τον κατήφορο της Ελλάδας. Αντιθέτως, κάλυπτε διεφθαρμένες δομές. Γιατί ν' αλλάξει τώρα;»



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin