Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Κέρδη από χρυσάφι λόγω ανασφάλειας - Πως μπορεί κανείς να επενδύσει στο χρυσό

 

Απλόχερα κέρδη σε όσους  έχουν «ποντάρει» στην άνοδο του χαρίζει το τελευταίο διάστημα ο χρυσός, καθώς οι τιμές του έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά.
Ο φόβος και η ανασφάλεια που επικρατεί ως προς τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη –με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων-οδηγεί σε σταθερά υψηλά επίπεδα τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου- πριμοδοτόντας με υψηλά κέρδη όσους είχαν τοποθετηθεί σε αυτό.

 
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η εντός συνόρων αβεβαιότητα οδηγεί και πολλούς Έλληνες στον «ασφαλή λιμένα» του χρυσού, μέχρι τουλάχιστον να κοπάσει η καταιγίδα των εξελίξεων. Μάλιστα, οι αναλυτές «βλέπουν» συνέχεια στην κούρσα και τους επόμενους μήνες, καθώς δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο στη διεθνή οικονομία, ενώ αρκετοί πάντως είναι και εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα», προειδοποιώντας τους υποψήφιους επενδυτές για βίαιη διόρθωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους.
Τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι πάντως θετικά για εκείνους που «ποντάρουν» στην άνοδο του χρυσού  Σταθερά το τελευταίο διάστημα οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από τα 1500 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου συνετέλεσε στην αύξηση, καθώς, όσο διολισθαίνει το αμερικανικό νόμισμα, τόσο ανεβαίνει η τιμή του χρυσού.
Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κούρσα του χρυσού θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs σε ανύποπτο χρόνο είχε προβλέψει άνοδο της τιμής του χρυσού στα 1.650 δολ. η ουγγιά τους επόμενους 12 μήνες.

Πώς επενδύει κανείς σε χρυσό
Αν κάποιος θέλει πάντως να αγοράσει χρυσό στη φυσική του μορφή, για επένδυση ή για ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μόνη τράπεζα που διαθέτει το πολύτιμο μέταλλο, σε βάρος από 5 γραμμάρια έως 1 κιλό. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί αρκετές διαδικασίες ελέγχου προκειμένου να αποκτήσει την ποσότητα που θέλει.
Μεγαλύτερα κέρδη, αλλά με αντίστοιχα μεγαλύτερο ρίσκο, προκύπτουν για εκείνους που «ποντάρουν» στις διακυμάνσεις του πολύτιμου μετάλλου μέσω των χρηματαγορών.
Για όποιον ενδιαφέρεται, διεθνώς αλλά και μέσω ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, όπως παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου ή εξαρτώνται από την τρέχουσα τιμή του στις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα της μόχλευσης, ενώ οι προμήθειες είναι σαφώς μικρότερες και η γραφειοκρατία κατά πολύ περιορισμένη σε σχέση με την επένδυση σε χρυσό στη φυσική μορφή του. Εντούτοις, αν κάποιος αγοράσει άυλες μορφές επένδυσης, δεν έχει την ασφάλεια που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο, ενώ αντίστοιχα αν κάνει μόχλευση μπορεί να χάσει περισσότερα χρήματα από την αρχική του επένδυση.

Η γνώμη μας: Προσοχή στην κερδοσκοπία
Μπορεί η επένδυση σε χρυσό να είναι προσοδοφόρα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί κανείς να χάσει, ακόμα και αρκετά χρήματα αν αλλάξουν τα δεδομένα στο εμπόριο του πολύτιμου μετάλλου. Πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι η κούρσα του χρυσού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε διεθνή κερδοσκοπία, χτυπώντας καμπανάκι στους υποψηφίους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και υπάρχει περίπτωση οι τιμές του χρυσού να «ξεφουσκώσουν» εξίσου βίαια και απότομα με τον τρόπο που ανέβηκαν. Παράλληλα υπάρχει και ο κίνδυνος της συναλλαγματικής ισοτιμίας, με δεδομένο ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια. Σαφέστατα, στην τρέχουσα συγκυρία ο χρυσός αποτελεί έναν «ασφαλή λιμένα» απέναντι στις καταιγιστικές εξελίξεις και για πολλούς είναι ανάχωμα εν όψει των όσων κυοφορούνται εντός και εκτός συνόρων. Εντούτοις, όσοι κάνουν τη σχετική επιλογή, θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τους κινδύνους της επένδυσης, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο να καταγράψουν σημαντικές απώλειες –σε σχέση με την τιμή αγοράς- αν το κλίμα αντιστραφεί.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin