Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 31 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Σε έξαρση η ιογενής γαστρεντερίτιδα

 

Πολλά παιδιά βρίσκονται αυτή την περίοδο στο κρεβάτι με ιογενής γαστρεντερίτιδα. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Τα συμπτώματα και πώς να την αποφύγετε.


Τις τρεις πρώτες ημέρες, μετά την επίσκεψή της σε παιδότοπο, ήταν κακοδιάθετη και την τέταρτη ημέρα «ανέβασε» υψηλό πυρετό. Επί τρεις ημέρες ο πυρετός δεν έπεφτε κάτω από 39,6°C με τη βοήθεια αντιπυρετικών φαρμάκων. Παράλληλα, είχε διάρροια και εμετούς. Ο παιδίατρος διέγνωσε ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο διάστημα.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητή Α. Κωνσταντόπουλο, υπάρχουν τελευταίως αρκετά περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Οι πιο σοβαρές είναι αυτές που προκαλούνται από ροταϊό. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως και έξι ημέρες και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (39,5°C), διάρροιες και εμετούς. «Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται και το παιδί είναι ζαβλακωμένο, συνιστάται η επίσκεψη σε γιατρό, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αφυδάτωσης» δηλώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από υδαρή διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία ή και εμετό, και μερικές φορές πυρετό. Μπορεί κάποιος να εκδηλώσει ιογενή γαστρεντερίτιδα συνήθως μετά από την επαφή του με άτομο που έχει μολυνθεί ή επειδή έχει καταναλώσει μολυσμένα τρόφιμα ή νερό.
 
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Εκτός από την αποφυγή των τροφίμων και του νερού που μπορεί να έχουν μολυνθεί, το σχολαστικό και τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη άμυνα.
 
Τα συμπτώματα
 
Η γαστρεντερίτιδα προκαλεί σημεία και συμπτώματα όπως:
 
* Υδαρής διάρροια (αν παρουσιαστεί αιματηρή διάρροια συνήθως υπάρχει πιο σοβαρή λοίμωξη).
* Κοιλιακός πόνος και κράμπες.
* Ναυτία, εμετός ή και τα δύο.
* Πόνοι στους μύες ή πονοκέφαλος.
* Πυρετός.
 
Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μία ημέρα ή δύο, αλλά μερικές φορές μπορεί να διατηρούνται για διάστημα 10 ημερών.
 
Για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίδας απαιτείται η χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων και άφθονων υγρών. Κι αυτό διότι η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή επιπλοκή της σοβαρής γαστρεντερίτιδας.
 
Πώς μπορεί να προληφθεί;
 
– Πλένετε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι και τα παιδιά σας κάνουν το ίδιο.
– Αποφύγετε την κοινή χρήση σκευών φαγητού, ποτηριών και πιάτων.
– Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές πετσέτες στο μπάνιο.
– Αποφύγετε στενή επαφή με πρόσωπο που έχει τον ιό, αν είναι δυνατόν.
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin