Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 31 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Παραιτήθηκε ο Δαλάι Λάμα από όλες τις πολιτικές εξουσίες

dalai_lama_01 

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα παραιτήθηκε επισήμως από το πολιτικό ρόλο του υπογράφοντας τροπολογίες που αναθεωρούν το σύνταγμα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Ο 75χρονος νομπελίστας της Ειρήνης είχε ανακοινώσει το Μάρτιο πως παραιτείται από τον ρόλο του ως ηγέτη της θιβετιανής εξόριστης κυβέρνησης αλλά είχε δηλώσει πως παραμένει προσηλωμένος στην υπόθεση του Θιβέτ.


Χθες Κυριακή ο Δαλάι Λάμα ενέκρινε τις τροπολογίες που είχε κάνει στο σύνταγμα το εξόριστο κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης για να μεταβιβαστούν εξουσίες στους νεοεκλεγέντες ηγέτες των εξορίστων.
 «Τώρα όλες οι πολιτικές και διοικητικές εξουσίες που είχε η αγιότητά του μεταβιβάζονται σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Τενζίν Νορμπού.
«Η αγιότητά του θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών», πρόσθεσε ο Νορμπού μιλώντας τηλεφωνικά από την πόλη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας όπου βρίσκεται η έδρα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.
Ο 43χρονος Λομπσάνγκ Σανγκάι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ειδικευμένος στο διεθνές δίκαιο, εξελέγη τον περασμένο μήνα πρωθυπουργός του Θιβέτ. Η ορκωμοσία του πρόκειται να γίνει τον Αύγουστο.
Ο Σανγκάι, ο οποίος ανέλαβε ευθύνες του Δαλάι Λάμα, θα ηγηθεί τώρα του αγώνα των Θιβετιανών για μεγαλύτερη αυτονομία υπό την κυριαρχία της Κίνας. Η εξόριστη κυβέρνηση δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα.
«Σύμφωνα με το τροποποιημένο σύνταγμα, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τώρα αντιπροσώπους, ανάμεσα στους οποίους και τους ειδικούς απεσταλμένους που θα διεξάγουν συνομιλίες με την Κίνα», δήλωσε ο Νορμπού.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin