Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 31 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Το νοικοκυριό κάνει κακό στα ζευγάρια

Το νοικοκυριό κάνει κακό στα ζευγάρια 

Αν οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη σας, μια νέα έρευνα έρχεται να σας δικαιώσει. Όπως δημοσιεύθηκε στην Journal of Family Psychology, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες το να φροντίσουν το νοικοκυριό είναι αντιστοίχως στρεσογόνο και επιβλαβές.

Η έρευνα αφορά τα εργαζόμενα ζευγάρια, που τελειώνοντας την δουλειά τρέχουν να προλάβουν το πλύσιμο, το σκούπισμα, το σιδέρωμα. Ενώ λοιπόν, το σώμα τους έχει ανάγκη χαλάρωσης μετά το άγχος μιας ημέρας στην δουλειά, εκείνοι έχουν την πίεση του νοικοκυριού. Το αποτέλεσμα είναι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, να παραμένουν υψηλά, ακόμη και ως αργά το βράδυ.

Οι τριάντα οικογένειες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν τουλάχιστον ένα παιδί στην ηλικία των 8 – 10 ετών, που αν και δεν χρειάζεται εντατική βοήθεια για να ντυθεί, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αναλάβει ευθύνη απέναντι στο νοικοκυριό. Οι ερευνητές παρακολούθησαν από κοντά τις δραστηριότητες και τα επίπεδα κορτιζόλης κάθε ζευγαριού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το άγχος του ζευγαριού μειώνεται όταν οι δουλειές του σπιτιού τελειώνουν, με μια ουσιαστική διαφοροποίηση. Τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών πέφτουν, όταν οι άνδρες αναλαμβάνουν ενεργό δράση, πιθανότατα επειδή μοιράζονται το βάρος. Από την άλλη, για τους άνδρες το θέμα είναι να γίνουν μεν οι δουλειές, αλλά οι ίδιοι να μην συνεισφέρουν, μόνο τότε απαλλάσσονται από το άγχος.

Ενώ η κορτιζόλη μας κρατάει σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούμε σε έκτακτες και απαιτητικές καταστάσεις, για το σώμα μας είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές να διατηρεί την παραγωγή της υψηλά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν λοιπόν, όλη την ημέρα είμαστε σε εγρήγορση και το βράδυ πάλι δεν χαλαρώνουμε, τότε τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης μειώνουν την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε σωματικές παθήσεις. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που της αποδίδουν και τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές το 30% των γυναικών περνούν τον χρόνο τους μετά την δουλειά κάνοντας δουλειές στο σπίτι, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό αυτό φτάνει το 20%. Όσο δε για διάφορες δραστηριότητες μετά την δουλειά, τις επιλέγει το 19% των ανδρών και μόλις το 11% των γυναικών. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ακόμα κι όταν σε ένα ζευγάρι εργάζονται και οι δύο, το βάρος του νοικοκυριού πέφτει στην γυναίκα, ακόμα και στην σημερινή, πιο «απελευθερωμένη» κοινωνία.
  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin