Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 31 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Η δίαιτα Ντουκάν στο δικαστήριο!

Η δίαιτα Ντουκάν στο δικαστήριο! 

∆ύο κορυφαίοι γάλλοι διαιτολόγοι συγκρούονται σήµερα στο δικαστήριο. Στη µια πλευρά βρίσκεται ο δρ Πιερ Ντουκάν, ο οποίος επινόησε µια δίαιτα που σαρώνει στην Ευρώπη και την Αµερική και την ακολουθούν διασηµότητες, από την Τζένιφερ Λόπεζ ώς τη Ζιζέλ Μπούντχεν. Βασίζεται στις πρωτεΐνες – µοιάζει µε τη δίαιτα Ατκινς – και σου επιτρέπει να τρως όσο θέλεις από έναν περιορισµένο κατάλογο τροφών.
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο δρ Ζαν-Μισέλ Κοέν, τη δίαιτα του οποίου ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γαλλία. Λέει πως η δίαιτα του δρος Ντικάν είναι ένα επικίνδυνο αναµάσηµα παλιών ιδεών και πως µπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη και να προκαλέσει καρδιακά προβλήµατα και καρκίνο του µαστού. Ο ίδιος υποστηρίζει µια δίαιτα βασισµένη στις θερµίδες, στην οποία τρως περιορισµένη ποσότητα από τις περισσότερες τροφές (ακόµη και σοκολάτα), εφόσον γυµνάζεσαι τακτικά.

Στην καρδιά της υπόθεσης βρίσκεται µια συνέντευξη που έδωσε πέρυσι ο δρ Κοέν σ’ ένα γαλλικό περιοδικό που ασχολείται µε θέµατα υγείας. Στην ερώτηση ποιος ωφελείται από τη δίαιτα Ντικάν, ο δρ Κοέν απάντησε: ως αποζηµίωση µόλις 15.000

ευρώ, όµως ενδέχεται να διακυβεύονται δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ σε δικαιώµατα από βιβλία και κέρδη από υποπροϊόντα. Και οι δύο έχουν γράψει µπεστ σέλερ, αν και ο δρ Ντικάν σηµειώνει πολύ µεγαλύτερη επιτυχία. «Η βιοµηχανία του αδυνατίσµατος, οι γιατροί, οι πωλητές χαπιών, οι διαφηµιστές, οι εφηµερίδες… Ολοι όσοι µετέχουν στο τσίρκο αυτής της φαντασιοπληξίας».

Ο δρ Ντουκάν κατέθεσε αγωγή για δυσφήµηση εις βάρος του δρος Κοέν. ∆ιεκδικεί
Ο δρ ΝΤΟΥΚΑΝ υποστηρίζει πως το 40% των ανθρώπων που δοκιµάζουν τη δίαιτά του δεν ξαναπαίρνουν ποτέ βάρος – ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για άλλα προγράµµατα δίαιτας βρίσκεται γύρω στο 20%. Η δίαιτα Ντικάν αρχίζει µε µια φάση «επίθεσης», όπου χάνεις βάρος γρήγορα τρώγοντας µόνο πρωτεΐνες µε χαµηλά λιπαρά (µοσχάρι, ψάρι, γιαούρτι χωρίς λιπαρά). Υπάρχουν άλλες τρεις φάσεις, κατά τις οποίες αποκαθίσταται σταδιακά η κατανάλωση λαχανικών και υδατανθράκων, όµως πρέπει να επιστρέφεις στη διατροφή αποκλειστικά µε πρωτεΐνες µία ηµέρα την εβδοµάδα για το υπόλοιπο της ζωής σου. Μπορείς να τρως όσο θέλεις από µερικές τροφές που επιτρέπονται.
Η µέτρηση των θερµίδων απαγορεύεται. Η δίαιτα του δρος Κοέν σού επιτρέπει να τρως ό,τι θέλεις εφόσον δεν υπερβαίνεις τις θερµίδες που προβλέπονται από τέσσερα διαιτητικά προγράµµατα και κυµαίνονται από 1.600  ηµερησίως (άνδρες) ώς 900 ηµερησίως (για γρήγορο αδυνάτισµα). Η ιδέα είναι να µπορέσει ο καθένας να φτιάξει τη δική του δίαιτα βασισµένη σ’ αυτά που του αρέσουν και στην προσωπική υγεία του. Κατά τη σηµερινή συνεδρίαση, κανένας από τους δύο γκουρού της διαιτολογίας δεν θα είναι παρών στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του δρος Ντικάν λέει πως οι διαφωνίες ανάµεσα σε γιατρούς είναι «φυσιολογικές και αποδεκτές, όµως ο δρ Κοέν προχώρησε πέραν των απλών επικρίσεων». Ο δικηγόρος του δρος Κοέν ισχυρίζεται πως οι κατηγορίες για δυσφήµηση είναι «γελοίες και καταχρηστικές». Η ιατρική κοινότητα, υποστηρίζει, «πιστεύει οµόφωνα ότι η δίαιτα Ντικάν προκαλεί κινδύνους... Πώς µπορεί να είναι δυσφηµιστικό να λες ότι τα προγράµµατα δίαιτας φέρνουν κέρδη σ’ αυτούς που τα δηµοσιεύουν;».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin